در میزگرد ایرنا بررسی شد؛

فناوری نانو پیشرفت بزرگ ایران، تولید 370 محصول

فناوری نانو پیشرفت بزرگ ایران، تولید 370 محصول برتریها: تهران - صاحبنظران ضمن تحسین پیشرفت های حوزه نانو در كشورمان در عین حال معتقدند هنوز جامعه ایرانی بصورت ملموس اثرات حاصل از این علم را با وجود تولید انواع و اقسام محصولات در زندگی روزمره خود حس نكرده است.


حوزه نانو همچون حوزه های افتخارآمیز بعد از انقلاب اسلامی و به صورت خاص سال های اخیر در كشور به حساب می آید، حوزه ای كه با ورود پژوهشگران كشورمان از اوائل دهه 80 پیشرفت های چشمگیری را به دنبال داشته است و گفته می گردد هم اكنون به لحاظ ثبت اختراع و به خصوص تولیدات علمی جایگاه چهارم دنیا را داراست؛ ضمن این كه در عرصه رقابت جهانی هم موفق عمل كرده و البته یكی از ستادهای چهارده گانه فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای حمایت ویژه به آن اختصاص داده شده است.
از جمله دستاوردهای فناوی نانو در كشور می توان به تولید و معرفی انواع و اقسام محصولات همچون محصولات خانگی نانو، خودرو نانو، منسوجات نانو، محصولات آرایشی و بهداشتی، محصولات كشاورزی، محصولات ساختمانی و دارویی از جانب 160 شركت نانویی فعال اشاره نمود كه بیش از 370 قلم محصول را شامل می گردد.
با این همه، خیلی از كارشناسان معتقدند كه ظرفیت بهره برداری از این علم بیش از اینهاست و مهمتر اینكه هنوز جامعه ایرانی به صورت ملموس اثرات حاصل از این علم را با وجود تولید انواع و اقسام محصولات و فناوری نانویی در زندگی روزمره خود حس نكرده است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) با دعوت از تعدادی از صاحبنطران و فعالان این عرصه در قالب میزگردی تخصصی دستاوردها و چالش های این حوزه را به نقد و بررسی گذاشت؛ پرفسور عظیم اكبرزاده خیاوی از دانشمندان برجسته بیوشیمی كشور و گروه پایلوت نانو بیوتكنولوژی انستیتو پاستور ایران و رضا احمدی، مهدی رحمانی از فعالان حوزه نانو و عبدالعلی فیاض عضو هیات علمی دانشكده مهندسی واحد علوم تحقیقات، سید محمدامین علوی مسئول تجاری سازی كارگروه صنعت و بازار ستاد ویژه توسعه فناوری نانو......میهمانان این نشست بودند.

**علم نانو و صرفه جویی اقتصادی/ تاثیرات نانو را به مردم بشناسانیم
یكی از بحث های جدی امروز دنیا كه از جانب بسیاری ازكشورها مورد اهمیت واقع شده است، بحث مربوط به صرفه جویی و استفاده بهینه از منابع و انرژی در شرایط محدودیت های موجود است، بنابراین به اذعان كارشناسان، استفاده از فناوری های نوین ازجمله نانو در این عرصه می تواند در بحث صرفه جویی اقتصادی راهگشا و رافع خیلی از معضلات موجود باشد.
پرفسور عظیم اكبرزاده خیاوی از دانشمندان برجسته بیوشیمی كشور كه درحال حاضر مدیریت گروه پایلوت نانو بیوتكنولوژی انستیتو پاستور ایران را عهده دار است، نانو را این گونه تعریف كرد: نانو در واقع علمی میان رشته ای برای به كارگیری خواص جدیدی از مواد در علوم مختلف همچون مهندسی مواد، پزشكی، داروسازی و طراحی دارو، دامپزشكی، زیست شناسی، فیزیك كاربردی، ابزارهای نیم رسانا، شیمی ابرمولكول و حتی مهندسی مكانیك، مهندسی برق، مهندسی شیمی و مهندسی كشاورزی است. نانو' یا 'نینو' به زبان یونانی یعنی كوتاه اما از نظر علمی نانو به یك هزارم میلیمتر گفته می گردد.
وی ادامه داد: امروزه فناوری نانو بعنوان موج چهارم انقلاب صنعتی و پدیده ای عظیم در تمامی بخش ها و گرایش های علمی راه یافته و از فناوری های نوینی است كه با سرعت هرچه تمام تر درحال توسعه می باشد. دانشمندان بر این باورند كه فناوری نانو، زیست فناوری(Biotechnology) و فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) سه قلمرو علمی هستند كه انقلاب سوم صنعتی را شكل می دهند و نانو تكنولوژی می تواند بعنوان ادامه دانش كنونی به ابعاد نانو یا طرح ریزی دانش كنونی بر پایه هایی جدیدتر و امروزی تر باشد و فراگیرتر باشد.
پرفسور اكبر زاده كه تابحال در زمینه نانو دارو اقدامات پژوهشی ارزشمندی داشته است، به كاربرد نانو در تولید دارو تنها بعنوان یكی از رشته ها اشاره نمود و با بیان این كه ایران هم اكنون بعنوان یكی از كشورهای پرمصرف دارو محسوب و بودجه كلانی از كشور صرف دارو می شود، تصریح كرد: درصورتی كه نانو دارو در كشور نهادینه شود، قیمت دارو به یك دهم فعلی كاهش خواهد یافت.
اما دكتر رضا احمدی از فعالان جوان حوزه نانو كه هم اكنون مسئولیت تحقیق و توسعه یك شركت دانش بنیان تولیدكننده منسوجات نانویی همچون كمربندهای حاملگی ضد امواج را عهده دار است، معتقد می باشد كه نانو به زبان ساده به مفهوم افزایش بهره وری و كاهش هزینه در زندگی مردم است. بعنوان مثال ضد زنگی كه ما برای آهن آلات و صنعت استفاده می نماییم پس از یك تا دو سال ممكن است كاررایی خویش را از دست بدهد اما در مدل نانویی آن با یكبار رنگ وسیله را برای سال های طولانی در برابر زنگ زدگی مقاوم می كند.
وی با تاكید براین كه امروز باید فواید علم نانو برای مردم تشریح و شناسانده شود، به یكی از پژوهش های انجام شده در وزارت بهداشت در مورد سقط جنین اشاره نمود و اضافه كرد: طبق این پژوهش در سال 1394 حدود 80 هزار سقط جنین در كشور اتفاق افتاده است كه البته علت 65 هزار از این تعداد در پیشرفته ترین آزمایشگاه ها و دقیق ترین تست های بالینی مشخص نشده است.
این فعال دانش بنیان در حوزه نانو با بیان اینكه، متاسفانه امروزه سقط جنین آنهم در شرایطی كه رشد جمعیت نسبت به سال های قبل كاهش یافته به یك مبحث نسبا عادی تبدیل گشته است، به طراحی یك شكم بند ضد امواج حاملگی اشاره نمود و اظهار داشت: این شكم بند حاملگی كه جنین را در برابر امواج موبایل و وای فای و پارازیت ها محافظت می كند، با هزینه بسیار پایین از این سقط ها كه منشاء بیشتر آن امواج مغناطیسی است جلوگیری خواهد نمود به شرطی كه مردم به نانو اعتماد كنند و بدانند كه نانو به سلامتی آنها كمك خواهد نمود.
وی همینطور با اشاره به این كه هم اكنون اولین سرطان در خانم ها سرطان سینه است و طبق آمار علل تعداد كثیری از مبتلایان غیر از عوامل ژنتیك یا چاقی است، به طراحی لباس زیر ضد امواج نانویی نسل سوم برای اولین بار در دنیا به منظور استفاده بانوان اشاره نمود و اظهار داشت: قسمت سینه بی دفاع ترین قسمت در برابر امواج است بنابراین این محصول می تواند از سلامتی بانوان محافظت كند.
این فعال دانش بنیان با بیان این كه محصولات نانویی ضد امواج در بعضی از كشورها همچون چین، ایتالیا و آمریكا به روش نسل اول یعنی همان استفاده از نقره تولید شده است، به تفاوت محصولات تولیدی ایرانی با نوع خارجی اشاره نمود و اظهار داشت: بیش از 99 درصد و لباس زیر حاوی نانو ذرات طلا و از خصوصیت آنتی باكتریال برخوردار می باشد كه برای خانم ها مفید می باشد.
وی با تاكید بر به صرفه بودن استفاده از محصولات نانو در مقایسه با سایر محصولات مشابه اظهار نمود: حتی برای كسانی كه تنها با یارانه زندگی می كنند اگر تاثیر این شكم بند ضد امواج یا پشه بند نوزاد، قنداق، كلاه و پرده های پنجره ضد امواج را بدانند به صرفه تر خواهد بود كه به سمت استفاده از تولیدات با خصوصیت نانو رو آورند.
به گفته دكتر احمدی، قیمت كمربند ضدامواج خارجی كه با روش نسل یك یا همان استفاده از نقره تولید شده است و حتی گاه امواج را جذب و چه بسا گرمای نامحسوس تولید می كند، حدود 520 هزار تومان است، اما نوع ایرانی آن كه با استفاده از نسل دو تولید شده است و 99 درصد امواج را دفع می كند و از جانب صاایران بعنوان معتبرترین مركز در این زمینه آزمایش شده، حدود 180 هزار تومان است. این محصول علاوه بر ثبت داخلی ثبت جهانی هم شده است.

**نانو مصرف را بهینه و هدفمند می كند
اكبرزاده در ادامه یكی دیگر كاربردهای نانو در دارو را كاهش شدید عوارض آن عنوان نمود و اظهار داشت: یك فارماكولوژیست سرشناس در دنیا دارو را سمی می داند كه اطبای جهان بدون این كه تمام عارضه آن را بدانند، آن را تجویز می كنند و هیچ مركز علمی یا محققی نمی تواند متابولیسم یك دارو را از آسپرین گرفته تا آنتی بیوتیك ها مشخص نماید.
وی با بیان این كه هنگام مصرف یك داروی آزاد 100 میلی گرمی، تنها 10 میلی گرم آن به هدف می رسد و تمام سیستم بدن همچون كلیه، كبد، مغز استخوان و طحال تحت تاثیر دارو قرار می گیرند. اضافه كرد: این در حالی است بدن نانو داروها را نمی شناسد چون دیواره نانو ذره دارو رسان از لیپوزم تولید شده است و بدن این غشاء را نمی شناسد ازاین رو كبد، كلیه، طحال و غیره دارو را برنمی دارد و نیمه عمر دارو طولانی می گردد.
اكبرزاده اظهار داشت: بعنوان مثال یك كپسول 500 میلی گرمی استامینوفن تنها 50 میلی گرم آن به هدف می رسد كه عارضه جانبی هم دارد. اما در نانو دارو رسانی، تنها از همین 50 میلی گرم استفاده می گردد و دارویی كه در بدن آزاد می گردد هیچ عارضه ای تولید نمی كند و نیمه عمر آن هم چند برابر می گردد.
وی با اشاره به این كه هم اكنون بیماری سرطان یكی از چالش برانگیزترین بیماری ها در جهان محسوب می‏شود، اظهار داشت: در خلال سال های اخیر سیستم‏های دارورسانی نوینی همچون نانوذرات حاوی تركیبات آلی و معدنی در دنیا عرضه شده است كه توانسته است مشكلات مربوط به شیمی ‏درمانی را مرتفع كند. به صورتی كه این روش ها به بازار دارویی دنیا راه یافته و البته برخی هم مرحله پیش‏ بالینی خویش را سپری می كنند.
پرفسور اكبرزاده با تاكید بر این كه علوم نانو با هزینه كمتر و بهره برداری بیشتر در زندگی همراه است و بایستی این امر برای مردم تفهیم شود، اظهاكرد: امروز در دنیا با استفاده از خیلی از نانوذرات های جدید معضل مقاومت سلولی به دارو برطرف شده و راه های جدیدی در درمان سرطان بازگشایی شده است.
دكتر احمدی، هم ضمن تایید سخنان پرفسور اكبرزاده به خصوصیت هدفمند كردن مصارف بعنوان یكی از خصوصیت های اصلی نانو اشاره نمود و با ذكر مثالی اظهار داشت: ما در كنسرسیوم متشكله از چند شركت دانش بنیان حوزه نانو موفق به طراحی و تولید یك سری تی شرت هایی شده ایم كه زیر بغل و سینه را خنك كرده و جهت استفاده در فصل تابستان طراحی شده است ضمن اینكه ضد باكتری یا همان آنتی باكتریال می باشد.
وی همینطور ادامه داد: همینطور حوله سوپر جاذب تولید كرده ایم كه دو برابر حوله های طبیعی آب جذب می كند و آنتی باكتریال و ضد رشد باكتری است، این درحالی است كه اغلب حوله هایی كه در سرویس بهداشتی منازل استفاده می گردد از محیط، باكتری بالایی جذب می كنند.
به گفته دكتر احمدی، تفاوت قیمت محصولات نانویی همچون حوله، در مقایسه با هزینه های درمان بیماری های احتمالی همچون بیماری های پوستی ناچیز است.

**مشكلات حوزه نانو در ایران از زبان فعالان این عرصه
اما مدیرعامل یك شركت دانش بنیان حاضر در میزگرد ایرنا كمبود بودجه و همینطور ضعف در حمایت های تعرفه ای و مالیاتی را همچون مشكلات جدی شركت های دانش بنیان به خصوص حوزه نانو دانست و اظهار نمود: شركت های دانش بنیان برای ورود به بازاردجهانی نیاز به حمایت بیشتر هستد.
مهدی رحمانی به حمایت های ستاد نانوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و مراكز رشد دانشگاهی از شركت های دانش بنیان اشاره نمود و تصریح كرد: حمایت های دولت صرفا نباید مالی باشد و می تواند حمایت های دیگری مانند كاهش تعرفه های صادراتی را شامل شود تا آنها با توان بیشتری وارد بازار بین المللی شوند.
وی با اشاره به اینكه در این مرحله باید حمایت های دولتی پررنگ تر شود، بیان كرد: به نظر می رسد برای تحقق این مورد مهم، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ردیف بودجه جداگانه برای توسعه صادرات در نظر بگیرد.
وی به استقرار مراكز رشد در دانشگاه های كشور اشاره نمود و اظهار داشت: مراكز رشد دانشگاهی فرصتی مناسب برای رشد و توسعه شركت های دانش بنیان است.
رحمانی اضافه كرد: تعدادی شركت ها در مركز رشد دانشگاه آزاد رودهن فعال می باشند كه باوجود نوپایی، خیلی از آنها توانسته اند رشد خوبی كنند و به موفقیت های مناسبی هم دست یابند.
این مدیرعامل شركت دانش بنیان بیان كرد كه در مراكز رشد امتیازات خوبی به شركت ها برای رشد داده می گردد و این شركت ها باید نهایت استفاده را از این فرصت بكنند.
وی به حمایت ستاد نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از شركت های دانش بنیان اشاره نمود و اظهار داشت: با حمایت این مجموعه وارد نمایشگاه های خارجی شدیم و محصولات خویش را به بیش از 17 كشور دنیا معرفی كردیم.
رحمانی به انعقاد قرار داد با چهار كشور خارجی شامل چین، عمان، جمهوری آذربایجان و كانادا اشاره نمود و اظهار داشت: ما قرارداد انتقال دانش فنی به چین را منعقد كردیم كه موفقیت بزرگی برای كشور است.
وی البته یكی دیگر از مشكلات شركت های فعال نانو را ناآشنایی بعضی از كشورها با محصولات نانویی دانست و با اشاره به پیشرفت های كشورمان در حوزه نانو تصریح كرد: اقدامات اساسی و لازم برای شناساندن هرچه بیشتر محصولات تولیدی نانو به سایر كشورها باید از جانب دست اندركاران امر مورد توجه جدی قرار گیرد.
مدیر عامل شركت دانش بنیان اضافه كرد: اگر این مورد محقق شود، كشور به سمت بومی گرایی و تحقق اقتصاد مقاومتی پیش می رود و با این كار بطور قطع ما پیشرفت خواهیم كرد.
رحمانی اما در ادامه انجام تبلیغات هدفمند و اثرگذار در رسانه ها به خصوص صدا و سیما را یكی از راهكارهای اساسی برای شناساندن ظرفیت های تولید محصولات نانویی ایران به جامعه داخل و خارج از كشور دانست.
مسئله ای كه البته دكتر احمدی هم به عنوان یكی دیگر از فعالان حوزه نانو حاضر در میزگرد ایرنا، بر آن تاكید دارد و معتقد می باشد تولید و راه اندازی برنامه های دارای محتوای مناسب و جذاب از جانب رسانه های دیداری و شنیداری به خصوص از جانب شبكه های پربیننده صدا و سیما در كنار بهره مندی از روزنامه ها و سایت ها پربیننده در شناساندن ظرفیت های شركت ها دانش بنیان به جامعه بسیار اثرگذار است.
این فعال حوزه نانو همینطور اظهار نمود: صدا و سیما باید تبلیغات در برنامه های پر بیننده را به شركت های دانش بنیان اختصاص دهد و هر تولید كننده را به اندازه سهم و محصولات تولیدی حمایت كند كه راهكاری بسیار اثرگذار می باشد.
وی با اشاره به تلاش های ستاد توسعه نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای تبدیل علم به فناوری، اظهار نمود: اما واقعا بودجه كم است و ما برای ارتباط هرچه مفیدتر با جامعه، به رسانه های ترویج دهنده و مبلغ در این حوزه نیاز داریم.
احمدی با بیان این كه كار خود برای تولید كمربندهای ضدامواج را با دریافت 400 میلیون وام سال قبل آغاز كرد، به نحوه هزینه وام دریافتی از جانب شركت های مشابه اشاره نمود و اظهار داشت: متاسفانه سه شركتی كه بنده خود شاهد دریافت وام از جانب آنها بوده ام تسهیلات دریافتی را به این كار وارد نكردند و به كار ساختمان سازی و تجاری و دریافت سود این حوزه ها مشغول شدند، در صورتی كه بنده حتی 200 میلیون تومان هم از سرمایه خودم استفاده كردم و امروز چندین قسط معوقه دارم،
این فعال عرصه دانش بنیان یكی دیگر از مشكلات شركت های فعال در حوزه نانو را بی اعتماد مردم نسبت به محصولات نانو دانست و اظهار داشت: تاثیر نانو در زندگی مردم بایستی تبیین شود، در كشورهای دیگر گاها استفاده از انواع محصولات نانو جا افتاده و نهادینه شده است.
وی اظهار داشت: متاسفانه در جامعه تصور خیلی از علم نانو تنها جوراب نانو است كه البته آن هم تقلبی و ارزان است درحالی كه جوراب نانویی چه نانو ذرات قدیم كه نقره بود، چه نانو ذرات جدید، حداقل هر جفت شش یا هفت هزار تومان است.
احمدی در بخش دیگری با اشاره اینكه ستاد نانو برای تبادل علم و فناوری با چین در این كشور دفتری تاسیس كرده است، به تجربیات و مشاهدات خود از مذاكره با چینی ها اشاره نمود و اظهار داشت: بنده تصور می كنم چینی ها صادق نیستند البته این به معنای دیوار و حصار كشیدن دور خودمان نیست اما من از نحوه همكاری شان حس خوبی ندارم.
وی ادامه داد: معتقدم صادرات و واردات با كشورهای همسایه باید مقدم بر چین باشد؛ به نظر من در این مبادلات لازم است دقت زیادی شود كه مغبون نشویم.
وی در ادامه یكی از مشكلات اصلی حوزه نانو در شرایط فعلی را ضعف در تبدیل دانش و نظریه های موجود به محصول و فناوری های نانویی دانست و اظهار داشت: ما دانش نانو را داریم و رتبه چهارمی دنیا را كسب كرده ایم اما باید دانش را به توانش تبدیل نماییم.
مسئله ای كه البته پرفسور اكبر زاده هم بر آن تصریح كرد و با اشاره به جایگاه چهارمی كشورمان در تولید علم و مقاله در حوزه نانو، اظهاركرد: ایران در زمینه تولید فناوری و محصول هم باید جایگاه شایسته ای را در دنیا كسب كند؛ تابحال هزاران شركت دانش بنیان در زمینه فناوری نانو در كشور فعال بودند.
وی استقبال از سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه فناوری را از مناسب ترین راه ها برای پشتیبانی از بخش های دانش بینان دانست و اظهار داشت: در دنیا هیچ دولتی نبوده كه كشوری را آباد كرده باشد بلكه مردمان این كشورها هستند كه كشورشان را می سازند بنابراین باید سرمایه داران را حمایت و درعین حال از آنها مالیات هم دریافت كرد.
این استاد انستیتو پاستور ایران همینطور یكی از مشكلات اساسی خیلی از شركت های دانش بنیان به خصوص شركت های فعال در حوزه دارو را دریافت تاییدیه سلامت محصول و همینطور مجوز فروش از وزارت بهداشت دانست و بر كاهش هرچه بیشتر بروكراسی اداری موجود در وزارت صنایع و همینطور سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت تصریح كرد.
وی نداشتن مشاور برای صنایع مختلف را از دیگر معضلات سر راه شركت های دانش بنیان عنوان نمود و اظهار داشت: وزارت صنایع و سازمان غذا و دارو باید مشاور داشته باشند؛ هم اكنون در آلمان بانك ها به شركت های خصوصی دارای دانش فنی مشاوره می دهند و آنها را راهنمایی می كنند تا با مشكل مواجه نشوند اما در ایران این كار هنوز به صورت علمی نهادینه نشده است.
وی همینطور تصریح كرد: باید تلاش نماییم نانو فناوری را از حالت كلاسیك درآوریم؛ نانو آی.تی اكنون در راس نانوتكنولوژی قرار گرفته است؛ اكنون تركیب دیتاهایی كه در داخل موبایل ها استفاده می شوند همه نانو است، این درحالی است كه ما اصلا دانشمند، متخصص و رساله هایی در این زمینه نداریم.
این محقق نانو دارو تلاش های ستاد فناوری نانو را از سال 83 تابحال بسیار ارزشمند توصیف كرد و این ستاد را الگویی برای سایر بخش های در كشور دانست.
پرفسور اكبرزاده با تاكید بر این كه سرمایه آزاد در ایران مانع پا گرفتن شركت های دانش بنیان می شود، یكی از مشكلات اصلی اقتصاد كشورمان را رها شدن بدون ضابطه پول در میان مردم دانست.
این فعال عرصه نانو دارو اظهار داشت: وضعیت شركت ها با این سیستم مالیاتی، بانكی و پولی پا نخواهند گرفت؛ بعد از ده ها سال هنوز وضعیت اقتصاد كشور بغرنج است و دلیل آن این است كه از همه فكرها در این زمینه استفاده نشده است؛ سیستم اقتصادی و بانكی ما بر باد است.
وی ادامه داد: در خیلی از كشورهای پیشرفته مانند كانادا پول دست هیچ كس نیست و تمام مراودات مالی با كارت انجام می گردد و تنها 20 دلار در روز می توان از كارت برداشت كرد، هیچ جا با پول جنس داده نمی گردد و اگر چرخش یك دلار كانادا بالا پایین شود پنج سیستم وزیر اقتصاد دارایی، امنیت، پلیس اینترپل، نخست وزیر و بانك مركزی همه آگاه خواهند شد.
این استاد انستیتو پاستور ایران تصریح كرد كه مشكل كشور ما در اقتصاد و علم حل نمی گردد و امروز سرمایه ای را كه هزینه می نماییم، از دانشگاه های كشور برداشت نمی نماییم. دانشگاه های ما باید به سمت عرضه دانش فنی حركت كنند و استادیاری كه می خواهد دانشیار شود باید دانش فنی عرضه نماید و از این دانش فنی درآمد كسب كند.
مسئله ای كه البته یك عضو هیات علمی دانشكده مهندسی دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات حاضر در میزگرد ایرنا بر آن تاكید دارد و معتقد می باشد مرتفع ساختن مشكل كشور، بایستی به عنوان یك شرط اساسی برای ارتقای اساتید در نظر گرفته شود.
دكتر عبدالعلی فیاض در این نشست به مشكلات كشور در حوزه های مختلف به خصوص صنعت اشاره نمود و اظهار داشت: شرط ارتقای استادان دانشگاه ها به جای تهیه و انتشار مقالات در ISI باید مرتفع ساختن مشكلی از معضلات كشور به خصوص حوزه صنعت باشد.
وی ادامه داد كه این كار علاوه بر رفع مشكلات حوزه كشور در زمینه های مختلف به خصوص صنعت، زمینه بومی سازی و انتقال دانش فنی به كشور را فراهم می كند.
این استاد دانشگاه اظهاركرد: مسئولان باید زمینه این كار را فراهم نمایند تا این مورد در میان جامعه دانشگاهی نهادینه شود و استادان بجای تهیه مقالات به دنبال رفع مشكلات كشور باشند كه با این كار دستیابی به فناوری های روز هم محقق خواهد شد.

**تمركز سند 10 ساله دوم ستاد نانو تبدیل دانش به فناوری و تجاری سازی
اما مسئول تجاری سازی كارگروه صنعت و بازار ستاد ویژه توسعه فناوری نانو هم به عنوان یكی دیگر از حاضران میزگرد ایرنا با بیان اینكه، حوزه نانو در بخش تولیدات علمی و مقالات هم اكنون رتبه چهارم دنیا را به خود مختص كرده است در عین حال اظهار داشت: البته هدف گذاری مان برای سال 1404 خیلی بالا نیست و بیشتر تثبیت همین جایگاه است چراكه در سند 10 ساله دوم ستاد نانو تمركز بیشتر روی تجاری سازی و تبدیل دانش بوجود آمده در دانشگاه ها به فناوری در نظر گرفته شده است.
سید محمد امین علوی با تاكید براینكه، حمایت ستاد توسعه فناوری نانو از مقالات و رساله ها در پنج سال اخیر هیچ افزایشی نداشته و ثابت بوده است، اضافه كرد: این به علت آن است كه بیشتر می خواهیم حمایت به سمت صنعت و تولید پتنت هدایت شود.
وی در ادامه خاطرنشان كرد: به صورت تجمیعی این ستاد تا سال 95 تعداد 197 پتنت ثبت كرده است كه این خود نشان دهنده آن است كه فعالیت های نانویی به تدریج شكل تجاری به خود می گیرد.
علوی با اشاره به اینكه، جایگاه ایران در حوزه ثبت اختراعات نانو در دنیا هم اكنون 39 است اظهاركرد: انتظار داریم كه تا سال 1404 به رتبه پانزدهم دنیا ارتقا یابیم.

**هدف گیری فروش 30 هزار میلیارد ریالی محصولات نانو برای سال 1398
مسئول تجاری سازی كارگروه صنعت و بازار ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در ادامه با اشاره به اینكه طبق آمار ارزش فروش محصولات نانو در سال قبل (1395) حدود 7 هزار میلیارد ریال بوده است، خاطرنشان كرد: هدف گذاری ستاد نانو برای فروش محصولات نانو برای سال 1398 سی هزار میلیارد ریال است.
علوی با بیان اینكه، بودجه ستاد نانو در طول سال های گذشته همواره با نوساناتی همراه بوده است اظهار داشت: این در شرایطی است كه ستاد نانو از سال 1392 حدودا هر سال شاهد رشد دو برابری در فروش محصولات خود بوده است.
وی با اشاره به فعالیت 159 شركت نانویی فعال در كشور كه دارای تائیدیه از ستاد نانو فناوری می باشند، اظهار نمود: از این تعداد شركت ها هم اكنون 376 محصول تایید شده در مقیاس صنعتی و 162 فناوری تایید شده در مقیاس آزمایشگاهی آماده عرضه به صنعت هستند.
مسئول تجاری سازی كارگروه صنعت و بازار ستاد ویژه توسعه فناوری نانو خاطرنشان كرد: طبق آماری در سال 1395 بیش از 700 میلیارد تومان فروش شركت های دانش بنیان این حوزه بود كه از این میزان بالغ بر 35 میلیون دلار مربوط صادرات به 47 كشور به عنوان كشورهای هدف بوده است.
وی همینطور از هدف گذاری فروش سه هزار میلیاردتومانی محصولات نانویی و كسب دو درصدی بازار نانو دنیا از جانب ستاد توسعه فناوری نانو برای سال 1398 اطلاع داد و با اشاره به رشد دو برابری فروش محصولات نانویی ابراز امیدواری كرد كه با تخصیص بودجه مورد درخواست ستاد نانو به این مهم دست یابد.

** برنامه ستاد نانو جهت راه اندازی پایگاه های صادراتی
علوی همینطور با بیان این كه حجم سرمایه گذاری شركت های خصوصی در سال 1395 در حوزه نانو 20 میلیارد تومان بود، اضافه كرد: این درحالی است كه 22 میلیارد تومان هم در سال 1395 مالیات مستقیم و ارزش افزوده شركت های نانویی بوده است و بالغ بر 6 هزار نفر مشاغل صنعتی بواسطه نانو بوجود آمده و بیش از 9 هزار و 700 نفر اشتغال در صنعت، شبكه آزمایشگاهی و دانشگاه ها بوجود آمده است.
مسئول تجاری سازی كارگروه صنعت و بازار ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با اشاره به اینكه تابحال یك دفتر بعنوان پایگاه صادراتی محصولات نانو در كشور چین به راه افتاده است از برنامه ریزی این ستاد جهت راه اندازی سه دفتر در كشورهای اندونزی، عراق و عمان با عنایت به هدف گذاری كسب دو درصد از بازار نانو تا 1404 خبرداد.
وی همینطور از قرارداد 10 شركت دانش بنیان ایرانی در حوزه نانو با كشور عمان برای تولید شهر فناوری در این كشور به ارزش 750 میلیون دلار اطلاع داد و اظهار داشت: كارهای اجرایی این قرارداد شروع شده است.

**راه اندازی یك شبكه برای گرفتن تقاضا از بخش صنعت
مسئول تجاری سازی كارگروه صنعت و بازار ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در مورد این ستاد برای حركت دانشگاهیان به منظور رفع مشكلات صنعت هم اظهاركرد: ستاد توسعه نانو از سال 1394 شبكه ای را تحت تبادل و فناوری راه اندازی كرده كه كار این شبكه دریافت تقاضا از بخش صنعت برای رفع مشكلات روز كشور است.
علوی با اشاره به این كه، درصد بالایی از بخش علمی و دانشگاهی كشور در حوزه نانو هم اكنون در لبه علم حركت و تولید مقاله و ثبت پتنت داشته اند، در عین حال اظهار داشت: البته ممكن است خیلی از فناوری هایی كه فعالان حوزه نانو توسعه داده اند درحال حاضر نتواند بخش صنعت را مجاب به استفاده از آن كند به علت اینكه یا خط تولید مناسب را ندارند و یا اینكه درحال حاضر آمادگی استفاده از این فناوری ها را ندارند بنابراین این مشكلات بایستی بررسی شود.
وی اضافه كرد: به عنوان مثال هم اكنون بخش پتروشیمی با مشكل تصفیه پساب مواجه می باشد، حال اگر به این شركت بالاترین دستور راندمان كاتالیست هم داده شود مشكل آن در بخش دیگری است و در واقع پساب آن حاوی فلزات سنگین، مواد هیدوركربونیك است.
علوی با بیان اینكه، تا سال 1396 حدود 5 هزار تقاضا و مشكل از بخش صنعت دریافت كرده ایم و به تدریج اینها را به فناوران عرضه می نماییم، اظهار داشت: ما همین دیتا بانك موجود از مشكلات بخش صنعت را برای رفع مشكل به بیش از 35 هزار فارغ التحصیل دانشگاهی مرتبط كه فناوری نانو را تجربه كرده اند عرضه كرده ایم.
وی ادامه داد: ما برای مشكل بخش صنعت ابتدا از دیتا بانك خودمان و همین 360 محصولی نانو كه در مقیاس آزمایشگاهی تست شده است، استفاده می نماییم و پس از آن سراغ رساله هایی كه دوستان در در دیتا بانك ستاد ثبت كرده اند رفته و در مواردی حتی پا را فراتر هم گذاشته ایم و مسئله را تحت یك مسابقه چالش فناوری طرح می نماییم، ضمن اینكه بیش از 10 تا چالش تابحال برگزار كرده ایم كه متقاضی آن صنعت بوده است.
مسئول تجاری سازی كارگروه صنعت و بازار ستاد ویژه توسعه فناوری نانو همینطور خاطرنشان كرد: درحال حاضر بخش صنعت با استفاده از بانك دیتا نانو و ارتباط با مراكز علمی و دانشگاهی موفق به عقد 64 قرارداد با فناوران این حوزه شده است.
علمی ** 1836 **1201 ** 2038
خبرنگاران: درویشی**جبارپور ** محمدیان
انتشار: محتشمی پور


1396/11/23
14:04:55
5.0 / ۵
4590
تگهای خبر: پژوهش , تكنولوژی , تولید , دانش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد فناوری نانو پیشرفت بزرگ ایران، تولید 370 محصول
نظر شما در مورد فناوری نانو پیشرفت بزرگ ایران، تولید 370 محصول
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها