موتور صادرات ایران روشن شد

موتور صادرات ایران روشن شد روزنامه ایران در مطلبی نوشت: با وجود فشارهای تحریمی، درآمد ارزی کشور رو به افزایش است و این مسأله خودرا بزودی در فاکتورهای اقتصادی نیز نشان میدهد و انتظار می رود که نه فقط تورم و نرخ ارز در ماه های آتی کاهشی باشد بلکه رونق مجدداً به بخش تولید بازگردد و اقتصاد کشور باردیگر جان بگیرد.


روزنامه ایران ۹بهمن در گزارشی نوشت: این هفته از نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت خبر آمد که صادرات نفتی و غیرنفتی کشور روند رو به افزایشی را در پیش گرفته اما آمار و ارقام دقیقی در این خصوص ارائه نشد. حالا گزارش هایی از صادرات نفتی و غیرنفتی به گوش می رسد که این افزایش را در آیینه ارقام به نمایش می گذارد. تعدادی از این گزارش ها داخلی هستند و برخی نیز بین المللی و به زبان بازارهای جهانی... ی. هرچند که کارشناسان نسبت به موانع موجود همچون مسائل مربوط به اف ای تی اف هشدارهایی می دهند و نیاز است که مسئولان در جهت هموار کردن مسیر تجارت بین المللی گام هایی بردارند.
روند رو به رشد صادرات
تازه ترین آمارها از آن حکایت دارد که با وجود اعمال محدودیت های کرونائی در روابط کشورها و همین طور فشارهای حداکثری تحریم های امریکا، حجم تجارت خارجی ایران با کشورهای جهان در ۱۰ ماهه ۹۹ به بیش از ۱۲۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن به ارزش ۵۸ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار بوده است. سهم صادرات از این میزان ۹۴ میلیون و ۵۴۱ هزار تن به ارزش ۲۸ میلیارد و ۶۳ میلیون دلار و سهم واردات ۲۸ میلیون و ۲۴۹ هزار تن به ارزش ۳۰میلیارد و ۶۳۹ میلیون دلار است. در این زمان مقاصد صادراتی ایران به ترتیب چین با ۲۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن به ارزش هفت میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار، عراق با ۲۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن به ارزش ۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار، امارات متحده عربی با ۱۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن به ارزش سه میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار، ترکیه با پنج میلیون و ۷۰۰ هزار تن به ارزش دو میلیارد دلار و افغانستان با پنج میلیون و ۸۰۰ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار بودند. حالا رئیس کل گمرک پیش بینی می کند که در ماه های بهمن و اسفند سال جاری با رشد بیشتری در تجارت خارجی روبه رو خواهیم بود و چشم انداز مثبتی وجود دارد. اما در کنار رشد صادرات غیرنفتی، افزایش صادرات نفتی نیز متصور است که احتمالاً با خروج دونالد ترامپ از کاخ سفید رقم خواهد خورد.

افزایش صادرات نفت ایران با وجود تحریم ها
همانطور که وزیر نفت در ایام اخیر از افزایش شدید صادرات نفت ایران خبر داد، منابع خارجی نیز این مسأله را عنوان می کنند. به صورتی که به اذعان سه شرکت رهیابی کننده محموله های نفتی ایران، صادرات نفت کشورمان با وجود تحریم ها، بعد از افزایش در سه ماهه چهارم سال قبل میلادی، در ماه ژانویه ۲۰۲۱ در حال افزایش می باشد. به گزارش رویترز، برمبنای برآورد سه شرکت، صادرات نفت ایران با وجود تحریم ها، بعد از افزایش در سه ماهه چهارم سال قبل میلادی، در ماه ژانویه ۲۰۲۱ در حال افزایش می باشد. این امر نشان داده است که با به انتها رسیدن دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، رفتار خریداران نفت ایران می تواند تغییر کند.
صادرات نفت ایران از سال ۲۰۱۸ که ترامپ از توافق هسته ای خارج شد و باردیگر تحریم ها مقابل ایران را اعمال کرد، کاهش یافته است. جو بایدن، رئیس جمهوری جدید امریکا گفته است، اگر ایران به توافق پایبند باشد، واشنگتن نیز اقدام متقابل انجام می دهد.آمار «اس وی بی اینترنشنال» و دو شرکت دیگر که عرضه نفت ایران را با ردیابی نفتکش ها برآورد می کنند، نشان داده است که میزان صادرات این کشور در حال افزایش می باشد. اس وی بی اینترنشنال تخمین زد، صادرات نفت ایران از ۴۹۰ هزار بشکه در روز در ماه اکتبر به ۷۱۰ هزار بشکه در روز در ماه دسامبر (آخرین ماه سال۲۰۲۰) افزایش یافته است و این محموله ها و تولید تا این زمان از ماه ژانویه ۲۰۲۱ در حال افزایش می باشد. شرکت سوئیسی، «پترولاجستیک» نیز پیش بینی نمود صادرات نفت ایران در این ماه (ژانویه) برای اولین بار از آوریل ۲۰۱۹ به ۶۰۰ هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت. این رقم در سه ماهه چهارم ۲۰۲۰، روزانه ۱۰۰ هزار بشکه افزایش یافته بود.
پترولاجستیک در ایمیلی برای رویترز نوشت: «ما طی چند ماه گذشته شاهد افزایش صادرات نفت ایران بوده ایم.»هرچند این آمار با رقم صادرات ۲.۷ میلیون بشکه در روز در ماه مه ۲۰۱۸ بسیار فاصله دارد اما سطح صادرات ماه ژانویه نشان دهنده یک افزایش قابل توجه است. البته هیچ رقم دقیقی برای صادرات نفت ایران وجود ندارد و مقامات ایرانی نیز عددی را عنوان نمی کنند؛ اما یک منبع مطلع در شرکت رهیابی محموله ها از احتمال افزایش بیشتر صادرات نفت ایران می گوید و تصریح می کند: «اکنون ترامپ رفته است و این پرسش به وجود آمده است که آیا چین و هند به خرید نکردن از ایران ادامه خواهند داد؟»
رشد ۸۲ درصدی صادرات به منطقه اوراسیا
بیش از نیمی از آنچه در دنیا تولید می شود در پروسه تجارت قرار می گیرد و درک این مساله و تمرکز روی آن می تواند یک کشور را از نظر اقتصادی چند پله بالا ببرد. در دو سال قبل ایران با اجرای موافقتنامه موقت تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا توانست بازار بزرگتری را در این منطقه به دست بیاورد و حالا باید خودرا برای آزادسازی تدریجی تعرفه ها آماده کند تا بتواند سهم بزرگتری را از این بازار مهم به دست بیاورد.
روز گذشته، رئیس کل گمرک ضمن اشاره به اهمیت این موافقتنامه اظهار داشت: بررسی های گمرک نشان داده است که در حدود ۱۵ ماه گذشته ایران توانسته حدود ۱.۵ میلیارد دلار کالا به منطقه اوراسیا صادر کند که این عدد نشان دهنده رشد ۸۲ درصدی صادرات ایران بوده است. در این زمان همین طور حدود سه میلیارد دلار نیز واردات داشتیم که نشان دهنده کاهش ۱۶ درصدی آمار در این عرصه به حساب می آید.
به گزارش ایسنا، مهدی میراشرفی در همایش اقتصادی ایران و اوراسیا ضمن اشاره به اهمیت تجارت در اقتصاد امروز دنیا توضیح داد: امروز استفاده از ظرفیت های جغرافیایی و تجاری کشورها در تعیین تکلیف آینده اقتصادی آنها اهمیت فراوانی دارد. آمارها نشان داده است که حدود نیمی از کل تولید ناخالص ملی کشورها در سال ۲۰۱۹ به تجارت اختصاص یافته که نشان دهنده افزایش جدی نقش همکاریهای بین المللی در اقتصاد است.
میراشرفی افزود: نقطه جغرافیایی که ایران و اوراسیا در آن قرار گرفته اند محل اتصال کریدورهای شرق به غرب و شمال به جنوب در جابه جایی محموله های تجاری میان اروپا و آسیا هستند و بدین جهت نقش ایران و اتحادیه ارواسیا در این رابطه بسیار مهم خواهد بود.
پیوستن به موافقتنامه های تجاری، حرکتی هوشمندانه
در اینباره وزیر نیرو نیز بعنوان مسئول هماهنگی و انسجام بخشی بین دستگاهی اجرای موافقتنامه موقت تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در پیام ویدئویی به نشست دیپلماسی اقتصادی ایران و اوراسیا اظهار داشت: امضای موافقتنامه موقت تجارت آزاد ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، حرکتی کاملاً هوشمندانه و هم جهت با روند کنونی اقتصاد جهانی بوده و با اهداف توسعه کشور منطبق و اقدامی در تقابل با سیاست های تحریمی امریکاست. برای موفقیت و حصول نتیجه، باید به این موافقتنامه به شکل جامع نگریسته و سازوکار لازم برای تحقق الزامات اجرای موفق موافقتنامه تجارت آزاد ایجاد و ترسیم شود. به گزارش ایسنا، رضا اردکانیان اضافه کرد: پیوستن به موافقتنامه های تجاری جدید و نیز اجرای کامل موافقتنامه های قبلی (اکوتا و دی هشت)، باید در اولویت سیاست اقتصاد خارجی کشور قرار گیرد. برای اینکه پیوستن به موافقتنامه های تجاری، شاخص حضور در بازارهای جهانی است و به قرار گرفتن کشورمان در تراز تجارت جهانی کمک می نماید.
وزیر نیرو عنوان کرد: به واقع، در قالب چنین تشکل هایی، موانع تجاری و تعرفه ها در سطح منطقه حذف و دسترسی به بازارهای بزرگتر فراهم می شود. اردکانیان اظهار داشت: اطلاع رسانی و آگاهی سازی فعالان بخش خصوصی نسبت به تعهدات و امتیازات موافقتنامه تجارت آزاد، ایجاد نهاد مشخصی که نقش رابط با دستگاههای متولی اجرای موافقتنامه را ایفا کند، ترغیب بنگاه های اقتصادی برای انجام مطالعات پژوهشی در رابطه با زیربخش خود و در قالب تعهدات و امتیازات موافقتنامه، ایجاد سازوکاری برای انعکاس مشکلات صادرکنندگان به بازار کشورهای عضو به متولیان اجرای موافقتنامه و نیز آموزش و تربیت نیروی متخصص در ارتباط با موافقتنامه و اقداماتی دیگری از این قبیل، از دیگر تمهیدات ضروریست که باید توسط اتاق تجاری مورد مداقه قرار گیرد. در همین حال، علاوه بر گزارش رشد صادرات از مرزهای ایران، همچون مرز سیستان و بلوچستان و مرز بازرگان، مقامات نیز بر این روند رو به بهبود تاکید دارند. رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران در این حوزه ضمن اشاره به ۵۸ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار تجارت خارجی کشور در ۱۰ ماهه سالجاری، عنوان کرد: با افزایش میزان صادرات کشور در ماه های باقیمانده سال ۹۹، اهداف پیش بینی شده ارزش کمی صادرات محقق خواهد شد و تا حالا ۴۰ میلیارد یورو از تعهدات ارزی صادرکنندگانی که صادرات داشته اند، به کشور بازگشته است.


1399/11/10
14:39:45
0.0 / ۵
1828
تگهای خبر: اقتصاد , پژوهش , تولید , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد موتور صادرات ایران روشن شد
نظر شما در مورد موتور صادرات ایران روشن شد
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۴
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها