افزایش نسخه فامیل و همسایه بجای نسخه های پزشكی

افزایش نسخه فامیل و همسایه بجای نسخه های پزشكی به گزارش برتریها روزنامه ایران در گزارشی نوشت:  اظهارات داروخانه داران حاکی از آنست که در طول چند ماه گذشته که ترس از مراجعه به مطب ها زیاد شده، بسیاری از بیماران بدون نسخه یا درنهایت با ارائه پوکه داروهایشان، از آنها تقاضای دارو می کنند.


در ادامه گزارش ۲۳ اسفند ۱۳۹۹ روزنامه ایران آمده است: سیستم سلامت با روزهای شلوغی برای درمان و کنترل بیماران کرونا مواجه می باشد و هرچند هفته یک دفعه هم خبرهایی از افزایش تعداد مراجعات سرپایی به مراکز درمانی منتشر می شود. این شرایط سبب شده تا داروخانه ها با تعداد زیادی از مراجعان بدون نسخه پزشک روبه رو شوند. گزارش های میدانی ما نشان میدهد بعد از همه گیری کرونا «همسایه درمانی» بوسیله نسخه های خانگی واتساپی راه جدید را برای خودش پیدا کرده است. مردم بجای مراجعه به پزشک یا سطح یک خدمات درمانی «همسایه درمانی» می کنند. آنها برای هم نسخه های گوناگون پزشکی می پیچند تا از این طریق بتوانند بدون نیاز به پرداخت هزینه ویزیت و مراجعه به مطب خوددرمانی کنند. دسترسی به اطلاعات پزشکی و داروهای مصرفی برای درمان و رفع علایم بیماری کووید۱۹ راه را برای «همسایه درمانگرها» هموارتر کرده و بر شیوع خودتجویزی در میانه اپیدمی دامن زده است. این مسأله آنچنان نگران کننده شده است که مدتی پیش معاون اول وزارت بهداشت نسبت به افزایش ۳۰ درصدی مراجعه مردم بدون داشتن نسخه به داروخانه ها هشدار داد. مطابق آمارهای سازمان غذا و دارو هر ایرانی بطور متوسط ۵۰۰ عدد دارو در سال مصرف می کند که حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد آن خودسرانه و نابجاست.
اظهارات داروخانه داران حاکی از آنست که در طول چند ماه گذشته که ترس از مراجعه به مطب ها زیاد شده، بسیاری از بیماران بدون نسخه یا درنهایت با ارائه پوکه داروهایشان، از آنها تقاضای دارو می کنند یا اینکه اسم تجاری دارو را روی گوشی موبایل نشان می دهند که اغلب بوسیله فرد غیرمتخصص برای درمان بیماری شان تجویز شده است.


تقاضای داروهای واتساپی!

دکتر محمودی مسئول فنی داروخانه ای در میدان انقلاب تهران به «ایران»می گوید: تعدادی از مراجعه کنندگان بر حسب تجربه دیگران برای درمان کرونا اقدام می کنند. پس از شیوع ویروس کرونا اسم برخی داروها بر سر زبان ها افتاد همچون ناپروکسن و فاموتیدین یا مصرف برخی مکمل ها. روزانه تعداد زیادی مراجعه کننده داریم که بدون هیچ مشورتی با پزشک با داروهایی که در اینترنت جست وجو می کنند یا از دوستان و آشنایان شان شنیده اند درمان بیماری کرونا را شروع می کنند که البته مواردی هم از تشدید بیماری و مرگ و میر بر اثر این خودتجویزی ها گزارش شده است.
وی در ادامه می افزاید: البته تعدادی از بیماران بهبود یافته که کووید۱۹ را تجربه کرده اند فکر می کنند می توانند تشخیص و تجویز کرونا را براحتی انجام دهند. در صورتیکه اغلب بیمارانی که با حال بد به بیمارستان می رسند همین افرادی هستند که قبل از مراجعه به پزشک به نسخه های در و همسایه های شان اعتماد می کنند. ما به اینها می گوییم «فامیل درمانی».
بگفته این داروساز؛ واکنش التهابی بدن به ویروس کرونا در افراد مختلف شدت و ضعف دارد و باتوجه به شرایط عمومی بیمار درمان مشابهی ندارد، پزشکان عمومی برای درمان کرونا پروتکلهای درمانی خاصی دارند و باتوجه به سوابق بیمار و شرایط وی نوع و اندازه مصرف دارو را مشخص می کنند که این نکات در خودتجویزی ها مدنظر قرار نمی گیرند.


مراجعه به چند داروخانه در سطح شهر تهران و گفت و گو با نسخه پیچ ها و کارشناسان فنی دارو گویای آنست که در یک سال قبل مصرف خودسرانه دارو در اپیدمی کرونا افزایش قابل توجهی داشته است. بیشترین مراجعه هم مربوط به سالمندان، جوانان و نوزادان است که برای تهیه داروهای مسکن، تب بر، ضد سرفه، آنتی بیوتیک، مکمل ها، اعصاب و روان و بیماریهای زمینه ای فشار خون و قلبی و عروقی و داروهای هورمونی است.
خانم شهسواری یکی از افرادی است که پشت باجه تحویل دارو صفحه گوشی موبایلش را به نسخه پیچ نشان میدهد و از او می خواهد داروهایی که در واتساپش نوشته شده تهیه نماید. کمی بعد یک نایلون قرص آزیترومایسین و ناپروکسن و شربت ضد سرفه تحویل خانم شهسواری داده می شود. از او می پرسم علایم کرونا دارید؟ چرا به پزشک مراجعه نمی کنید؟می گوید: «پسرم دو روزاست که سرفه می کند و دیشب هم کمی تب داشت. همکارش چند وقت پیش کرونا گرفته بود و این داروها را برای من فرستاد و گفت هر دکتری بروید همین ها را تجویز می کند. چون کرونا داروی خاصی نداره همین ها را بخورد خوب می شود.»
خوددرمانی در میان سالمندان هم زیاد شده است بیشتر آنها نسخه های قدیمی را می آورند و می گویند: دکتر هم برویم همین دارو را تجویز می کند چونکه داروهای فشار خون و قلب که تغییر نمی کند پس دکتر هم باردیگر همین ها را می نویسد. برای چه به مطب برویم و بعدش هم کرونا بگیریم. اینجوری هم هزینه اضافی ویزیت را نمی دهیم هم جان مان را به خطر نمی اندازیم.
دکتر جمشید طاهری مسئول داروخانه ای در حوالی خیابان انقلاب با تأیید اینکه تقاضا برای تهیه برخی داروهای بدون نسخه در چند ماه گذشته افزایش شایان توجهی داشته است، می گوید: دقیقاً پس از شیوع ویروس کرونا توزیع برخی داروها مثل تلفست یا اسپری بینی، آزیترومایسین و شیاف دیکلوفناک و برخی داروهای مربوط به خواب زیاد شد. مردم فارغ از عوارض داروهای آنتی بیوتیک و اعصاب و روان در کانال های تلگرامی و اینستاگرامی سرگردانند و داروهای شایع درمان نگهدارنده علایم کووید۱۹ را بدون بررسی پزشک مثل نقل و نبات مصرف می کنند و به خوددرمانی دل خوش می کنند. در صورتیکه ویروس کرونا به سبب مخفی شدن علایم بیماری فرد، ناگهان با درگیری ۸۰ درصد ریه و مشکل جدی آغاز می شود.


ارائه نسخه های قدیمی توسط سالمندان!
سودابه شاه کرمی مسئول فنی داروخانه ای در حوالی بیمارستان امام خمینی مراجعه کننده های بدون نسخه را به دو دسته تقسیم می کند: «دسته اول افرادی هستند که پیش از کرونا مشتری ثابت داروخانه ها بوده اند. این مراجعه کنندگان بیشتر به دنبال داروهای اعصاب و روان همچون فلوکستین، فلووکسامین، زولپیدم، آلپرازولام و کلونازپام هستند یا اینکه داروهای دیابت همچون انسولین مصرف می کنند. فروش این داروها بااینکه ممنوعست اما داروساز بعد از مشاوره کوتاه و در صورت صلاحدید در اختیارشان قرار می دهد. علاوه بر اینها مصرف بی رویه داروهای هورمونی تستسترون نیز بین جوانان زیاد شده است. دسته دوم نیز افرادی هستند که قبلاً مراجعه به پزشک داشته اند و نسخه های یک سال قبل را همراهشان می آورند. این گروه افراد معمولاً سالمندند و بیماریهای زمینه ای دارند و پوکه یا جعبه خالی دارو را می آورند و درخواست دارو می کنند.
دکتر شاه کرمی در ادامه می افزاید: قدیم ها اسم دارو را روی کاغذ می نوشتند الان اطرافیان بیمار اسم دارو را پیامک می کنند و هر فردی از فامیل کرونا گرفت پیامک را به همه ارسال می کند. این مسأله در روزهای کرونا به وفور دیده می شود. افرادی که علایم شبه کرونا دارند نسخه هایی را در گوشی تلفن همراهشان می آورند که اغلب توسط افراد غیرپزشک تجویز شده اند ما به اینها می گوییم: «همسایه درمانی». جالب اینکه چون اسامی برخی داروها در یک سال قبل شناخته شد، این افراد به دروغ می گویند پزشک داروها را تجویز کرده است. اینها بلافاصله پس از تب آغاز به مصرف آنتی بیوتیک می کنند یکی از معضلات آینده خوردن آزیترومایسین است. این داروها در بسیاری موارد جان آدم ها را نجات می دهد اگر مقاومت آنتی بیوتیک شکل بگیرد و دارو جواب ندهد باید سراغ داروهای قوی تر برویم که عوارض جبران ناپذیری دارند.
دکتر هاله هاشمی زاده که در بیمارستان بهمن داروخانه دارد از افزایش میزان مراجعه مردم نسبت به پیش از کرونا به داروخانه ها خبرمی دهد و می گوید: در یک سال قبل درخواست ویتامین ها و داروهای خواب آور مانند لورازپام و ضد افسردگی همچون فلوکستین و سیتالوپرام بدون نسخه پزشک افزایش داشته است اما نگرانی اصلی درباره مصرف آنتی بیوتیک هایی همچون سفکسیم، آزیترومایسین و مترونیدازول است. مردم ترس عجیبی دارند و علایم کرونا هر روز تغییر می کند. بدین سبب با هر درد یا نشانه کوچکی مبادرت به خوددرمانی می کنند.


1399/12/23
12:07:15
0.0 / ۵
1172
تگهای خبر: اینترنت , تلگرام , خدمات , سیستم
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد افزایش نسخه فامیل و همسایه بجای نسخه های پزشكی
نظر شما در مورد افزایش نسخه فامیل و همسایه بجای نسخه های پزشكی
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۴
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها