ارز در راه ریزش بزرگ

ارز در راه ریزش بزرگ به گزارش برتریها روزنامه ابتکار گزارش داد: صحبت های عباس عراقچی درمورد شکل گیری یک تفاهم جدید در مذاکرات وین و همینطور صحبت های نماینده روسیه در خصوص اینکه احیای برجام در وین به مرحله تهیه پیش نویس وارد شده است، عواملی هستند که سبب شده است اسکناس آمریکایی در ایام اخیر شاهد کاهش جزئی قیمت باشد.



در ادامه گزارش یکم اردیبهشت ۱۴۰۰ روزنامه ابتکار می خوانیم: این روزها با تقویت شدن خبرهای برجامی فعالان اقتصادی و بازارهای داخلی به انتظار تغییرات اساسی ناشی از به سرانجام رسیدن مذاکرات و احیای برجام نشسته اند. البته در بین بلاتکلیفی ها بعضی از بخش های اقتصادی با تغییراتی همراه بوده اند. بازار ارز یکی از بازارهایی است که در ایام اخیر با بیشتر شدن زمزمه های برجام شاهد واکنش هایی بود و با ریزش های کم جان، تصور سقوط قیمت دلار را پررنگ تر کرد. به اعتقاد بعضی از فعالان صحبت های عباس عراقچی درمورد شکل گیری یک تفاهم جدید در مذاکرات وین و همینطور صحبت های نماینده روسیه در خصوص اینکه احیای برجام در وین به مرحله تهیه پیش نویس وارد شده است عواملی هستند که سبب شده است اسکناس آمریکایی در ایام اخیر شاهد کاهش جزئی قیمت باشد.
یکی از موضوعات مورد پیگیری در مذاکرات وین آزادسازی ارزهای بلوکه شده ایران است. آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده یکی از عوامل موثر در کاهش قیمت ارز بود که بارها از جانب برخی مسؤلان به آن اشاره شد و آنطور که رئیس جمهور می گفت در صورت آزادسازی تنها ۷ میلیارد دلار ایران در یکی از کشورهای بدهکار(کره جنوبی) قیمت دلار تا ۱۵ هزار تومان پایین خواهد آمد. ازاین رو حالا که مذاکرات رنگ وروی امیدوارکننده ای به خود گرفته به نظر می آید که ریزش قیمت دلار قابل تصورتر از گذشته شده است.


ارزان شدن دلار به نفع تمام اقتصاد نیست
شاید عامه مردم از خبر ریزش قیمت دلار خشنود شوند اما آن طرف ماجرا روند کاهشی نرخ ارز برای واردکنندگان و بعضی از واحدهای تولیدی آنچنان خبر خوبی به حساب نمی آید. به قول بعضی از تحلیل گران اقتصادی سقوط به یک باره نرخ ارز می تواند به بخشی از تولید در بدنه اقتصاد ضربه وارد کند و از طرفی واردکنندگانی که با ارز گران واردات انجام داده اند در صورت ارزان شدن دلار برای فروش کالا با چالش های مواجه خواهند شد. البته هستند کارشناسانی که معتقدند حتی با احیای برجام نرخ ارز به یک باره سقوط نخواهد کرد و در محدوده قیمتی ۲۰ هزار تومان ثابت خواهد ماند.


اقتصاد ایران نفسی تازه می کند؟
علیرضا عباسی، کارشناس بازار ارز درمورد اماواگرها برای کاهش نرخ ارز ضمن اشاره به مذاکرات ایران و آمریکا به «ابتکار» اظهار داشت: هم اکنون به نظر می آید که با دریافت سیگنال های مثبت از مذاکرات ایران و طرف های خارجی موانع تأمین نیازهای ارزی کشور در حال مرتفع شدن است. اگر این اتفاق رخ دهد پس از چند سال سخت، اقتصاد کشور می تواند با صادرات نفتی، افزایش صادرات محصولات غیرنفتی و آزاد شدن منابع ارزی بلوکه شده باردیگر نفسی تازه کند و شاهد قدرتمندتر شدن پایه پولی ایران باشد.
ایشان در ادامه اضافه کرد: در چنین شرایطی نرخ ارز پایین آمده و ارزش ریال تقویت خواهد شد.
این کاشناس بازار ارز در بخش دیگری از گفتگو به انتظار فعالان اقتصادی برای تغییر شرایط در چند سال قبل اشاره نمود و در اینباره اظهار داشت: تمام فعالان اقتصادی در دو سال قبل انتظار تغییراتی را داشتند. آنها امیدوار بودند که به دنبال تغییر دولت آمریکا شرایط به نفع اقتصاد ایران عوض شود.
وی اظهار نمود: حالا به نظر می آید یکی از موانع اصلی بر سر راه اقتصاد ایران که همان تحریم های سختگیرانه است در حال مرتفع شدن بوده و اگر این اتفاق رخ دهد توان بانک مرکزی برای مدیریت ارز به شدت افزوده می شود. بنابراین میتوان اظهار داشت که انتظار بازار برای کاهش نرخ یک انتظار طبیعی است.


رویکرد مدیریتی دولت و بانک مرکزی بسیار مهم است
عباسی در بخش دیگری از صحبت هایش به لزوم یک سیاست صحیح برای مدیریت نرخ ارز اشاره نمود و در این خصوص افزود: تصمیم و رویکرد بانک مرکزی و دولت برای کنترل بازار ارز در شرایطی که برجام احیا شود بسیار حساس و مهم می باشد. به هر حال بانک مرکزی بازیگر اصلی بازار ارز بوده و از طرفی دولت هم اشراف کامل بر مسائل ارزی کشور دارد. هر دو طرف به خوبی می دانند که هم اکنون ارزش خیلی از شرکتهای بزرگ اقتصادی ایران بر اساس دلار ۲۴ تا ۲۵ هزار تومان قیمت گذاری شده است. از طرفی صادرات غیرنفتی کشور بیشتر از یک سال است که با دلاری در محدوده قیمت های فعلی مورد معاملات قرار گرفته و این در شرایطی است که توقع افزایش صادرات کالاهای غیرنفتی امسال را داریم.
این کارشناس بازار ارز اظهار نمود: از طرفی طی یک سال گذشته واردات کالاها هم با نرخ ارز ۲۵ هزار تومان شکل گرفته است. ازاین رو به نظر نمی رسد که نتایج مثبت مذاکرات وین منجربه کاهش نرخ دلار به کمتر از ۲۰ هزار تومان شود.


دولت اجازه سقوط قیمت ارز را نمی دهد
عباسی با اشاره به اینکه دولت اجازه سقوط نرخ دلار را نمی دهند افزود: من گمان می کنم دولت و بانک مرکزی اجازه سقوط نرخ دلار به کانال های پایین تر از ۲۰ هزار تومان را نمی دهند. چونکه اگر این اتفاق رخ هد ضربه شدیدی به بخش های مختلف کشور وارد می شود و این یعنی در صورت سقوط قیمت دلار یک شوک بزرگ در انتظار اقتصاد کشور خواهد بود.
وی ریزش نرخ ارز را خبری خوب برای عامه مردم دانست و در اینباره اظهار داشت: البته باید اشاره کنم که ریزش قیمت ارز بدون شک به نفع طبقات پایین جامعه خواهد بود اما به علت اینکه رفع تحریم ها و ایجاد درآمدهای ارزی به ثبات نرسیده و بعضی از چالش های چه در داخل و چه در خارج همچنان باقی مانده، امکان دارد سقوط ارز سبب سقوط بازار سرمایه و نتایج بدتری در سایر بازارهای اقتصادی شود. بنابراین انتخاب یک سیاست متعادل برای کاهش پلکانی نرخ ارز و تثبیت آن بر روی قیمت ۲۰ هزار تومان در شرایط رفع تحریم ها یک تصمیم منطقی خواهد بود.
عباسی افزود: ازاین رو حالا به نظر می آید با شفاف شدن نتایج مذاکرات هفته های آینده گمانه زنی ها برای کاهش نرخ ارز و تثبیت آن در محدوده ۲۰ هزار تومان به حقیقت تبدیل گردد.


تقاضا، دلار را به کانال های بالاتری پرتاب می کند
این کارشناس بازار ارز در انتها به یکی دیگر از نتایج کاهش بیش از حد نرخ ارز اشاره نمود و اظهار داشت: یکی از نتایج کاهش بیش از حد نرخ ارز می تواند افزایش تقاضا باشد. به عبارتی روشن تر با بازگشایی خطوط هوایی و رواج باردیگر سفرهای خارجی امکان دارد تقاضای انبوهی برای ارز ارزان ایجاد شود و در آن شرایط باردیگر دلار به کانال های بالاتر پرتاب خواهد شد. ازاین رو بهترین سیاستی که میتوان در نظر گرفت تثبیت نرخ ارز در محدوده ۲۰ هزار تومان بوده و دولت اگر بتواند نرخ ارز را برای دو تا سه سال ثابت نگه دارد و نرخ را قدم به قدم همراه با تورم اصلاح کند میتوان انتظار یک آرامش و ثبات برای سالهای آینده اقتصاد ایران داشت.



منبع:

1400/02/01
21:40:42
5.0 / ۵
1504
تگهای خبر: اقتصاد , تولید , شركت , واردات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد ارز در راه ریزش بزرگ
نظر شما در مورد ارز در راه ریزش بزرگ
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۲
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها