انتخابات افغانستان تمدید ریاست جمهوری یا اجرای فرمول دولت موقت؟

انتخابات افغانستان تمدید ریاست جمهوری یا اجرای فرمول دولت موقت؟ به گزارش برتریها «پیرمحمد ملازهی» كارشناس مسائل افغانستان می گوید با بیان نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری این كشور، احتمال ایجاد بحران و بروز اصطكاك های گوناگون وجود دارد. در صورت بروز تنش،  واشنگتن فرمول پیشنهادی دولت موقت را برای حل بحران و رسیدن به اهداف مورد نظر خود در افغانستان دنبال می كند.


نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان پس از حدود سه ماه، روز یكشنبه اول دی ماه اعلام گردید. بر طبق این اعلان، «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری فعلی با كسب ۵۰.۶۴ درصد آرا پیشتاز و «عبدالله عبدالله» رقیبش با ۳۹.۵۲ درصد در رده دوم قرارگرفته است. در افغانستان ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر حق رأی دارند، اما كمتر از ۲ میلیون نفر در انتخابات مهرماه شركت كردند و یك میلیون و ۸۰۰ هزار برگ رأی معتبر مورد تأیید قرارگرفته است. این آمار نشان داده است تعداد كمی از مردم این كشور در انتخابات شركت كرده اند. اعلام نتایج ابتدایی از جانب كمیسیون مستقل انتخابات مورد قبول عبدالله قرار نگرفت. وی اعلام نمود بدون تفكیك آراء معتبر و مخدوش، نتایج اعلام شده مشروعیت ندارد.
عبدالله بعد از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، خویش را پیروز انتخابات اعلام نموده بود اما كمیسیون مستقل انتخابات ادعای او را رد كرد و اعلام داشت كه نامزدهای انتخابات، قبل از اعلام نتایج رسمی انتخابات حق ندارند، خویش را پیروز معرفی كنند. این نامزد انتخابات افغانستان مدعی است كه كمیسیون مستقل انتخابات بدون رسیدگی به خواست ها و اعتراضات قانونی وی، مبادرت به اعلام نتایج انتخابات كرده است. این مورد چالش جدی را در جامعه افغانستان به وجود آورده است.
پژوهشگر ایرنا با «پیرمحمد ملازهی» كارشناس مسائل منطقه در مورد تحولات جدید افغانستان به گفتگو پرداخت.
انتخابات افغانستان؛ اعلام نتایج و امكان سنجی بروز بحران
ملازهی در ابتدای این مصاحبه تصریح كرد: این دور از انتخابات افغانستان، همانند دور گذشته انتخابات در سال ۲۰۱۴ است. دو نامزد رقیب اعتقاد دارند كه پیروز انتخاباتند و نتیجه را به نفع دیگری نمی پذیرند. عبدالله رقیب انتخاباتی اشرف غنی، از اعلام نتایج شكایت كرده و این نتیجه برای وی قابل قبول نیست و باید منتظر نتیجه نهایی بود. عبدالله مدعی است كه تعداد آراء غیرقانونی وجود دارد و هنوز معلوم نیست كه این تعداد آراء پیش از زمان رسمی شروع به كار انتخابات به صندوق ریخته شده، یا پس از ساعت مقرر انتخابات، چونكه آرای مورد بحث در دستگاه بیومتریك ضبط نشده اند.

عبدالله مدعی است اگر از تعداد ۳۰۰ هزار آرای مورد اختلاف، ۱۲ هزار رأی هم باطل شود انتخابات به دور دوم كشیده می شود، اما اشرف غنی این مورد را نمی پذیرد و این آرا را قانونی می داند. اگر این تعداد آرا باطل شود آرای اشرف غنی از ۵۰ درصد پایین می آید و انتخابات به دور دوم كشیده می شود. مشكلی اصلی این است كه كمیسیون مستقل انتخابات افغانستان و كمیسیون شكایات، بیشترتحت تاثیر مسائل سیاسی این كشورند تا نفس حقوق و مسائلی كه در ارتباط با خود انتخابات وجود دارد.
سیاسی شدن قضایا در افغانستان بن بست بزرگی را در این كشور به وجود آورده است. عبدالله نمی تواند نتایج انتخابات را بپذیرد چونكه در صورت پذیرش نتایج انتخابات جایگاه سیاسی خود در افغانستان را از دست می دهد. طرفداران وی هم گرفتار مشكل شده و او را متهم به سازش كاری در قضایا می كنند. بن بست كاملی در اعلام نتایج انتخابات افغانستان همانند دور گذشته به وجود آمده است.
آمریكایی ها می خواهند با دخالت خود به شكل دیگری برای این بن بست چاره پیدا كنند. در صورت احتمال تشدید بحران و درگیری در افغانستان واشنگتن فرمول دولت موقت را مطرح می كند. در صورت تشكیل دولت موقت ۱۸ ماهه، طالبان هم به شكلی شریك قدرت می شوند و مشكل اصلی آمریكایی ها كه حل اختلاف با گروه طالبان است می تواند تا حدودی حل شود.
در شرایط كنونی دو نامزد رقیب با شرایط بحران مواجهند. درصورتی كه به تفاهم نرسند و شكایات مطرح شده از جانب كمیسیون آن گونه كه عبدالله می خواهد اعلام نشود، بن بست شدیدتری در ساختار سیاسی افغانستان را به وجود می آورد و دخالت آمریكایی ها در این مورد را جدی می كند. به احتمال زیاد نفر سومی را با شرایط جدید روی كار آورده و دولت موقت را می سازند. در شرایط كنونی افغانستان این فرمول شانس موفقیت بیشتری دارد.
تأخیر در اعلام نتایج؛ معامله آمریكا و طالبان؟
ملازهی در مورد توافق احتمالی طالبان و آمریكا تصریح كرد: به نظر می آید طالبان و آمریكا معامله پنهانی خویش را انجام دادند. مذاكرات انجام شده بین طالبان و آمریكا آتش بس موقتی را به وجود آورد، اما مشكل اصلی طالبان در افغانستان این است كه دولت مركزی، اشرف غنی و عبدالله را به رسمیت نمی شناسند و با این دو نفر مذاكره نمی كنند. این گروه منتظرند كه شرایط جدیدی به وجود آید و آنان شریك قدرت در دولت آینده شوند. از این زاویه شانس دولت موقت بیشتر شده، چونكه دو نامزد رقیب نمی توانند به تفاهم برسند و در این صورت فضای دخالت برای آمریكایی ها باز می شود و احتمال تشكیل دولت موقت را قوی می كند. امكان دارد در دولت موقت به این دو نامزد رقیب این دور از انتخابات هم پست های سیاسی داده شود. این دور از انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان، همانند دور گذشته گرفتار بحران شده است.
این كارشناس مسائل منطقه با اشاره به سطح اعتماد مردم افغانستان به كمیسیون مستقل انتخابات خاطرنشان كرد: مردم این كشور به كمیسیون مستقل انتخابات اعتماد ندارند. افغانستان جمعیتی بالاتر از ۳۰ میلیون نفر و ۱۵ میلیون واجد شرایط رأی دارد، اما تعداد شركت كنندگان در انتخابات كمتر از ۲ میلیون نفر بودند. این مورد نشان داده است كه مردم افغانستان به كمیسیون انتخابات اعتمادی ندارند. اعتماد به دولت و نهادهای رسمی این كشور تنزل پیداكرده و اگر دولت با همین شرایط تشكیل گردد نمی تواند در افكار عمومی مشروعیت داشته باشد.
وی در انتها این گفتگو در مورد نقش همسایگان افغانستان و عرضه چاره برای رفع بحران این كشور تصریح كرد: ایران و پاكستان به دنبال این هستند كه شرایط ثبات و آرامش در شرایط كنونی در این كشور به وجود آید، چونكه وجود شرایط بحرانی به نفع هیچ كدام از كشورهای همسایه افغانستان نیست. مسائل داخلی و بحران موجود این كشور چندان پیچیده شده كه ایران و پاكستان نمی توانند تأثیرات زیادی در حل بحران این كشور داشته باشند. كشورهای اسلامی همچون تركیه، عربستان و امارات هم كه در افغانستان دارای نفوذ هستند تمایل دارند كه این كشور به صلح و ثبات برسد، اما افغانستان كنونی در شرایط بحرانی پیچیده ای قرار دارد.


1398/10/15
19:37:44
5.0 / ۵
4168
تگهای خبر: پژوهش , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد انتخابات افغانستان تمدید ریاست جمهوری یا اجرای فرمول دولت موقت؟
نظر شما در مورد انتخابات افغانستان تمدید ریاست جمهوری یا اجرای فرمول دولت موقت؟
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها