برجام، سطحی فراتر از دولت دارد

برجام، سطحی فراتر از دولت دارد روزنامه آرمان ملی در گفت و گو با مهدی ذاکریان آورده است: ما نمی توانیم بگوییم که دولت ابراهیم رئیسی می تواند به تنهایی درباره مساله هسته ای تصمیم گیری کند. البته پیشبرد دیدگاه ها و این که ما با چه شرایطی با طرف مقابل مذاکره نماییم در دستان مسئولان وزارت خارجه است.



روزنامه آرمان ملی سه شنبه ۱۲ مرداد در گفت و گو با مهدی ذاکریان تحلیلگر ارشد مسایل بین الملل مذاکره میان ایران و آمریکا را بررسی کرد و نوشت: دولت روحانی پس از فراز و نشیب های بسیاری بالاخره به انتها رسید. اما میراثی از این دولت باقی مانده که ابراهیم رئیسی باید هرچه سریعتر تکلیف آنرا مشخص نماید. با اهمیت ترین و با اهمیت ترین فعالیت دولت روحانی و وزارت خارجه مساله برجام بود. پرچمدار دیپلماسی ایران دکتر ظریف در سالهای قبل با وجود همه هجمه های داخلی و خارجی کوشش کرد تا تحریم ها را از سفره ملت ایران بردارد و نفت را بر سر سفره مردم بیاورد، اما این اختتام ماجرا نبود و بعد از آن که ترامپ به قدرت رسید با گستاخی کامل از برجام خارج شد و تحریم های ظالمانه ای را بر این مردم وضع کرد. حال سوال اینجاست که آیا ابراهیم رئیسی می تواند در پاستور با آمریکایی ها مانند تیم دیپلماسی ظریف برای رفع تحریم ها مذاکره کند و یا سیاست تقابل را پیش خواهد گرفت.



با حضـور رئـیسی در پـاستـور، آمریکایی ها در مذاکـرات برجـام با ایران محافظه کارانه تر برخورد خواهند کرد؟
آمریکایی ها در رابطه با ایران منافع ملی خودشان را در نظر می گیرند و برای دولت ایالات متحده فرقی ندارد که رییس جمهور ایران آقای روحانی و یا رئیسی باشد. آمریکایی ها حتی اگر شاه هم هم اکنون در ایران بود، منافع ملی خودشان را بر همه چیز ترجیح می دادند. پس ایران باید دقت داشته باشد که در مسائل سیاست خارجی از شعاردهی و تبلیغات خودداری کند و بر پایه منافع ملی فعالیت کند.


دولت رئـیسی در مذاکــرات برجام، تعـامل را در دستـور کـار خـود قـرار می دهد یا شیوه مذاکره با آمریکایی ها را تغییرخواهد داد؟
مساله مذاکرات ایران با کشورهای خارجی همچون ایالات متحــده اینطور نیست که فقط بوسیله یک رئــیس جمهور به نتیجه برسد. رییس های جمهوری که در ایران به قدرت رسیده اند، آرزوهای خاص خودشان را داشته اند، اما این که این آرزوها بخواهد تحقق پیدا کند، امکان پذیر نیست. این آرزوها در صورتی تحقق پیدا می کند که در سطح کلان کشور سیاست ها تغییر پیدا کند و دولت به تنهایی نمی تواند درباره مساله هسته ای تصمیم گیری کند.

اختیار تصمیم گیری درباره مساله هسته ای به تنهایی در دستان رییس جمهور نیست و رهبری انقلاب، شورای امنیت ملی، رییس قوه قضائیه و همه نمایندگان مجلس درباره مساله هسته ای نظر می دهند و باتوجه به همه این شرایطی که وجود دارد، ما نمی توانیم بگوییم که دولت ابراهیم رئیسی می تواند به تنهایی درباره مساله هسته ای تصمیم گیری کند. البته پیشبرد دیدگاه ها و این که ما با چه شرایطی با طرف مقابل مذاکره نماییم در دستان مسئولان وزارت خارجه است و آنها هستند که باید در مذاکرات تلاش کنند تا خواسته های نظام محقق شود.


فکر می کنیـد آقای ظریف توانسـت در مذاکرات برجام خواسته های سران نظام را محقق کند؟
دکتر ظریف در طول سالهای قبل به دنبال این بود که خواسته اصلی ملت ایران یعنی رفع تحریم را محقق کند و برای برآورده شدن این خواسته ها کوشش های بسیاری انجام داد. ظریف در مذاکرات هسته ای بسیار پافشاری کرد تا تحریم ها رفع گردد و تمامی این اسناد موجود است. برآورده کردن دستورات سران نظام دومین وظیفه ای بود که دکتر ظریف باید آنرا انجام می داد و از حق غنی سازی در کشور دفاع می کرد. ظریف با تلاش هایی که انجام داد توانست مذاکرات را به نتیجه برساند و حتی تحریم ها هم برداشته شد. یکی از دلیلهای اصلی که ترامپ نتوانست باردیگر بر صندلی کاخ سفید بنشیند، همین مساله خروج او از توافق هسته ای با ایران است. آمریکایی ها باتوجه به این در همه تراژدی های خود در مقابل سایر کشورهای دنیا به پیروزی می رسیدند، اما در مذاکرات هسته ای بدون این که ایران حتی یک گلوله شلیک کند، شکست خوردند.

این نزاعی که بین آمریکا و ایران در موضوع برجام به وجود آمد، میان آمریکا، چین و یا آمریکا کره شمالی به وجود آمد که در همه این نزاع ها آمریکایی ها پیروز شدند. در نزاع آمریکا و چین، آمریکایی ها تعرفه گمرکی و محدودیت بر روی کالاهای چینی گذاشتند و چینی ها هم نتوانستند در هیچ مجمع بین المللی آمریکایی ها را محکوم کنند. کره شمالی هم که با آمریکایی ها اسنادی را امضا کرد و در نهایت دیدیم که چه اتفاقی افتاد و یا ترامپ حتی در برخورد با اتحادیه اروپا هم از پیمان های خود مانند توافقنامه پاریس خارج شد. آمریکایی ها می خواستند که در شورای امنیت مقابل ایران قطعنامه ای را صادر کنند که با مخالف کشورهای جهان روبه رو شد و این قطعنامه رای نیاورد. ایران در دیپلماسی بر منافع ملی مردم پافشاری کرد و سران نظام هم بر غنی سازی ۶۸/۳ تا ۴ درصد که حق هر کشوری است تاکید دارند.

دکتر ظریف اولا در مذاکرات بر منافع ملی کشور اصرار داشت و ثانیا تمامی دستورات نظام را به طرف های مذاکره کننده ابلاغ می کرد. نباید این مساله را فراموش نماییم که کارگزاران نگاه تعامل با دنیا در دولت یازدهم که رای مردم و تایید مقامات عالی کشور را داشتند در مذاکرات هسته ای حرف شان این بود که همه حقوق غنی سازی، پیشرفت هسته ای، رفع تحریم ها و تعامل با دنیا را حفظ نماییم و از سویی ایران حاضر است نگرانی هایی که از طرف هر دو گروه تغییر رژیم در ایران و اذنابش وجود داشت و نیز آنهایی که معتقد به گفت و گو با ایران بودند را رفع و به آنها ضمانت دهد.


از نظر شما حملـه ایران به عین الاسد در عراق برای ایران هزینه ای نداشت؟
آمریکایی ها یکی از ژنرال های مهم ایران را به شهادت رساندند. این مساله هیچ ارتباطی به مذاکرات برجام نداشت و جواب این عمل گستاخانه خودرا هم دریافت نمودند. هزینه ای که ایران در عین الاسد کرد، در حقیقت پاسخ به جنایت آمریکایی ها بود که موجب شهادت سردار سلیمانی شد. آمریکایی ها حق نداشتند یک مقام رسمی ایران را در هیچ دادگاه بین المللی و یا حتی دادگاه داخلی به شهادت برسانند. هیچ کشوری حتی در دادگاه داخلی هم هیچ حکمی صادر نکرده بود که آنها این عمل گستاخانه را انجام دادند و سردار سلیمانی را به شهادت رساندند.


1400/05/12
23:53:13
5.0 / ۵
836
تگهای خبر: محقق , هزینه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد برجام، سطحی فراتر از دولت دارد
نظر شما در مورد برجام، سطحی فراتر از دولت دارد
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۵
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها