استادان درگذشته از كرونا؛ ابومحمد عسگرخانی (۱)

نظریه پردازی که رژیم های بین المللی را می شناخت

نظریه پردازی که رژیم های بین المللی را می شناخت برتریها: «ابومحمد عسگرخانی» استاد برجسته دانشگاه تهران از نظریه پردازان حوزه روابط بین الملل محسوب می شد که بر اثر کرونا در 29 شهریور 1400 از دنیا رفت.


اداره کل پژوهش و بررسی های خبری ایرنا در تلاش است تا در سلسله مطالبی یاد و اثر استادان و پژوهشگران ایران اسلامی را که بر اثر بیماری کرونا از دنیا رفتند، زنده کند. در این مطلب به گونه ای گذرا زندگی و کارهای علمی و پژوهشی دکتر «ابومحمد عسگرخانی» مورد بررسی قرار گرفته است.
تولد و تحصیلات
عسگرخانی متولد سال ۱۳۳۰ بود. وی پس از گرفتن مدرک دیپلم ریاضی، در رشته کارشناسی ادبیات آمریکایی و انگلیسی به تحصیل پرداخت و کارشناسی ارشد روابط بین الملل را از دانشگاه وبستر ایالت میزوری، سنت لوئیس دریافت کرد و سپس مدرک دکتری روابط بین الملل را از دانشگاه کوئینز کانادا گرفت.
حاصل کوشش های دکتر عسگرخانی دفاع از گفتمان انقلاب اسلامی در سیاست خارجی و بین المللی و پرورش شاگردانی در این عرصه بود
فعالیت های علمی
دکتر عسگرخانی کارهای علمی و دانشگاهی خودرا سال ها در دانشگاه ها و موسسات علمی و پژوهشی داخلی و خارجی پی گیری کرد و حاصل تلاش او دفاع از گفتمان انقلاب اسلامی در سیاست خارجی و بین المللی و پرورش شاگردانی در این عرصه بود. همچون با اهمیت ترین مسئولیت های علمی و دانشگاهی این چهره برجسته می توان به استادی دانشگاه حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، ریاست دپارتمان حقوق و روابط بین الملل گروه تحصیلات تکمیلی بین المللی در دانشگاه آزاد اسلامی، ریاست مرکز مطالعات بین المللی در دانشگاه تهران، مدیریت دپارتمان پژوهش دانشگاه تهران، فعالیت به عنوان استاد مدعو دانشگاه روابط بین الملل وزارت امور خارجه ایران، تدریس در دانشگاه امام صادق(ع) و دانشگاه امام حسین(ع) و نیز در دانشکده لیدنِ دانشگاه وبستر، ترجمه پرونده های بین المللی و امور مربوطه برای اداره خدمات حقوقی بین المللی تهران، فعالیت به عنوان مترجم دپارتمان مطبوعات و رسانه های گروهی، دبیرکلی موسسه پژوهش و مطالعات بین المللی تهران و... اشاره نمود.
مسئولیت های اجرایی
مشاور حقوقی شرکت پتروشیمی ایران (IPCC) وزارت نفت، رئیس مطالعات منطقه ای گروه روابط بین الملل (SIR) وزارت امور خارجه ایران، رییس مطالعات ایالات متحده - اروپا در مرکز مطالعات راهبردی شورای مصلحت اندیشی، مشاور حقوقی سفارت ایران در کانادا، مشاور حقوقی سفارت ایران در لاهه، مشاور سازمان بازرسی وزارت امور خارجه، مشاور حقوقی اداره حقوقی در (پارلمان ایران) مرکز تحقیقات، مشاور کمیسیون اسلامی حقوق بشر ۲۰۰۳، مشاور حقوقی در داوری بین المللی، مشاور حقوقی شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی، وکیل و مشاور حقوقی شرکت خط کشتیرانی ایران (IRJSL) و... همچون سمت هایی اجرائی دکتر عسگرخانی است.
دکتر عسگرخانی مصائب ملت های خاورمیانه را دارای دو منشا می دانست؛ یکی مصیبتی که بیرونی و ناشی از قدرت های بزرگ است و دیگری به خاطر بلوک های قدرت در داخل منطقه
تالیفات
دکتر عسگرخانی بصورت تخصصی بر روی معاهدات بین المللی، امنیت بین الملل، حوزه انرژی هسته ای و سازمان ملل تحقیق و پژوهش می کرد. بنا بر این کتاب ها و مقالاتش نیز در همین حوزه هاست. همچون با اهمیت ترین تالیفات او می توان به «رژیم های بین المللی» اشاره نمود. در زمره دیگر تالیفات او «همکاری و منازعه در رژیم های بین المللی فضای ماوراء جو»، «سیاست خارجی چین در مقابل آمریکا» و... جای می گیرد.
دیدگاه ها
دکتر عسگرخانی معتقد بود «قدرت های بزرگ بی میل نیستند که جنگی دیگر در منطقه روی دهد به مانند کاری که در دهه ۱۹۸۰ میان ایران و عراق کردند». «آن ها در وضعیت فعلی می خواهند منابع ایران و عربستان به تحلیل برود. در دهه ۱۹۸۰ دستاورد در این بود که هر ۲ طرف ضعیف شوند اما در اینجا دستاورد دیگری را دنبال می کنند». او پیش بینی می کرد «آینده منطقه خاورمیانه آینده ای است که برای منطقه نتایج سنگینی خواهد داشت.»
او برخلاف استدلال های سنتی درباره ی دولت های خاورمیانه معتقد بود «حاکمیت های کشورهای منطقه خاورمیانه حاکمیت های مقتدری نیستند، حاکمیت های قدرتمندی نیستند، حاکمیت هایی هستند که به اصطلاح بلوک های قدرت در آنها موثر است، حاکمیت ها در مقابل آن بلوک های قدرت کاملا ضعیف هستند. این بلوک های قدرت کاملا مرتبط هستند با قدرت های بزرگ یک کشور». پس مصیبت ملت های خاورمیانه را دارای دو منشا می دانست یکی «مصیبتی که بیرونی است و قدرت های بزرگ هستند و دیگری مصیبت داخلی که بلوک های قدرت در داخل منطقه هستند»
در چنین شرایطی دکتر عسگرخانی بهترین نسخه ای که برای کشورهای خاورمیانه تجویز می کرد تا از این وضعیت بیرون بروند، این بود که «در داخل خودشان ائتلاف هایی تشکیل دهند. ائتلاف ها بین بلوک های قدرت حاکمیت و دیگر بلوک ها و گروه ها»
درگذشت
سرانجام استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران در ۲۹ شهریور ۱۴۰۰ بر اثر مبتلاشدن به بیماری کرونا چشم از جهان فروبست.


منبع:

1401/06/29
22:09:50
5.0 / ۵
583
تگهای خبر: پژوهش , خدمات , دانش , سرمایه گذاری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد نظریه پردازی که رژیم های بین المللی را می شناخت
نظر شما در مورد نظریه پردازی که رژیم های بین المللی را می شناخت
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۵
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها