واكاوی یك حكم فوتبالی در گفت وگو با رئیس اسبق كمیته انضباطی؛

اگر بودم مدیران استقلال و پرسپولیس را محروم می کردم

اگر بودم مدیران استقلال و پرسپولیس را محروم می کردم برتریها: کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال 21 روز بعد از دیدار پرسپولیس با استقلال از هفته بیست و سوم رقابت های لیگ برتر فوتبال کشور، رای خودرا درباره «یحیی گل محمدی» به سبب بدرفتاری در مقابل مقام رسمی مسابقه اعلام نمود که واکنش های مختلفی را به دنبال داشته است.


براساس رای کمیته انضباطی، گل محمدی به پرداخت مبلغ یک میلیاردریال جریمه نقدی و ۶ جلسه محرومیت از همراهی تیم در مسابقات لیگ برتر که ۲ جلسه آن به مدت یک سال تعلیقی است، محکوم شد که این رای قابل تجدیدنظرخواهی نیز است.
این کمیته همین طور باشگاه پرسپولیس را به علت مسئولیت تضامنی در مقابل رفتار اعضا و همین طور سوء رفتار تیمی ناشی از ۶ اخطار به ترتیب مطابق با ماده ۵۰ و ۵۸ مقررات انضباطی به پرداخت ۲۰۰ میلیون ریال و ۲۴۰ میلیون ریال جریمه نقدی محکوم شد.
ماده ۵۰ - مسئولیت تضامنی
اگر هواداران، بازیکنان، مقامات رسمی یا اعضای اشخاص حقوقی مشمول این مقررات یا سایر اشخاصی که از طرف آنان یا باشگاه انجام وظیفه می کنند، مرتکب تخلفی شوند، شخص حقیقی و حقوقی تواماً مشمول اقدامات انضباطی یا دستورات خواهند شد هر چند که آن شخص حقوقی بتواند ثابت کند که مرتکب غفلت یا تقصیری نشده است.
ماده ۵۸ – سوء رفتار تیمی
در صورتی که عملکرد یک تیم بگونه ای باشد که رفتار ناشایست یا غیرورزشی را بتوان به کل آن تیم بصورت واحد نسبت داد (به عنوان مثال: پنج نفر یا بیشتر در فوتبال و سه نفر یا بیشتر در فوتسال و فوتبال ساحلی توسط داور کارت بگیرند) در این صورت رکن قضایی می تواند اقدامات انضباطی متناسب را به شرح ذیل برای باشگاه نیز منظور نماید.
الف- در مواقعی که داور تعداد پنج نفر یا بیشتر از اعضای یک تیم فوتبال (سه نفر یا بیشتر در فوتسال و فوتبال ساحلی) را جریمه نماید (اخطار یا اخراج) باشگاه مذکور به پرداخت حداقل مبلغ ۲۰۰ میلیون ریال محکوم می گردد.
ب- هنگامی که چند بازیکن یا مقام رسمی یک تیم، اقدام به تهدید یا تعرض به مقامات رسمی مسابقه یا سایر اشخاص نمایند، به پرداخت حداقل ۳۰۰ میلیون ریال جریمه نقدی محکوم خواهند شد و در صورت شدت تخلفات مذکور، سایر مجازات ها نیز قابل اعمال می باشند.
در دیگر بخش آرای مربوط به این بازی «بهزاد غلامپور» مربی دروازه بان های تیم استقلال به علت بدرفتاری در مقابل بازیکن مقابل به یک جلسه محرومیت از همراهی تیم در لیگ برتر و پرداخت ۲۰۰ میلیون ریال محکوم شد. باشگاه استقلال نیز به علت مسئولیت تضامنی در قبال رفتار اعضا مطابق با ماده ۵۰ مقررات انضباطی به پرداخت ۲۰۰ میلیون ریال محکوم شد.
کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال، همه آرای در رابطه با این مسابقه به جز محرومیت سرمربی باشگاه پرسپولیس را قطعی دانسته است. نکته مهم اینکه کمیته انضباطی متناسب با جرم، رای صادر نکرده و به لحاظ حقوقی افرادی را تعلیق می کنند که مسبوق به سابقه نباشند؛ «گل محمدی» مسبوق به سابقه است گویا بازی پرسپولیس با گل گهر فصل پیش را فراموش کرده اند. در ارتباط با مصاحبه های دیگر نیز رای صادر نشده است. شاید اگر این کمیته در ارتباط با حرکتی که «فرهاد مجیدی» سرمربی استقلال در دیدار با گل گهر در هفته بیست و یکم انجام داد قاطعیت نشان می داد این اتفاق ها تکرار نمی شد.
آیا آرای صادره متناسب با جرم هاست؟
برای آن که بدانید چرا می گوییم کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال متناسب با جرم رای صادر نکرده است نگاهی می نماییم به آخرین «شهرآورد» قرن و اتفاق های مهم آن دیدار.
با مصدومیت «سعید آقایی» و به علت آماده نبودن روند تعویض «سید جلال حسینی»، داور هم دستور به ادامه بازی داد که پرسپولیس در همین لحظات گل تساوی را دریافت کرد. سرمربی پرسپولیس عقیده داشت داور باید اجازه تعویض را می داد و تیمش در وضعیت ۱۰ نفره گل خورده و به همین بهانه به سمت «سید مهدی سیدعلی» داور این دیدار رفت علاوه بر درگیری لفظی، ضربه ای به سینه داور و همین طور ناظر بازی زد و به هنگام اخراج الفاظ ناشایست به کار برد تا دیداری که می توانست زیباترین تساوی نبرد دو تیم در تاریخ «شهرآوردها» لقب بگیرد را به حاشیه ببرد.
برنامه تعویضی که کادر فنی پرسپولیس و در رأس آن «گل محمدی» معترض بودند؛ چون پرسپولیس در آن لحظه قصد داشت از دو تعویض استفاده نماید، طبق قوانین فوتبال نخست باید نماینده فدراسیون فوتبال کارهای خودرا برای تعویض ها انجام دهد بعد کارت تعویض را به داور چهارم بدهد تا او کارها را پیگیری کند؛ در این جا داور چهارم نمی توانست کاری انجام دهد برای اینکه برگه تعویض به دست او نرسیده بود تا ثبت کند و زمانی این کار انجام شد که بازی به جریان افتاده بود. کار داور و تیم داوری در آن صحنه کاملاً قانونی بود.
از طرفی درگیری «بهزاد غلامپور» مربی دروازه بان های استقلال با «مهدی ترابی» بازیکن پرسپولیس در میان دو نیمه، یکی دیگر از صحنه های زشت این بازی بود. پس از بازی هم از مدیرعامل بگیر تا کادر فنی و بازیکن های پرسپولیس بهتان هایی را متوجه تیم داوری که اتفاقاً یکی از بهترین قضاوت های خودرا در این دیدار حساس و پرحاشیه انجام دادند، کردند. همه تخلفاتی که در هنگام بازی اتفاق افتاده توسط داور و نماینده فدراسیون گزارش شده، همه مصاحبه ها و رفتارها را خود مقام های کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال دیده اند.
نکته مهم این که کمیته انضباطی در رای صادره خود برای سرمربی پرسپولیس که هم داور و هم ناظر بازی را با دست هُل داده، توجهی به ماده ۵۵ آئین نامه کمیته انضباطی نکرده است.

ماده ۵۵ - بدرفتاری در قبال مقامات رسمی مسابقه
۱- شخص دریافت کننده کارت قرمز، علاوه بر یک مسابقه محرومیت که بصورت خود به خود متحمل آن می شود مجموعاً به ترتیب ذیل مجازات می شود:
الف - حداقل ۴ مسابقه محرومیت به علت رفتار غیرورزشی در مقابل مقام های رسمی مسابقه با رعایت مواد ۵۹ تا ۶۰ و همین طور ۶۴ تا ۶۷ این مقررات.
ب- حداقل ۶ ماه محرومیت به علت حمله (اعم از مشت زدن، لگد زدن، زدن با آرنج و غیره) به مقام های رسمی مسابقه.
ج- حداقل ۱۲ ماه محرومیت به علت انداختن آب دهان روی مقام های رسمی مسابقه.
د- رکن قضایی در همه موارد مورد اشاره علاوه بر محرومیت می تواند جریمه نقدی نیز برای متخلف منظور کند.
ه- اختیارهای رکن قضایی برای مجازات یا اصلاح برخی تصمیم های انضباطی به شرح ماده ۷۷ مقررات انضباطی فیفا و ماده ۱۳ این مقررات، محفوظ است.
سکوت در مقابل بهتان زنندگان مقابل داوری
حال این پرسش مطرح می شود که چرا کمیته انضباطی به نفراتی که مقابل داوری صحبت کردند هیچ واکنشی نشان نداد؟
«حمید مطهری» مربی پرسپولیس در نشست مطبوعاتی بعد از بازی، گناه گل خوردن تیمش را گردن داور انداخت! «ما خیلی با استراتژی و برنامه کارمان را جلو بردیم، یک صورت گرفت و بازیکن ما مصدوم گردید، واقعاً بازی در کنترل ما بود، پس از اینکه آنها روش بازی شان را عوض کردند، ما هم می خواستیم به روش بازی آنها واکنش نشان دهیم اما متاسفانه تیم داوری اجازه نداد. تیم داشت شکل کاری اش را جلو می برد؛ این شاید نگاه یک هوادار معمولی باشد که ما دیر تعویض کردیم، اما ما جریانات بازی را خیلی دقیق بررسی می نماییم و درباره آن تصمیم می گیریم. آمدیم واکنش هم نشان بدهیم اما اجازه ندادند.»
«رضا درویش» مدیرعامل باشگاه پرسپولیس نیز بعد از اختتام بازی اظهار داشت: «اگر بناست بازی نماییم باید نتیجه را در زمین بگیریم. منتها به نیروهای ماورای فوتبال نمی توانیم غلبه نماییم. داور دو هند حریف را نگرفت، تابلو را چند دقیقه نگه داشته بود، خطا را نمی گیرد و... در فوتبال همین صحنه هاست که نتیجه را عوض می کند.»
نکته جالب این که بعد از صدور رای نیز باشگاه استقلال در اطلاعیه ای اعتراض خودرا نسبت به کم بودن مدت محرومیت سرمربی رقیب اعلام کرد؛ ضمن آنکه باشگاه پرسپولیس نسبت به این که سرپرست فدراسیون فوتبال، پیشکسوت استقلال است و مربی آنها اصلاً داور را «هُل» نداده(!) و این حکم منصفانه نیست، اعتراض کرده است. در بیانیه هر دو باشگاه بهتان های سنگینی دیده می شود که دو طرف به یکدیگر وارد کرده اند. کمیته انضباطی می تواند در این مورد بیش از هر مورد دیگر ورود کند.
ماده ۷۱- توهین، افترا، نشر اکاذیب
هرکس که خارج از زمین مسابقه به هر روشی همچون نامه، شکواییه، مراسلات، عرایض، گزارش یا توزیع هرگونه اوراق چاپی یا خطی با امضا یا بدون امضا، درج در فضای مجازی( شامل صفحات شخصی و گروهی)، سخنرانی، مصاحبه با رسانه ها، یادداشت و مقاله، طرح و کاریکاتور و سایر روش ها، مطالبی را به دیگران (از جمله مقامات رسمی ) نسبت دهد که قانوناً مصداق توهین، هتک حرمت، افترا و نشر اکاذیب باشد صرف نظر از مجازات قانونی که در صلاحیت محاکم دادگستری است، به جریمه نقدی به میزان حداقل ۵۰ میلیون ریال به علاوه حداقل یک مسابقه محرومیت محکوم خواهد شد.




کمیته انضباطی باید مستقل کار کند و از کسی دستور نگیرد
«عبدالرحمان شاه حسینی» رییس اسبق کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال را همه بعنوان فردی شجاع و با قضاوت های محکم و عادلانه می شناسند. وی با تاکید این که آرای صادر شده درباره اتفاق های «شهرآورد پایتخت» متناسب با جرم واقع شده نبود به پژوهشگر ایرنا اظهار داشت: «این داستان حقوقی شده، مانند ماشینی که من و شما سوار آن می شویم، موتور آن «یاتاقان» زده و الان آمده ایم درباره خطی که روی «گل گیر» آن افتاده صحبت می نماییم. از ۲ و ۳ ماه پیش به موضوعی اشاره داشتم که از آذرماه سال قبل اساسنامه فدراسیون فوتبال ما تصویب شده؛ این ارکان قضایی که باید به مجمع می رفتند و رای می گرفتند که چنین نشده و فعالیت آنها غیرقانونی می باشد.

«اگر کسی هست بیاید در مناظره بنشینیم، اساسنامه فدراسیون فوتبال را جلوی خود باز نماییم تا بینیم این افرادی که در ارکان قضایی مشغول به کارند با چه مجوزی حضور دارند. هم اکنون فدراسیون فوتبال ما صاحب ندارد و اگر کسی هم هست بیاید حالت مناظره بنشینیم، اساسنامه را جلوی خود باز نماییم تا بینیم این افرادی که در ارکان قضایی مشغول به کارند با چه مجوزی حضور دارند. نخست این مورد روشن شود و بعد این که نزدیک به ۸ ماه هیأت رئیسه در زمان مهدی تاج (رئیس سابق فدراسیون فوتبال) غیرقانونی در فوتبال ما حضور داشتند و پاسخگوی تخلفات خود باشند.»
هیچ کدام از آرای صادر شده اصولی نیست
وی اضافه کرد: کسی به تخلف مدیران باشگاه های استقلال و پرسپولیس توجهی ندارد. «رضا درویش» مدیرعامل باشگاه پرسپولیس می گوید داور فامیل تیم رقیب است آن هم بدون هیچ دلیل و مدرکی و یا «مصطفی آجورلو» مدیرعامل باشگاه استقلال جلوی دوربین، سر میکروفون خبرنگار را در می آورد و هیچ کس به این مورد ورود پیدا نمی کند؛ اگر جرأتی وجود دارد قبل از هر قضایایی به این ها بپردازیم؛ به موضوع آرای صادر شده هم می پردازیم.
«با اتفاقاتی که افتاده این آرا جزئی به حساب می آید. هیچ کدام آنها اصولی نیست؛ اگر کمیته انضباطی بموقع رای صادر می کرد، تفاوت زیادی داشت. وقتی آن اتفاق های بازی استقلال با گل گهر و رفتاری که «فرهاد مجیدی» سرمربی استقلال انجام داد با قاطعیت با آن برخورد می شد، هیچ گاه اتفاق هایی که در «شهرآورد پایتخت» افتاد، تکرار نمی شد. این عمل مانند آنست که از یک روزنه ای مثل سد، آب می چکد و جلوی آنرا نمی گیریم و بعد زیاد می شود. فوتبال ما هم اینگونه شده است.»
«اوضاع بسیار آشفته است و مشخص نیست کی به کی هست! به یکی از اعضای هیأت رئیسه فدراسیون فوتبال که با من تماس گرفته بود؛ گفتم شما باید بروید یک سری افراد شجاع و نترس را شناسایی کنید و در قالب کاندیدا برای هر سمتی سه تا چهار نفر به مجمع معرفی کنید و دست مجمع نیز باز باشد از بین آنها نفر را انتخاب نماید تا در سمت های خود قرار بگیرند. در پاسخ به من می گوید اگر ما این کار را انجام دهیم رشته کار از دست ما «دَر» می رود (!)»
گاهی وقت ها خود پرونده با آدم حرف می زند
رئیس اسبق کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال افزود: «همیشه در دادگستری به قضات می گفتم گاهی وقت ها خود پرونده با آدم حرف می زند. یعنی اینکه شما پرونده را بگیری و باز کنی و بخوانی رای آنرا هم ببینی خود پرونده با شما صحبت می کند. الان هم بعضی اتفاق ها مثل ماجرای «محمدحسین کنعانی زادگان» با آدم حرف می زند و احتیاجی به تحلیل حقوقی ندارد. مشخص است در کشوری که ما «دَم» از اخلاق، درستی و... می زنیم حرکتی مثل حرکت «کنعانی زادگان» به هیچ عنوان نباید چشم پوشی شود.»

با اتفاقاتی که افتاده این آرا جزئی به حساب می آید. هیچ کدام آنها اصولی نیست؛ گاهی وقت ها خود پرونده با آدم حرف می زند. یعنی اینکه شما پرونده را بگیری و باز کنی و بخوانی رای آنرا هم ببینی خود پرونده با شما صحبت می کند.«فوتبال ما نه فقط با از دست دادن یک بازیکن زمین نمی خورد، بلکه بلند می شود؛ یعنی اخلاق سربلند می شود اما الان اخلاق را زیر پا گذاشته ایم و «لِه» کرده ایم؛ چون به لحاظ فنی به این بازیکن احتیاج داشتیم! مشخص نیست افرادی که چنین تصمیم هایی را اتخاذ می کنند از کجا خط می گیرند. به نظر من با این کار می خواهند جریان انحرافی در فوتبال ما حاکم باشد. الان داریم می بینیم افرادی که در زمان ریاست «محمد دادکان» در فدراسیون فوتبال بسیاری از مفاصدشان مشخص شده بود، پست و مقام گرفته اند. این خانه از پای بست ویران است.»
منتظر گزارش داور نشدم و رأی صادر کردم
شاه حسینی اظهار داشت: اوضاع خیلی بدتر از آن چیزی است که در آرای اعلام شده می بینید. باید همه مسائل را یکی یکی به آن بپردازیم تا برسیم رای «شهرآورد پایتخت». باید بروند دعا کنند نه فقط من بلکه آن افرادی که طرز تفکرشان مثل من بود در رأس کار قرار ندارند چون اگر بودند نه فقط این اتفاق (شهرآورد) اتفاق های گذشته و... با عوامل آن برخورد قاطع می کردند که دیگر چنین حرکتی تکرار نمی شد.
«اگر رییس کمیته انضباطی بودم بدون تعارف نخست مدیران عامل این دو باشگاه (استقلال و پرسپولیس) را محروم می کردم. مگر قبلاً «محمدرضا ساکت» مدیرعامل سپاهان را محروم نکردم؟»
«باید نخست مدیران دو باشگاه را محکوم نماییم تا زیردست جرأت نکند رفتارهای خارج از اصول ورزشی انجام دهد. بارها شده به هنگام تماشای بازی، اتفاق ها را دیدم و نگذاشتم بازی تمام شود و منتظر گزارش داور هم نشدم و بلافاصله رأی صادر کردم چون تصاویر را بوضوح دیدم. به عقیده من کمیته انضباطی باید مستقل کار کند و از کسی دستور نگیرد. حرف من این است هر کسی در هر مقامی که بود چه استقلال باشد، پرسپولیس یا سپاهان تخلف کرد باید تنبیه شود.»
وی اضافه کرد: زمانی فوتبال ما درست می شود که مرجع رسیدگی کننده بدون چشم پوشی و تبعیض و بدون آنکه این تیم را این طوری و آن تیم را آن طوری کند، همه را طبق قانون منصفانه تنبیه کند. آن موقع عدالت اجرا می شود و همه نیز راضی می شوند.
کمیته انضباطی باید مستقل کار کند و از کسی دستور نگیرد. حرف من این است هر کسی در هر مقامی که بود چه استقلال باشد یا پرسپولیس، تخلف کرد باید تنبیه شود. وی یادآورشد: «فیروز کریمی» در زمان حضورم در کمیته انضباطی همیشه یک پای ثابت این کمیته بود و بیشتر جریمه را از طرف من داشت؛ الان در یک برنامه تلویزیونی می گوید هرچند در طول عمر بازیگری و مربیگری بیشتر از همه از جانب من محروم شده اما باز می گوید فوتبال ما نیاز به «شاه حسینی» دارد. البته بگویم اگر میلیاردها تومان هم به من بدهند هیچ گاه در این فوتبال قضاوت نخواهم کرد. من جایی می روم که فونداسیون آن درست باشد، اگر غیر از این بود که می ماندم و هیچ گاه کنار نمی رفتم.»






فرکی: اوضاع فوتبال در همه بخش ها خوب نیست
از «حسین فرکی» یکی از مربیان اخلاق مدار فوتبال در ارتباط با رفتارهای تعدادی از مربی ها در کنار زمین نسبت به داورها پرسیدیم که گفت ترجیح می دهد درباره شخص یا مربی اظهارنظر نکند به خصوص رفتارهای ناهنجاری که این روزها از طرف مربی ها دیده می شود.
او که با تیم های فولاد و سپاهان دو بار عنوان قهرمانی در لیگ برتر را کسب کرده، اعتقاد دارد در کل اوضاع فوتبال در همه بخش ها خوب نیست و رفتار مربی ها هم یکی از این بخش هاست. «فرکی» ابراز امیدواری کرد همه بخش ها هرچه سریعتر سروسامان بگیرد و البته ناگفتنی ها زیاد هست!



منبع:

1401/01/28
08:20:15
5.0 / ۵
520
تگهای خبر: پایتخت , پژوهش , دوربین , مجوز
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد اگر بودم مدیران استقلال و پرسپولیس را محروم می کردم
نظر شما در مورد اگر بودم مدیران استقلال و پرسپولیس را محروم می کردم
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۱
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها