سرپرست وزارت علوم:

ضرورت توسعه علم و فناوری برای كشور

ضرورت توسعه علم و فناوری برای كشور به گزارش برتریها سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با تاكید بر این كه نباید با اعداد، ارقام و كمیت با مسائل برخورد كرد، اظهار داشت: امروز توسعه علم و فناوری برای كشور موضوعی حیاتی می باشد.


به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، دكتر سید ضیاء هاشمی روز چهارشنبه در بیست و ششمین نشست روسای پارك های علم و فناوری، نقش علم و فناوری را در توسعه خیلی از كشورهای پیشرفته بسیار مهم خواند و اظهار داشت: نباید به مسئله علم و فناوری در كشور نگاه فانتزی داشت و این حوزه جایی برای مانور و تبلیغات نیست.
وی با بیان این كه امروز سهم خدمات دانش بنیان و صنایع مبتنی بر فناوری های پیشرفته در تولید ناخالص داخلی خیلی از كشورها رو به افزایش است، اضافه كرد: سهم اقتصاد آمریكا امروز از فناوری های پیشرفته 40 درصد است.
سرپرست وزارت علوم در ادامه نقش و تاثیر علم و فناوری در رفع خیلی از چالش های اقتصادی و اجتماعی از جمله رفع بیكاری در جامعه را بسیار اثرگذار دانست.
وی با تاكید بر این كه تولید نهادهای پشتیبان توسعه علم و فناوری بایستی از سه سرفصل اصلی طراحی شود، سیاست های معطوف به توسعه قابلیت های فناورانه، سیاست های بهبود محیط كسب و كار و سیاست های تحریك طرف تفاصا و تولید بازار برای نوآوری را از آن جمله برشمرد.
هاشمی اظهار داشت: برای توسعه قابلیت های فناورانه، سیاست گذاری دولت برای توسعه سرمایه انسانی با عنایت به ایحاد مهارت مورد نیاز با استفاده از آموزش رسمی در آموزش عالی یا آموزش حین كار برای راه اندازی كسب و كارها و شركت های تولیدی جدید ضروری است.
وی ادامه داد: در زمینه اصلاح شرایط اقتصادی كلان و محیط كسب و كار، سیاست هایی برای ساماندهی نظام تامین فعالیت های نوآورانه، دسترسی شركت های تازه تاسیس به سرمایه ریسك پذیر، بهبود شرایط موجود كارآفرینی و شركت های تازه تاسیس و همینطور تولید فشارهای رقابتی مورد نیاز است.
وی با بیان این كه عدم تقاضا و نبود بازار برای فناوری ها از مهمترین موانع نوآوری در كشور به حساب می آید، سیاست تحریك تقاضا را همچون خریدهای دولتی و حمایت دولت از تقاضای بخش خصوصی و غیردولتی، راهكار موثر برای توجه سیاست گذاران در این بخش دانست.
هاشمی در ادامه با اشاره به موانع رشد علم و فناوری در كشور، شكاف بین اختیارات و مسوولیت ها، كهنگی و ناكارآمدی نظام اداری، وابستگی كامل به منابع مالی به دولت و عدم تنوع در آنها، نارسایی و كارآمد نبودن نظام آموزشی و تربیتی در كشور و وجود موانع و تنگناهای قانونی، به علاوه مقرراتی همچون مالیات های سنگین دیوان سالاری سنگین و عدم اعتماد به محققان را از جمله مهمترین موانع برشمرد.
وی نبود روند مناسب بین مراكز دانشگاهی و تحقیقاتی با سازمان ها و مراكز اجرایی، فقدان نظام ارزیابی بعنوان یك ابزار مهم در مدیریت نظام آموزشی و اشتباه دانشگاه ها در برتری دادن امر آموزش به پرورش و كمیت گرایی در فرایند توسعه را از دیگر مواتع توسعه علم و فناوری در كشور ذكر كرد.
سرپرست وزارت علوم، نوع نگاه ملی دولتمردان برای توسعه علمی و فناوری را بسیار با اهمیت دانست و بر رفع ضعف هایی همچون عدم شناخت مزیت های نسبی كشور و اولویت های سرمایه گذاری، تامین نشدن مادی و معیشتی محققان، ناباوری در سطوح مختلف برنامه ریزی اقتصادی و دیوان سالاری در امر پژوهش و تحقیقات و نظام شایسته سالاری در مدیریت علمی كشور تصریح كرد.
وی در ادامه همینطور عدم سرمایه گذاری مناسب در حوزه علوم، تحقیقات و فناوری را از دلائل عدم رشد فناوری در كشور دانست و با اشاره به فرسودگی و كهنگی امكانات و تجهیزات علمی و پژوهشی، مشاركت عمومی مردم را مانند توجه به وقف علمی، در تامین مالی این بخش بسیار اثرگذار خواند.
سرپرست وزارت علوم همینطور كاهش تمایل به تولید اطلاعات و دانش دست اول و افزایش روند واردات فكری و بسته های اطلاعاتی و بی توجهی به دانش بومی را یكی دیگر از مشكلات حوزه علم و فناوری دانست و اظهار داشت: البته این مسئله به دلایلی همچون گسستگی حلقه دانشگاه و صنعت و همینطور ناكارآمدی نظام موجود تحقیقات در كشور است.
هاشمی ضعف در ساختارهای صنعت كشور را مورد اشاره قرار داد و اظهاركرد: متاسفانه هم اكنون انگیزه برای تحقیق و توسعه و ماندگاری در بازار رقابتی كنونی احساس نمی شود.
سرپرست وزارت علوم در ادامه در كنار موانع اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، قدرت واردكنندگات كالا و خدمات را از مهمترین موانع توسعه علم و فناوری در كشور ذكر كرد و اظهار داشت: این گروه به روش ها و ابزارهای گوناگوت مانع تولید و توسعه فناوری بومی می شوند.


 

1396/07/19
20:09:18
5.0 / ۵
4959
تگهای خبر: دانش , فناوری , وزارت علوم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد ضرورت توسعه علم و فناوری برای كشور
نظر شما در مورد ضرورت توسعه علم و فناوری برای كشور
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۱
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها