مشاركت پایین مشكلی برای مشروعیت انتخابات ندارد!

مشاركت پایین مشكلی برای مشروعیت انتخابات ندارد! به گزارش برتریها روزنامه آرمان ملی در گزارشی نوشت: تا حالا بارها با این جملات امام که «میزان رای ملت است» یا «نمایندگان عصاره فضایل ملت هستند» روبه رو شده ایم و این جملات در ادوار مختلف انتخاباتی از طرف رسانه ها باز گو شده که جملگی نشان از اهمیت حضور ملت در صحنه انتخابات دارد.


روزنامه آرمان ملی پنجشنبه ۳۰ اردیبهشت در مطلبی آورد: با وجود این که کمتر از یک ماه تا انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده است و همه دستگاه های اجرائی و نظارتی و جریان های سیاسی خودرا آماده ماراتن انتخاباتی ۲۸خرداد کرده اند جامعه همچنان حالتی خنثی و بی تفاوت نسبت به انتخابات دارد. گویی قرار نیست اتفاق مهمی در ماه پیش رو رخ دهد. این در حالیست که بارها از طرف سیاسیون و مقامات مختلف کشور بر لزوم حضور حداکثری مردم در انتخابات مختلف تاکید گردیده است. قدر مسلم این که تاثیر حضور مردم در مقبولیت انتخابات امری انکارناپذیر است که بسیاری بدان معترفند. پس باید شرایطی را فراهم نمود که این حضور فراهم آید و این حضور نیز بدون حل برخی مشکلات در جامعه و اجازه حضور به همه دیدگاه ها و جریان های سیاسی در انتخابات محقق نخواهد شد.

ضرورت مشارکت مردم در انتخابات
تمامی جوامع توسعه یافته دنیا که به دموکراسی و مردم سالاری معتقدند به این مهم قائلند که این حضور و مشارکت مردم در انتخابات است که به آن انتخابات مقبولیت و اعتبار می بخشد و هر اندازه مردم حضور پررنگ تری در انتخابات داشته باشند بر اعتبار و غنای آن پروسه انتخاباتی خواهند افزود. در جامعه خودمان نیز بحث لزوم مشارکت حداکثری و اهمیت آن بارها از طرف مقامات عالیه نظام و سران قوا مورد تاکید قرار گرفته است. این در حالیست که درباب مشارکت مردم در انتخابات دو رویکرد کلی وجود دارد که از دو جریان سیاسی ساطع می شود. رویکرد نخست نگاه اصلاح طلبان به مشارکت مردم در انتخابات است. آنها معتقدند هر اندازه مشارکت مردم در انتخابات بالا باشد، هم کشور و نظام از پشتوانه قوی تری برخوردار خواهند بود و هم به جهت این مشارکت بالا، کاندیداهایی که نگاه و برنامه شان با مطالبات مردم سازگارتر است مورد حمایت و انتخاب مردم قرار می گیرند.
انتخابات ۲خرداد ۷۶، ۱۸ خرداد ۸۰، ۷سفند ۹۴ و ۲۹ اردیبهشت ۹۶ نمونه هایی از مقاطع انتخاباتی حداکثری و پرشوری است که مردم انتخاب و رای دادن را حق طبیعی تعیین سرنوشت خود دانسته و به پای صندوق های رای شتافته اند. از این همین رو است که اصلاح طلبان نیز محوریت مطالبات مردم را در دستور کار خود قرار داده اند و همیشه در انتخابات از مردم و لزوم رفع مطالبات شان سخن می گویند. این در حالیست که در طرف مقابل اصولگرایان در رویکرد مخالف قائل به حضور حداقلی و محدود مردم در انتخابات هستند و بارها اذعان داشته اند که اگر مشارکت بالا برود نه فقط به نفع آنها نخواهد بود؛ بلکه زمینه های شکست شان را نیز فراهم خواهد آورد. به همین جهت است که کمتر شاهد می باشیم اصولگرایان مردم را به مشارکت حداکثری در انتخابات دعوت کنند.
انتخابات مجلس نهم در۱۲اسفند ۹۰ و مجلس یازدهم در ۲ اسفند ۹۸ نیز از مقاطع انتخاباتی هستند که مردم به این برداشت رسیده اند که باتوجه به شرایط موجود جامعه و برخی رویکردهای محدودنگر نمی توان تغییری از محل صندوق رای رقم زد. با این وجود با گذشت ۱۲ دوره از انتخابات ریاست جمهوری، ۱۱ دوره از انتخابات مجلس، ۵ دوره از انتخابات شوراهای شهرو روستا و ۵ دوره از خبرگان رهبری می توان گفت همیشه میزان مشخصی از حضور مردم در پای صندوق های رای اتفاق افتاده اما نباید به این میزان معین دلخوش بود و باید شرایط را برای مشارکت هر چه بیشتر و بهتر مردم فراهم نمود. کمتر از یک ماه تا انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم زمان باقی است و هنوز جامعه با مسائل و مشکلاتی روبه رو است که اگر آنها حل نشود شاید شاهد حضور حداکثری مردم در انتخابات نباشیم.
از جمله این مسائل بحث نارضایتی های اقتصادی و معیشتی و نگاه یک طرفه بحث حضور همه جریان های سیاسی در انتخابات است. هر چند حل مشکلات اقتصادی مساله ای زمان بر است. باید پروسه حضور همه سلایق در انتخابات مقداری سهل و آسان گرفته شود و مردم نیز در انتخابات حضور یابند در غیر این صورت آنچه مطلوب اصولگرایان و تندروها است، رخ خواهد داد و شاهد مشارکت حداقلی خواهیم بود. نکته مهم اینجاست که قهر مردم از صندوق رای مساله ای را حل نمی کند و به اذعان قاطبه کارشناسان هر تغییری را می توان از محل صندوق رای و نهاد انتخابات کلید زد.

مشارکت پایین مشکل حقوقی ایجاد نمی کند
سخنگوی شورای نگهبان با خبرگزاری آسوشیتدپرس درباره موضوعات مختلفی پیرامون انتخابات ریاست جمهوری گفت و گو کرده است. عباسعلی کدخدایی اظهار داشت: مشارکت احتمالی پایین در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ هیچ مشکل حقوقی ایجاد نخواهد کرد و اعتبار و مشروعیت آن همچنان پابرجا است. وی افزود: مردم و انتظارات اجتماعی و سیاسی همیشه تمایل دارند که میزان مشارکت بالا باشد. با این همه، از منظر حقوقی و قانونی مشارکت پایین برای اعتبار و مشروعیت انتخابات هیچ مشکل حقوقی ایجاد نمی نماید. حضور نامزدها با گرایش های مختلف احیانا می تواند میزان مشارکت را افزایش دهد. سخنگوی شورای نگهبان بیان کرد: سخنان تند نامزدها روی تصمیم گیری شورای نگهبان تاثیری نخواهد داشت. رئیس پژوهشکده شورای نگهبان بیان کرد: شورای نگهبان هیچگاه صلاحیت نامزدها را برمبنای انتقاد یا اعتراض و به ویژه انتقادهای لفظی بررسی نمی کند.

عدم حضور در انتخابات چیزی را عوض نمی کند
یک استاد دانشگاه درباب مساله مشارکت مردم در انتخابات گفت: نظام جمهوری اسلامی است و در آن قانون اساسی حاکم است و باید تمامی اداره امور کشور طبق آن باشد. قانون اساسی انتخابات را اصلی اساسی می داند و همه ارکان حکومت از طرف مردم انتخاب می شوند. پس رای مردم مهم می باشد. نجفقلی حبیبی به «آرمان ملی» اظهار داشت: پس مسئولان و متولیان امور باید کاری کنند که مردم با اشتیاق پای صندوق های رای بیایند. هیچ کسی حق ندارد کاری کند که مردم از صندوق های رای قهر کنند. وی ادامه داد: تکلیف مردم نیز این نیست که قهر کنند بلکه تکلیف شان این است که محکم در انتخابات حاضر شوند و مطالبات خودرا بخواهند. افراد مختلفی کاندیدا شده اند و باید در این مباحث و مناظرات مشخص شود که آیا کسانی در انتخابات حضور دارند که اکثریت مردم بتوانند به او رای دهند یا خیر. یعنی معیارهای خودرا برای انتخاب بهترین رئیس جمهور در این گفت و گو ها مشخص کنند و برمبنای آن رای دهند.
این فعال سیاسی اصلاح طلب بیان کرد: قهر کردن از صندوق رای و این که مردم برای رای دادن نیایند هیچ اتفاقی را رقم نخواهد زد؛ چونکه با حضور حداقلی عده ای از مردم نیز انتخابات برگزار می گردد و کسانی مسئولیت امور را بر عهده خواهند گرفت. پس رای ندادن بدترین کار است. مردم باید رای دهند ولو این که رای مخالف دهند، فقط در انتخابات شرکت نمایند. حبیبی اظهار نمود: قهر کردن از صندوق رای بدترین روشی است که ممکنست مردم در پیش بگیرند.



منبع:

1400/02/30
21:46:30
5.0 / ۵
1104
تگهای خبر: اقتصاد , پژوهش , دانش , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مشاركت پایین مشكلی برای مشروعیت انتخابات ندارد!
نظر شما در مورد مشاركت پایین مشكلی برای مشروعیت انتخابات ندارد!
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها