نشانه های نتیجه بخش بودن مذاكرات احیای برجام

نشانه های نتیجه بخش بودن مذاكرات احیای برجام نتیجه بخش بودن مذاکرات برجام را می توان از تداوم گفت و گوها و عدم ترک مذاکرات و نیز از اخبار مطلوبی که از جانب کشورهای حاضر در مذاکرات مخابره می شود، دریافت. نگرانی برخی همچون رژیم صهیونیستی و حتی عملیات خرابکارانه در نطنز هم نشانه هایی از رسیدن به نتایج مطلوبی در این مذاکرات است.


نشست مجازی کمیسیون مشترک ایران و ۱+۴ در سیزدهم فروردین ماه منجر به اتفاقی مهم در بن بست برجام بعد از کنار رفتن ترامپ و به قدرت رسیدن بایدن شد. طرفین موافقت کردند که جلسات حضوری در وین بمنظور مذاکره درباب نحوه بازگشت به تعهدات در برجام را از روز سه شنبه هفدهم فروردین ماه شروع نمایند. آمریکا نیز اعلام نمود در این جلسه حضور خواهد یافت. هر چند ایران مطابق شرایط قبلی عنوان نمود که ایالات متحده تا زمان بازگشت به برجام و لغو کلیه تحریم ها حق شرکت در جلسات کمیسیون مشترک را ندارد. به همین دلیل و برای جلوگیری از ناکامی مذاکرات عملا نشست ها به دو صورت با و بدون حضور ایران اجرا شد. به عبارتی از آن تاریخ تا حالا عملا مذاکرات مستقیم و غیر مستقیمی میان همه طرفین در حال برگزاری است تا اعضا و خصوصاً ایران و آمریکا درباب نحوه بازگشت آمریکا به برجام و برداشتن تحریم ها و اجرای تمام تعهدات ایران و آمریکا به توافقی دست یابند. مذاکراتی که با فراز و نشیب در حال برگزاری است و بنظر می رسد نتیجه بخش خواهد بود. نتیجه بخش بودن مذاکرات برجام را می توان در درجه نخست از تداوم گفت و گوها و عدم ترک مذاکرات و در درجه دوم از اخبار مطلوبی که از طرف کلیه کشورهای حاضر در مذاکرات مخابره می شود، دریافت. در این میان نگرانی برخی همچون رژیم صهیونیستی و حتی عملیات خرابکارانه در نطنز می تواند نشان دهنده رسیدن به نتایج مطلوبی در مذاکرات احیای برجام باشد.

سناریو های پیش روی مذاکرات احیای برجام
سناریو ها در آینده مذاکرات برجامی قابل تعریف در دو مرحله است. مرحله اول در روند این دوره از مذاکرات و مرحله دوم بعد از مذاکرات می باشد. در مرحله اول ادامه مذاکرات تا حصول نتیجه و یا توقف مذاکرات بدون رسیدن به نتیجه قابل تشخیص می باشد. بنظر می رسد باتوجه به رویکرد طرفین برای احیای برجام ادامه مذاکرات که شاید چند ماه به طول بینجامد، محتمل تر است. سناریوی توقف مذاکره بدون رسیدن به نتیجه باتوجه به اهمیتی که هر نوع توافق برای طرف غربی دارد تا آسان تر بتواند بر کارهای هسته ای ایران نظارت و کنترل داشته باشد ضعیف است. کما اینکه فعلا اروپا و آمریکا هر دو معتقدند خروج آمریکا از برجام موجب برداشتن گام هایی به وسیله ایران شد که عملا پیشرفت های هسته ای که مطابق برجام متوقف یا کند شده بود و نظارت کامل آژانس بر همه این فعالیت ها وجود داشت را بازگرداند. مرحله دوم بعد از مذاکرات است. نوع رفتار اروپا و آمریکا با ایران و با یکدیگر نیز در صورت به نتیجه رسیدن و به نتیجه نرسیدن طرفین متفاوت خواهد بود. در صورت به نتیجه نرسیدن، اروپا و آمریکا همسو با هم مقابل برنامه هسته ای ایران خواهند بود. در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات هر دو، روند وادار کردن ایران به رسیدن به توافقاتی در باب مسایل موشکی و منطقه ای ایران را دنبال خواهند کرد. موفقیت یا عدم موفقیت در این مساله بستگی به پارامترهای مختلف دارد لیکن انتظار اینکه طرف مقابل به احیای برجام بدون رسیدن به توافقی دیگر قانع شده و راضی باشد خوشبینانه است.
مخالفین داخلی و خارجی برجام
نکته مهم در این ماجرا نقش عوامل مخالف احیای برجام است. مخالفین داخلی خصوصاً در ایران و آمریکا، موافق احیای برجام نیستند و هر کدام دلیلهای و انگیزه های خاص خودرا دنبال می کنند. لیکن مدیریت این دسته از ناموافقان به اراده دو دولت ایران و آمریکا بستگی دارد که باتوجه به تجربه برجام به نظر امکان پذیر می نماید. از مخالفین منطقه ای موثر در این راه نیز می توان عمدتاً عربستان سعودی و اسراییل را نام برد. بنظر می رسد با وساطت عراق موضوع کاهش تنش و نرمال سازی مناسبات ایران و عربستان دراین زمینه سودمند و به نفع احیای برجام پیش خواهد رفت. اما رژیم صهیونیستی و لابی صهیونیستی تمام تلاشش بر عدم احیای برجام است و به هر اقدامی دراین زمینه متوسل خواهد شد. لیکن تجربه برجام نشان داد که اگر اراده بر رسیدن به توافقی با ایران برای کنترل بیشتر و نظارت برفعالیت های ایران باشد، تلاش آن رژیم خیلی موثر نخواهد بود.





منبع:

1400/02/04
10:08:35
5.0 / ۵
1355
تگهای خبر: آژانس , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد نشانه های نتیجه بخش بودن مذاكرات احیای برجام
نظر شما در مورد نشانه های نتیجه بخش بودن مذاكرات احیای برجام
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۴
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها