درباره اجلاس بین المللی رایسینا
به گزارش برتریها اجلاس بین المللی رایسینا بعنوان یك كانون چند منظوره با حضور نمایندگان كشورهای مختلف دنیا همه ساله در دهلی نو پایتخت كشور هند برگزار می شود تا صاحبنظران به بررسی مسایل چالش برانگیز و مناقشه آمیز پیش روی جامعه جهانی بپردازند.
ارتقای منافع ملی و دیپلماسی همچون ابزارها و هدف های اجرای سیاست خارجه كشورها به منظور دستیابی به اهداف مورد نظر و مبین فرایند و سازوكار مذاكراتی در حوزه ای است كه در آن احتمال مناقشه وجود دارد. در این میان كشور هند هم همواره از این سیاست برای تنش زدایی و همگرایی بین المللی بهره برده و بعنوان كشوری شناخته می شود كه به صورت مكرر از سازوكار حل و فصل اختلافات استفاده می نماید. از همین رو مقامات این كشور در ژانویه ۲۰۱۶ میلادی تصمیم گرفتند تا اجلاسی را با نام رایسینا و با هدف بررسی موضوعات مهم سیاسی در جهان تشكیل دهند و از كشورهای مختلف دعوت كنند تا در این اجلاس گردهم آیند و درباره مشكلات و مباحث مهم جهان بحث و تبادل نظر كنند.
تاریخچه اجلاس رایسینا
رایسینا برگرفته از تپه راسینا در منطقه مركزی دهلی نو است كه كاخ ریاست جمهوری و كل نهادهای دولتی این كشور در آنجا مستقر هستند. اجلاس یا گفت وگوی رایسینا از ۲۰۱۶ میلادی با همكاری اندیشكده شناخته شده این كشور به نام بنیاد تحقیقاتی هند با نام آبزرور(ORF) و وزارت امور خارجه هند تا كنون برگزار شده است. بنیاد تحقیقاتی آبزرور یك مركز مطالعاتی مستقل است كه در ۱۹۹۰ میلادی برای تبادل نظر میان سیاست گذاران، اقتصاددانان و تبیین دستور كار اصلاحات اقتصادی در هند تشكیل شد. پژوهشگران افزون بر فعالیت علمی- پژوهشی مشاركت بسیار زیادی در بهبود سیاست های دولت و تصمیم گیری های اقتصادی و راهبردی كشور هند دارند. در واقع این بنیاد در زمینه های روابط بین الملل، مطالعه جوامع مسلمان، امور امنیتی، سیاست و حكومت، مدیریت منابع و اقتصاد و توسعه به فعالیت می پردازد. ساختن هند بعنوان یك كشور قوی و مرفه در سطح جهان اعلام از مهم ترین خط مشی های تأثیر گذار این بنیاد برشمرده شده است. حالا چندسالی می شود كه این بنیاد پژوهشی در جهت اهداف خود با همكاری وزارت امور خارجه تصمیم دارد با گردهم آوردن كشورهای جهان در چارچوب اجلاسی به نام رایسینا افزون بر اینكه كشورش را به یكی از قدرت های بزرگ اقتصادی تبدیل كند، موضوعات چالش برانگیز میان كشورهای جهان را هم حل كند چونكه به این مهم اعتقاد دارد كه تبادل نظر و گفتگو نقش بسزایی در تغییر كیفی زندگی بشر ایفا خواهد نمود.
رایسینا، كنفرانسی چندجانبه
اجلاس رایسینا یك كنفرانس چند جانبه است كه به مهم ترین موضوعات سیاسی پیش روی جامعه جهانی می پردازد. در واقع این كنفرانس با حضور مقامات و رهبران جهانی در زمینه های سیاسی، تجارت، رسانه و جامعه مدنی همه ساله در كشور هند برگزار می گردد تا درباره طیف گسترده ای از موضوعات مربوط به سیاست بین المللی بحث و تبادل نظر كنند. به قول حاضران، در نشست سال جاری بیشترین حضور وزرای امور خارجه، مقام های بلندپایه، همینطور مدیران بزرگ بخش خصوصی، اعضای رسانه ها و دانشگاهیان دیده می شود. به صورتی كه بیشتر از ۲هزار شركت كننده و برپایه اخبار انتشار یافته ۷۰۰ هیأت از ۱۰۰ كشور خارجی شامل شخصیت های سیاسی، اقتصادی، علمی و فرهنگی جهان مهمانان این دوره هستند. عنوانی كه سال جاری برای این گفتگو جهانی در نظر گرفته اند «پیمایش قرن آلفا» نام دارد كه بر اساس بحثی چندجانبه و میان بخشی تنظیم شده است تا دستیابی به صلح، آشتی و همكاری بین المللی برای تمام جهانیان فراهم گردد.
رایسینا ۲۰۲۰
در اجلاس سال جاری اسكات موریسون نخست وزیر استرالیا بعنوان سخنگوی اصلی به سخنرانی می پردازد. شاید به وضوح بتوان گفت یكی از دستاوردهای سفر وزیر خارجه به هند رایزنی با همسایگان و سایر كشورها و ناكام گذاشتن كشورهای غربی در رسیدن به اهدافشان باشد.آمریكایی ها همواره تلاش می كنند ایران را در انزوا نگه دارند و اعلام كنند كه ایران دور خویش را دیوار كشیده و با هیچ كشوری ارتباط ندارد، در صورتی كه ایران در برقراری ارتباط با دیگر كشورها همواره پیش قدم بوده و در تمامی صحنه های بین المللی حضوری مستمر داشته است. حال باید گفت با عنایت به این كه حضور محمدجواد ظریف در اجلاس رایسینا از قبل تعیین شده بود می توان امید داشت تا زمینه های نزدیكی بیشتر میان دو كشور در مورد روابط اقتصادی، وضعیت آمریكا، چگونگی نقض تحریم ها و دور زدن آنها به وجود آید. در واقع این اجلاس و دیگر اجلاس های بین المللی می تواند ایران را بیشتر از پیش در روابط بین الملل مطرح كند. در این راستا محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه كشورمان در این اجلاس در زمینه های مختلف سخنرانی كرد. محور اصلی سخنان او به ترور سردار سلیمانی به وسیله آمریكا و افزایش تنش ها در منطقه بازتاب و نتیجه جهل و استكبار آمریكا اختصاص داشت. ظریف این تحولات را ناراحت كننده دانست و اظهار داشت: در وهله اول، آمریكا همه امور را از چشم انداز خود و نه از چشم انداز مردم این منطقه می بیند. وقتی آنها با نقض حاكمیت عراق، یك فرمانده قابل احترام را در این كشور ترور كردند، گمان می كردند مردم در خیابان های تهران و عراق خواهند رقصید. این نمایانگر دو مطلب است كه بسیار خطرناك می باشد و وقتی این دو چیز با هم تركیب شوند، بسیار خطرناك تر می شود: جهل و استكبار. وی در ادامه سپهبد سلیمانی را تنها نیروی موثر در مبارزه ضد داعش دانست و تصریح كرد: سپهبد سلیمانی تنها نیروی موثر در مبارزه ضد داعش بود، از ترور او جز ترامپ و داعش كسی خوشحال نشد بطوریكه فقط در ۴۳۰ نقطه هند برای او عزاداری كردند و یادش را گرامی داشتند. آمریكای سلیمانی را متهم به اغاز جنگ ضد آمریكا كرده است در حالیكه سردار شهید سلیمانی برای آرام كردن مردم عراق بعد از كشته شدن ۲۵ عضو پارلمان و نیروی نظامی عراق به این كشور سفر كرده بود.
او همینطور در مورد تعهد نكردن اروپایی ها در قبال برجام هم سخنانی را ایراد كرد و اظهار داشت: ما توافق برجام را داشتیم. برجام حاصل مذاكره كری، ظریف نبود؛ تعهد دولت آمریكا بود، الان با ذوق زدگی صحبت از " توافق ترامپ" می كنند؟ چه توافقی!؟ توافقی كه ۱۰ ماه هم طول نكشد!؟ یا به اندازه پرواز از كانادا تا آمریكا؟ كشور های اروپایی ملت های مستقلی هستند اما آنها به تعهدات خود عمل نكرده اند. پاراگراف ۱۲۳ برجام درباره تعهدات اروپایی هاست. اتحادیه اروپا بزرگترین اقتصاد را دارد پس چرا از كشور قلدر آمریكا می ترسد و ادامه داد اقتصاد ما بدون اینكه ایران تقصیری داشته باشد در ۲ سال قبل گرفتار خسارت شده است.
رییس دستگاه امور خارجه در حاشیه این اجلاس با حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان دیدار و گفتگو كرد. تحولات منطقه ای بخصوص بعد از ترور سپهبد شهید سلیمانی و آخرین شرایط سیاسی و گفت وگوهای صلح در افغانستان، محور اصلی گفتگو و تبادل نظر در این دیدار بود.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه از دیگر سخنرانان كنفرانس بین المللی رایسینا بود. وی در سخنانی اظهار داشت: كشورهای حوزه خلیج فارس باید به فكر ایجاد مكانیسم های امنیتی مشترك، اعتماد سازی و دعوت یكدیگر جهت شركت در رزمایش های مشترك باشند. وی در بخش دیگری از سخنانش ترور سردار سلیمانی توسط آمریكا را غیر قانونی دانست.
در این اجلاس افرادی همچون اس جایشانكار وزیر امور خارجه هند بعنوان میزبان سخنرانی كردند. مراكش، مالدیو، بوتان، آفریقای جنوبی، جمهوری چك، دانمارك، استونی و ازبكستان همچون كشورهای شركت كننده در این اجلاس هستند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد درباره اجلاس بین المللی رایسینا