چالش های روابط مصر و آمریكا در دولت بایدن

چالش های روابط مصر و آمریكا در دولت بایدن تهران_ایرنا_ باتوجه به شرایط خاص مصر و روابط ویژه ˮعبدالفتاح سیسیˮ رئیس جمهوری مصر با ˮدونالدترامپˮ طی چهار ساله گذشته، پیروزی ˮجو بایدنˮ، روابط حسنه گذشته را  با چالش های زیادی مواجه خواهدنمود.


اهمیت ژئوپلتیک مصر از دیرباز، بیشتر از نظر وسعت و جایگاه آن در منطقه و نیز بعنوان بزرگترین کشور عرب زبان که از گذشته همیشه درمقام یک شریک سنتی و حیاتی برای ایالات متحده مطرح بوده، مد نظر بوده است. طی ماه های اخیر، "عبدالفتاح سیسی" رئیس جمهوری مصر، به وضوح مصر را از آمریکا به سمت نیروهای اقتدار گرایی مانند روسیه و چین سوق داده است. هرچند از گذشته نیز این واقعیت کلی وجود داشت که خیلی از عواملی که مصر را به یک امتیاز فروش منحصربه فرد به کشور آمریکا تبدیل نموده بود دیگر کاربرد چندانی ندارد. حالا بنظر می رسد سیسی، با توهم سایه ای از ناصریست بودن و چیزی شبیه یک سلطه سیاسی از توهمات ملی گرایانه خود و طرفدارانش، چالش های بزرگی برای مصر به وجود آورده است. بخش انگلیسی زبان سایت "الاهرام آنلاین" می نویسد، قاهره روابط خوبی با رئیس جمهوری بعدی ایالات متحده ایجاد خواهدنمود. هرچند در دوره ترامپ وی ایده هایی مانند اوباما یا جورج دبلیو بوش برای اجرای دموکراسی خیلی بلند پروازانه در مصر نداشت اما او یک رئیس جمهوری پراگماتیست(عمل گرا) بود که روابط نسبتا معتدلی را در مناسبات دو کشور به وجود آورده بود. به قول "بهگات کورانی " استاد علوم سیاسی دانشگاه آمریکا در قاهره، امنیت اسرائیل و امنیت کشورهای خلیج فارس و جریان های نفتی از خلیج فارس به آمریکا از اولویت های اصلی رئیس جمهوری های آمریکا است. وی اظهار داشت: این در مورد ترامپ بود، اما بایدن و هر رئیس جمهوری آینده آمریکا نیز چنین خواهد بود. وی ادامه داد: روابط خوب با مصر برای سیاست خارجی ایالات متحده در مورد خاورمیانه نیز لازم است.
الاهرام آنلاین در ادامه به پیش بینی روند ارتباطات مصر و آمریکا در دوره بایدن اشاره میکند و می نویسد: وی اساسا تلاش خواهدنمود با شرکای خوب ایالات متحده مانند مصر و عربستان سعودی در ارتقاء صلح و ثبات در خاورمیانه همکاری کند. بایدن به زودی متوجه خواهد شد که ریاست جمهوری او دقیقا همان چیزی نخواهد بود که بیشتر رژیم های منطقه به آن امید دارند؛ بدین سبب وی تلاش خواهدنمود تا همه را به قصد ساختن پل، اطمینان دهد. هرچند تنها مصر نیست که در مورد معنای ریاست جمهوری بایدن باید نگران باشد و از سویی مصر کشوری نیست که هر رئیس جمهوری آمریکا بتواند به آسانی با آن مصالحه کند.
بنابر تحلیل سایت شورای روابط خارجی اروپا درباره آینده روابط مصر و آمریکا، پیروزی جو بایدن ممکنست تغییرات بزرگی در منطقه به وجود آورد. از نظر روابط ایالات متحده در آفریقای شمالی، ریاست جمهوری بایدن بیشترین تغییرات در روابط با مصر و شخص سیسی، که مورد حمایت ترامپ بود و وی را (دیکتاتور مورد علاقه من) خطاب می کرد اعمال خواهد شد.
مشاوران بایدن معتقدند که روش سنگین سیسی، رادیکالیزاسیون را در مصر تشویق می کند و بنابر این نقض حقوق بشر توسط وی در مصر را به شدت مورد تجدید نظر قرار خواهند داد و احتماال موضع حمایتی ترامپ از مصر را تا حدودی به حالت تعلیق در خواهند آورد. این تغییر مجدد سیاست های ایالات متحده گشایشی برای اتحادیه اروپا خواهد بود که معتقدند، سیسی، در حال از دست دادن زمان برای حل چالش های مصر است و آنها می توانند در یک رویکرد هماهنگ با آمریکا رهبری مصر را ترغیب کنند؛ برخی اصلاحات را در سیاست خود انجام و برخی موارد خاص نقض حقوق بشر را تحت تاثیر قرار دهد.
همچنین سایت "میدل ایست آی" در تحلیلی مشابه معتقد می باشد که پیروزی بایدن ممکنست برای، سیسی، بعنوان دیکتاتور مورد علاقه ترامپ دردسرهایی بوجود آورد. هر چند، عبدالفتاح السیسی، نخستین رئیس جمهوری عرب بود که پیروزی جو بایدن را تبریک گفت اما آمدن بایدن به دفتر بیضی شکل ممکنست مواردی را که قاهره دوست نداشته باشد درباره آن بحث کند همچون حقوق بشر را روی میز بگذارد.آمدن بایدن ممکنست مواردی که قاهره دوست ندرد درباره آنها بحث کند، همچون حقوق بشر را روی میز بگذارد.
میراث بایدن در مورد حمایت حقوق بشر در مصر میراثی متفاوت بوده است. بایدن در گذشته با حمله شدید به روابط ترامپ با سیسی گفته بود، سرکوب گسترده حقوق بشر توسط قاهره در دولت احتمالی وی نادیده گرفته نمی گردد. همین طور تحلیل سایت "تی آر تی وورلد" نشان میدهد که با پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، روابط گذشته و نقض حقوق بشر توسط سیسی قابل تحمل نخواهد بود.
به نظر می رسد باتوجه به شرایط خاص مصر و روابط ویژه سیسی با ترامپ طی چهار ساله گذشته، با پیروزی جو بایدن روابط حسنه گذشته با چالش های مواجه گردد. نشانه های این جریان از زمان معاون رئیس جمهوری بایدن پیدا بوده است. وی در جریان کمپین انتخاباتی خود امسال ۲۰۲۰ از حمایت ترامپ از سیسی انتقاد کرده بود و این نشانگر تغییرات احتمالی در دولت جدید خواهد بود. بنظر می رسد آزادی بعضی زندانیان سیاسی همچون آزادی دانشجوی پزشکی آمریکایی که در مصر زندانی بود در همین راستا بوده و تعدیل سیاست وی در بدترین سرکوب حقوق بشر در تاریخ معاصر این کشور و زندانی نمودن ده ها هزار منتقد خود و در پیش گرفتن سیاست دلجویی طی هفته های اخیر در همین راستا قابل بیان باشد.
گزارش از: اکبر شفیعی


1399/09/01
12:50:29
5.0 / ۵
1340
تگهای خبر: آنلاین , دانش , سایت , كاربر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد چالش های روابط مصر و آمریكا در دولت بایدن
نظر شما در مورد چالش های روابط مصر و آمریكا در دولت بایدن
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها