نماینده پیشین مجلس در گفتگو با برتریها تشریح كرد:

تمركززدایی نیازمند افزایش اختیارات شورای شهر و روستا است

تمركززدایی نیازمند افزایش اختیارات شورای شهر و روستا است به گزارش برتریها «جواد آرین منش» نماینده مجلس هفتم و هشتم با اشاره به اهمیت انتخابات شورای شهر و روستا اظهار داشت: تمرکززدایی در امر حکمرانی نیازمند واگذاری اختیارات به شورای شهر و روستا و افزایش اختیارات شورای عالی استانها است.


همزمان با انتخابات دوره سیزدهم ریاست جمهوری در ۲۸ خرداد امسال، انتخابات ششمین شورای شهر و روستا هم انجام خواهد شد. اهمیت انتخابات ریاست جمهوری و بحث ها پیرامون این انتخابات در فضای سیاسی و رسانه ای کشور، سبب شده که توجهات معطوف به انتخابات ریاست جمهوری باشد و انتخابات شورای شهر و روستا فعلا چندان از حاشیه به متن راه پیدا نکند. با این وجود این حاشیه نشینی چیزی از اهمیت انتخابات شورای شهر کم نمی کند.

حکمرانی محلی و تمرکززدایی همچون مولفه هایی حکمرانی کارآمد در عصر جدید است. در ایران هم از قانون اساسی مشروطه به صورتی تمرکز زدایی و لزوم حکومت های محلی یا به عبارتی بهتر پارلمان های محلی پیش بینی شده بود که چندان تحقق نیافت. این مسئله در قانون اساسی پس از پیروزی انقلاب اسلامی هم مورد توجه قرار گرفت. در اصل هفتم قانون اساسی آمده است: طبق دستور قرآن کریم «و امرهم شوری بینهم»، «و شاورهم فی الامر»، مجلس شورای اسلامی، شورای استان، شهرستان، شهر، محل، بخش، روستا و نظایر این ها از ارکان تصمیم گیری و اداره امور کشورند. طرز تشکیل و حدود اختیارات وظایف شوراها را این قانون معین می کند.
در اصل یکصدم هم قانون گذار تاکید کرده است: برای پیشبرد سریع برنامه های اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی، و سایر امور رفاهی بوسیله همکاری مردم باتوجه به مقتضیات محلی اداره امور هر روستا، بخش، شهر، شهرستان، یا استان با نظارت شورایی به نام شورای ده، بخش، شهر، یا استان صورت می گیرد، که اعضای آنرا مردم همان محل انتخاب می کنند. شرایط انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان و حدود وظایف و اختیارات و نحوه انتخاب و نظارت شوراهای مذکور و سلسله مراتب آنها را که باید با رعایت اصول وحدت ملی و تمامیت ارضی نظام جمهوری اسلامی و تابعیت حکومت مرکزی باشد، قانون معین می کند.
اصول یکصد و یکم، یکصد و دوم یکصد و سوم و یکصد و ششم همچون دیگر اصول قانون اساسی است که به مسئله شورای شهر و روستا توجه پرداخته است. با وجود تاکید اصول گوناگون قانون اساسی، اما تا دولت اصلاحات تشکیل شورای شهر و روستا، رنگ واقعیت به خود ندید. تا اینکه با همت دولت اصلاحات شوراهای شهر و روستا تشکیل شد تا مشارکت مردم در مسئله حکمرانی تحقق بیشتری پیدا کند.

شورای شهر و روستا از با اهمیت ترین انتخاباتی است که در کشور انجام می شود. چونکه معمولا به سبب فقدان نظارت استصوابی، سلایق مختلف بیش از انتخابات دیگر امکان حضور در این انتخابات را دارند. از جانب دیگر گستردگی منتخبان این انتخابات قابل مقایسه با دیگر انتخابات نیست. نکته سوم در مورد اهمیت این انتخابات، مواجه مستقیم این نهاد با مردم و مسئله نظارت بر عملکرد شهرداری ها بعنوان نهاد خدماتی است که در رضایت یا نارضایتی مردم اثر گذار است.

در سالهای اخیر بازداشت تعدادی از اعضای شوراهای شهر و روستا و اخباری در خصوص بروز برخی فسادها در این نهاد، موجب کاهش سرمایه اجتماعی این نهاد مردمی شده است. واکاوی نقاط قوت و ضعف عملکرد شوراهای شهر و روستا برای باز سازی این سرمایه اجتماعی و ترسیم مسیر پیشرو ضروری می باشد. در گفتگو با «جواد آرین منش» فعال سیاسی اصولگرا و نماینده مجلس هفتم و هشتم همین دغدغه را طرح کردیم.

بازنگری در قانون شوراها ضروری است

آرین منش در پاسخ به این پرسش ایرنا که اولویت مهم در ارتباط با تقویت شوراهای شهر و روستا را چه مولفه ای می دانید؟ اظهار داشت: شوراهای شهر و روستا در مقطع فعلی با یک تجربه انباشته از فعالیت خود مواجهند. مردم و فعالان عرصه این عرصه هم باتوجه به این سابقه فعالیت نقاط قوت و ضعف های مختلفی را در ارتباط با شورای شهر و روستا مدنظر دارند. از دید من افزایش اختیارات این نهاد لازم است.

وی ادامه داد: یکی از اقداماتی که مجلس در ارتباط با شوراها می تواند انجام دهد بازبینی قانون شوراها است. اختیاراتی که به شوراهای شهر و روستا داده شده اختیارات بسیار محدودی است. مثلا" حداکثر اختیار شورای عالی استانها ارائه پیشنهاد به مجلس است و بیش از این توانی ندارد و تا کنون طرح موثری از طرف شورای عالی استانها در مجلس مطرح نشده است. من معتقدم اگر نمایندگان ملت قسمتی از اختیارات خودشان را به شوراهای شهر مخصوصا" کلانشهرها واگذار کنند. برای تامین منافع عمومی بهتر است.

وی افزود: در مورد مدیریت واحد شهری که هم اکنون توسط نهادهای مختلف و گوناگون انجام می شود و مبتلا به اختلال و اختلاف ها است، شهردار می تواند بعنوان محور وحدت و همگرایی نهادهای خدماتی نقش ایفا کند. این تعدد و اختلاف ها سبب گران شدن خدمات برای مردم خواهد شد. به نظر من افزایش اختیارات یکی از اقدامات موثری است که مجلس می تواند انجام دهد.

انتخابات ریاست جمهوری موجب بی توجهی احزاب و مردم به انتخابات شوراها نشود

وی سپس با اشاره به همزمانی برگزاری انتخابات شورای شهر و روستا با انتخابات ریاست جمهوری هم اظهار داشت: این همزمانی نباید سبب عدم توجه کافی به انتخابات شورای شهر و روستا شود. چونکه یکی از نهادهای مهم در بازسازی سرمایه اجتماعی ساختار سیاسی شورای شهر و روستا است. بدین سبب احزاب و فعالان سیاسی و عرصه شهری با جدیت وارد این انتخابات شوند.



منبع:

1400/02/06
22:32:30
5.0 / ۵
904
تگهای خبر: اقتصاد , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد تمركززدایی نیازمند افزایش اختیارات شورای شهر و روستا است
نظر شما در مورد تمركززدایی نیازمند افزایش اختیارات شورای شهر و روستا است
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها