نتایج انتخابات آمریكا از نگاه رسانه های داخلی

نتایج انتخابات آمریكا از نگاه رسانه های داخلی برتریها: رسانه های اصلاح طلب و اصولگرا هر دو از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریكا خرسند هستند، ولی در مورد تغییر در سیاست خارجی آمریكا و مناسبات واشنگتن در دوره «جو بایدن» رئیس جمهوری منتخب، رویكردهای متفاوتی دارند.


روشن شدن نتیجه انتخابات آمریکا، بخش مهمی از محتوای تولید شده در رسانه های داخلی را در ایام گذشته به این مساله و تاثیر آن بر مناسبات داخلی و خارجی کشورمان اختصاص داد. این رسانه ها محورهایی چون توافق هسته ای، تحریم ها، تعامل و مذاکره با دولت بعدی واشنگتن، بررسی دلیلهای شکست ترامپ، بررسی رویکرد کشورهای منطقه در مورد پیروزی بایدن و... را مورد بررسی و تحلیل قرار دادند.
اصلاح طلبان از «ناراحتی و عصبانیت» دلواپسان داخلی از شکست ترامپ گفتند و رسانه های اصولگرا آنچه «خوشحالی و سیگنال اشتباه» اصلاح طلبان به دولت بعدی آمریکا خواندند را مورد نقد قرار دادند. اصلاح طلبان از تغییر احتمالی رویکرد آمریکا در قبال ایران گفتند و اصولگرایان بر اصول ثابت سیاست خارجی آمریکا فارغ از حاکم بدون جمهوریخواهان و دموکرات ها گفتند. هر دو طیف رسانه نسبت به کاهش فشار روانی بازار و تاثیر آن بر کاهش التهاب بازار و نرخ ارز ابراز امیدواری می کنند. در ادامه مهمترین محورهای مورد بررسی در رسانه های اصلاح طلب و اصولگرا در این خصوص آمده است.
ریشه مشکلات کشور را باید در داخل جست
رسانه ها، فارغ از بحث تغییر دولت در آمریکا و سرنوشت تحریم ها، از ضرورت اصلاحات اقتصادی در داخل، کاهش وابستگی به نفت و دنبال کردن منافع ملی بوسیله تعامل بین المللی می گویند. در گزارش روز یکشنبه ۱۸ آبان روزنامه «آرمان ملی» می خوانیم: به قدرت رسیدن جو بایدن یا افرادی نزدیک به این تفکر تنها مسکنی موقت خواهد بود. با نگاهی بلندمدت باید اندیشید که اولا دولت جدید دموکرات تا چه حد بر رفع تحریم های ظالمانه مقابل ایران اثرگذار خواهد بود و ثانیا چه ضمانتی وجود دارد که دولت بعد در آمریکا مدافع پدیده ترامپیسم و مشی سیاسی این فرد نباشد؟ و باردیگر همین آش و همین کاسه نشود؟ ما نتوانسته ایم گره اقتصاد خودرا از نفت باز نماییم، باید غده سرطانی نفت را جراحی نماییم و هر جراحی درد و هزینه دارد. باید به سمت اقتصاد جایگزین یعنی اقتصاد فناورانه و بهره گیری از فناوری ها و نوآوری ها حرکت نماییم. معضل اصلی کشور ما جَوّ داخلی است، نه جو بایدن خارجی. اگر نظام جمهوری اسلامی ایران به جمع بندی به مذاکره برسد و آمریکا نیز به میز مذاکره ای که با عهدشکنی آنرا ترک کرده برگردد، نیاز است مفصل بندی های جدیدی صورت گیرد.
انتخابات آمریکا؛ دال بر شکست تفکر افراطی است
شکست ترامپ در رسانه های اصلاح طلب با شکست تفکر افراطی و تقابلی همانندسازی شد. روزنامه «آرمان ملی» روزیکشنبه در یادداشتی نوشت: در عین ناباوری معلوم شد برجام ماند و ترامپ رفت! همان برجامی که نشانه ماندگاری تفکر هاشمی در روزگاری شده که بیراهه احمدی نژاد از ترکستان هم گذشته! اینها رجزخوانی نیست، بازخوانی تاریخ است. برای آنان که قصد عبرت دارند رفتن ترامپ، شادی ندارد. همانطور که حذف احمدی نژاد شادی نداشت. رفتن ترامپ، پیام دارد؛ پیامی از جنس پیش بینی ها آیت ا... هاشمی که افراطی ها در گنداب خود فرومی روند و هرچه مردم بخواهند، همان می شود! انتخابات ۱۴۰۰ در پیش است و شاید «دولت مردم» در ادامه دولت تدبیر در راه باشد؛ دولتی که باید پای برجام بایستد، پای «آرمان ملی» هاشمی، پای پرچم اعتدالخواهی ملت ایران.
بررسی اما و اگرهای مذاکره
بررسی امکان گفت و گو با غرب با تغییر دولت در آمریکا و به شرط بازگشت آمریکا به برجام، محور گزارش های زیادی در رسانه های اصلاح طلب است. روزنامه «اعتماد» روز ۱۸ آبان در یادداشتی از لزوم تصمیم گیری منسجم ملی در این خصوص گفت. در گزارش این روزنامه با انتقاد از مخالفان دوآتشه دولت، آمده است: بنظر می رسد یک گفت وگوی ملی بر طبق منافع ملی برای رسیدن به یک گارد کارآمد در داخل و صف آرایی واحد در مقابل شرایط آینده لازم است. شرایطی که کل نظام - کل ملت را به آشتی برساند. از دل این گارد واحد می توان برنامه ای سه زمانه برای کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت بر طبق برجام در رفع تحریم ها و حکمرانی خوب در سیاست داخلی ارائه کرد و ارائه کننده می تواند در چشم انداز سال آینده منتخب جمهور نیز باشد.
«انصاف نیوز» در مصاحبه با « علیرضا نامور حقیقی» مدرس دانشگاه تورنتو و تحلیلگر سیاسی مقیم کانادا از قول او نوشت: شما اگر با آمریکا وارد مذاکره می شوید، مزیت آقای بایدن چند چیز است: یکی اینکه زبان آقای بایدن برخلاف آقای ترامپ توهین آمیز نیست و امکان مذاکره و مصالحه را ایجاد می کند؛ دوم اینکه سیاست بایدن مثل اوباما حل مسئله ی ایران و کشاندن نیروهایش به اقیانوس ارام برای مسئله ی چین است. نکته بعدی این است که تیم بایدن شاید دیدگاه های رادیکالی هم میانشان باشد اما امکان مصالحه را فراهم می کنند و از همه مهم تر کانال های گفت و گو میان تیم بایدن و ظریف چون از قبل بوده به آسانی می تواند احیا شود و در مجموع دوطرف بازیگرانی هستند که همدیگر را می شناسند و می توانند با یکدیگر مذاکره کنند.
این رسانه ها رویکرد اصولگرایان در این خصوص را هم زیر سوال بردند. چنانکه روزنامه «ابتکار» روز یکشنبه در گزارشی آورد: هرچند که به قطعیت نمی توان تاثیر انتخابات آمریکا را چندان شگرف بر سیاست های داخلی کشور دانست با این همه اما تحولات جهانی در هر کشوری می تواند تا حدودی یارکشی جناح های سیاسی را نیز تحت تاثیر قرار دهد. بنظر می رسد این مساله برای جناح اصولگرا نیز خالی از اهمیت نیست چنانکه در بعضی از رسانه های خود به وضوح از آمدن ترامپ استقبال بیشتری می کردند و حالا با پیروزی بایدن حملات خودرا به ظریف و چهره های دولتی آغاز کردند.
ابتکار، ادعای خودرا به نقل قولی از «حسین کنعانی مقدم» دبیر سیاسی جبهه ایستادگی در گفت و گو با «مهر» مستند کرد و از قول او با اشاره به بکارگیری دوگانه مقابله-مذاکره توسط اصلاح طلبان درصورت پیروزی بایدن در آمریکا، نوشت: من اخیراً در یک مناظره، به یکی از فعالان سیاسی اصلاح طلب گفتم چرا اصلاح طلبان طوری وانمود می کنند که اگر بایدن روی کار بیاید، سیاست مذاکره با آمریکا به نفع اصلاح طلبان تمام می شود.
رسانه های اصولگرا اما از بی تاثیری فشار آمریکا در تسلیم ایران برای مذاکره و ضرورت تداوم مقاومت گفتند. این رسانه ها، اصلاح طلبان و به اصطلاح خودشان «لیبرال های داخلی» را بخاطر آنچه «ذوق و شادی» از پیروزی بایدن می خوانند، مورد انتقاد قرار دادند.
تارنمای «جوان آنلاین» روز یکشنبه در یادداشتی آورد: ترامپ دور انداخته شد. برای او این ریاست جمهوری یک دوره ای که به سرعت به اتمام رسید، از جان کندن زیر لگد مخالفان سخت تر است. او نتوانست ایران را با فشار حداکثری پای میز مذاکره بیاورد و هیچ کس دیگر هم نمی تواند.
قابل تکرار بودن الگوی شکست ترامپ
بررسی دلیلهای شکست ترامپ و امکان تکرار آن در کشورهای دیگر یکی از محورهای مورد بررسی در رسانه ها است. «حمیدرضا جلایی پور» فعال سیاسی اصلاح طلب روز یکشنبه در یادداشتی در روزنامه آرمان نوشت: بدون هر یک از سه عامل زیر، ترامپ در این انتخابات قابل شکست دادن نبود: ۱ - مدیریت بسیار بد بحران کرونا در آمریکا؛ ۲ - قتل جورج فلوید و خیزش جنبش ضدتبعیض؛ ۳ - ائتلاف و هم افزایی موثرِ اوباما و سندرز در پشتیبانی از بایدن.
به نوشته جلائی پور، در سال آینده تکرار این الگوی پیروزی را در خیلی از انتخابات های سایر کشورها هم خواهیم دید که همین سه عامل در نتیجه انتخابات تعیین کننده می شوند: ۱ - سیاست های نامزدها برای کنترل کرونا؛ ۲ - سیاست های نامزدها برای کاهش تبعیض و نابرابری؛ ۳ - ائتلاف میان نیروهای پیشرو و لیبرال های برابری طلبِ حامی صیانت از محیط زیست و همکاریهای جهانی و تور حفاظت اجتماعی در مقابل ناسیونالیست های افراطی و راست گرا و پاپولیست.
گمانه زنی در مورد سیاست بایدن در قبال ایران
برخی رسانه ها به بررسی سیاست خارجی احتمالی بایدن در مقابل ایران و بایدها و نبایدهای ایران برای تعامل موثر با دولت بعدی واشنگتن پرداختند. روزنامه «آفتاب یزد» در سرمقاله روز یکشنبه خود نوشت: بایدن نزدیک به آن طیفی از دموکرات ها است که به اندازه اوباما نسبت به ایران نرمش نشان نخواهد داد. می توان تا حد بسیاری این گزاره را مورد تایید قرار داد اما با اهمیت تر از اینکه آیا بایدن به طیف تند دموکرات ها نزدیک است یا خیر، موضوعی که اهمیت دارد این است که ایران چه اقداماتی می تواند در این دوره جدید انجام دهد. جمهوری اسلامی ایران به اندازه کافی در ابعاد مختلف سیاسی تجربه کسب کرده و کارآزموده شده است بدین سبب نباید نگرانی از این باشد که رئیس جمهور آتی آمریکا با چه روشی اقدام خواهدنمود. شکی نیست که بایدن در ابتدای امر به دنبال این است که منافع ایالات متحده را در سیاست های خود تامین کند و ایران نیز باید بتواند با بهره گیری از مجموعه عناصر قدرت منافع خودرا در سطح روابط تامین کرده و بهبود بخشد.
روزنامه «شرق» هم در گزارش خود در مورد رویکرد احتمالی سیاست خارجی بایدن نوشت: با توجه به این که «آمریکا نخست» عنوان اصلی و عمده سیاست خارجی ترامپ بود، بسیار محتمل است که سیاست خارجی بایدن در صورت پیروزی، بازگشت به سیاست سنتی آمریکا در دوره پس از جنگ جهانی دوم باشد. به این معنا که بایدن در مواردی به سرعت و در مواردی با تأنی و آرامی، سیاست خارجی ترامپ را معکوس خواهدنمود و به سیاست خارجی سنتی آمریکا بازخواهد گشت. درحالی که ترامپ در قالب سیاست «آمریکا نخست»، ناسیونالیسم اقتصادی، سیاست های حمایتی، دشمنی با تجارت آزاد و روند جهانی شدن را در دستور کار داشت، بایدن در جهت فاصله گرفتن از این سیاست ها حرکت خواهدنمود.
رسانه های اصولگرا در بررسی سیاست های آتی دولت آمریکا، بر«تفاوت نداشتن» ترامپ با بایدن در سیاست خارجی و تداوم مسیر تقابل با ایران تاکید نمودند.
خبرگزاری «تسنیم» گزارش های خبری زیادی را درباب نظر برخی مقام های منطقه و تاکید آنها بر ثابت بودن سیاست خارجی آمریکا حتی در دوره بایدن منتشر نمود. بعنوان نمونه از قول جبهه مردمی آزادیبخش فلسطین نوشت: پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هیچ نوع تغییر ریشه ای در قبال حقوق ملت فلسطین و مسائل مختلف جهان عرب به دنبال نخواهد داشت.
این رسانه ها همین طور نگرانی عمیق مقام های صهیونیستی درباب شکست ترامپ را دستمایه گزارش هایی قرار دادند. «مشرق نیوز» از آنجایی که مناسبات میان آمریکا و رژیم صهیونیستی در چهار سال اخیر بیشتر محدود به روابط شخصی ترامپ و نتانیاهو بود، پیروزی جو بایدن حیات سیاسی نخست وزیر اسرائیل را به شدت تهدید می کند. این رسانه نتانیاهو را بزرگترین بازنده شکست ترامپ در انتخابات خواند.
روزنامه «خراسان» هم در گزارش روز یکشنبه خود با ترکیب عکسی از ترامپ و بایدن تیتر زد: «آمریکا نقاب عوض کرد».
در گزارش امروز روزنامه «جوان» با عنوان «دوقطبی ترامپ – بایدن دو لبه قیچی برای ایران» هم می خوانیم: کسانی که از مشکلات اقتصادی مردم سود می برند به دنبال ایجاد دوقطبی کاذب «بایدن – ترامپ» هستند، این دوقطبی سازی ها که توسط برخی جریان ها در حال شکل دهی است، سودی را نصیب ملت ایران نخواهد کرد.
شکست آمریکا و پیروزی مقاومت
رسانه های اصولگرا شکست ترامپ را مساوی شکست آمریکا در مقابل مقاومت ایران می دانند و تداوم این سیاست را به ایران سفارش می کنند. این رسانه ها اغلب در تیتر گزارش های خود بجای ترامپ، از عنوان «قاتل حاج قاسم سلیمانی» استفاده کردند و گاهی دلیل شکست ترامپ را اشتباه وی در به شهادت رساندن حاج قاسم دانستند.
به نوشته روزنامه «خراسان» پیش بینی سید حسن نصرالله پس از ترور سلیمانی محقق شد: ترامپ و تیمش خواهند فهمید کاری انجام دادند که هم منطقه را باختند و هم اتخابات را.
روزنامه «کیهان» در گزارشی به قلم «سعدالله زارعی» فعال سیاسی اصولگرا آورد: اگر شکست ترامپ را شکست آمریکا بدانیم که به یقین اینطور است، بطور قطع این شکست - بخوانید شکست آمریکا- برای جمهوری اسلامی و جبهه مقاومت، خوشایند خواهد بود.
به نوشته این روزنامه، شکست قاتل خبیث سردار سلیمانی برای جمهوری اسلامی به خصوص یک نتیجه خوب بشمار می رود. این شکست از یک سو به ما فرصت می دهد تا با بهره بردن از آمریکای فشل و گرفتار در مشکلات عدیده، فشارهای کنونی را با برنامه ریزی درست از بین ببریم و از طرف دیگر شکست سیاست «فشار حداکثری» اعتماد هیئت حاکمه جدید آمریکا به این سیاست را می کاهد و این برای ما در فضای بین المللی هم وضع بهتری را رقم می زند. البته در نهایت همانطور که دستاوردهای ما مرهون مقاومت و برنامه ریزی درست ما بوده، از این پس نیز میزان موفقیت جمهوری اسلامی و ملت ایران به میزان مقاومت، خوداتکایی و اصلاحات اقتصادی بستگی دارد.
روزنامه «صبح نو» هم از ضرر «تیم بی» در همکاری و همسویی با ترامپ گفت و آورد: انتخابات آمریکا سبب بازی دو سر باخت کشورهای مرتجع منطقه مانند امارات، بحرین و حتی عربستان شد که از حیثیت و آبروی خود برای ماندن ترامپ در کاخ سفید خرج کردند اما این حیثیت به باد رفت.




منبع:

1399/08/19
23:29:19
5.0 / ۵
1492
تگهای خبر: آنلاین , اقتصاد , تولید , دانش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد نتایج انتخابات آمریكا از نگاه رسانه های داخلی
نظر شما در مورد نتایج انتخابات آمریكا از نگاه رسانه های داخلی
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۱
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها