هزارتوی مشکل ارز دولتی

هزارتوی مشکل ارز دولتی به گزارش برتریها روزنامه اعتماد در یادداشتی نوشت: چالش های اقتصادی زیادی در کشور وجود دارد که در شروع کار دولت می تواند زمینه ساز مسائلی باشد؛ مهم ترین چالش هم ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی است که بارها زمزمه هایی از حذف آن شنیده می شد و هر بار هم بنا به دلایلی حذف آن صورت نمی گرفت.


روزنامه اعتماد ۱۹ مرداد یادداشتی را به قلم مرتضی افقه منتشر نمود و نوشت: تا چند روز دیگر کابینه دولت فعلی مشخص می شود. بطور قطع چالش های اقتصادی زیادی در کشور وجود دارد که در شروع کار دولت می تواند زمینه ساز مسائلی باشد؛ مهم ترین چالش هم ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی است که بارها زمزمه هایی از حذف آن شنیده می شد و هر بار هم بنا به دلایلی حذف آن صورت نمی گرفت. جو بدی ضد ارز دولتی است باآنکه که مخالف قیمت گذاری ارز نیستیم و در شرایط فعلی که از زمان جنگ هم بدتر است، دولت حتما باید ذخایر محدودش را مراقبت و آنرا کنترل کند. برخی اقتصاددانان که در این زمان برای آزاد کردن قیمت ارز فشار آوردند، در شرایط فعلی هم بر گفته های پیشین خود استوارند. اما نباید از این مورد غافل شد که شرایط بگونه ای نیست که نرخ ارز برای همه کالاها آزاد شود.
اینکه در این شرایط نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی مناسب می باشد یا رقم های بالاتر. باآنکه که ۴۲۰۰ تومانی نسبت به شاخصهای اقتصادی، رقم پایینی است اما با عنایت به فشارهایی که بر قشر محروم در این سه سال بیشتر شده، افزایش نرخ ارز اگر بر قیمت کالاهای اساسی و داروها اثرگذار باشد و آنرا افزایش دهد، علاوه بر تنش سیاسی عده بیشتری را هم به زیر خط فقر بکشاند. ازاین رو گمان نمی کنم در شرایط فعلی زمان مناسبی برای تغییر نرخ ارز برای کالاهای اساسی و داروها باشد. مگر این که مشکل تحریم ها رفع گردد و دولت بداند جریان ورود ارز به کشور به دوره قبل از خروج یکجانبه امریکا از برجام بازگشته است. البته که نشانه روشنی از آن با عنایت به دیدگاهی که دولت دارد، وجود ندارد. ازاین رو به نظر بنده شرایط مناسب نمی باشد. اما این که دولت چه کاری انجام می دهد بستگی به اعضای کابینه دولت جدید دارد. بعضی از افرادی که اسم شان بعنوان کاندیدای تصدی وزارت خانه ها مطرح شده، امکان دارد تحت فشار اقتصاددانان طرفدار بازار آزاد تغییری در نرخ ارز دولتی ایجاد نماید.
برخی هم اعتقاد دارند که با افزایش نرخ ارز دولتی، فشارهای احتمالی به طبقات فرودست را با دادن یارانه جبران کرد که بنده با این دیدگاه هم مخالف هستم. چونکه دولت آن کارایی و توان افزایش حمایت ها بگونه ای که افراد حائز شرایط بتوانند حداقلی از معیشت را داشته باشند، ندارد. تجربه داشتیم که قیمت ها آزاد شد تا با استفاده از منابع آزاد شده، به افراد صدمه پذیر یارانه هایی داده شود تا شوک افزایش قیمت برای این دسته از افراد مشکلات جدی ایجاد نکند. اما ناکارآمدی، بروکراسی اداری و مدیریتی اجازه نداد که یارانه ها مثمر ثمر باشند.
حذف یا افزایش نرخ ارز دولتی در شرایط فعلی ریسکی است آن؛ هم در شرایطی که صبر مردم به علت مسائل و مشکلات اقتصادی لبریز شده و با کوچک ترین بهانه ای به تنش اجتماعی می رسد. اگر مسئله تحریم ها و fatf حل نشود برخلاف تفکر بعضی از آقایان، تکانه های جدی بوجود می آورد. برخی اعتقاد دارند که چون قدرت را در دست گرفتند ازاین رو بدنه ناکارآمد بروکراسی هم همراهی شان می کند. در حالیکه اگر خوشفکر باشند و بخواهند مشکلات را با راهکارهای منطقی و اساسی حل کنند، سیستم ناکارآمد مدیریتی و بروکراسی هم اجازه نمی دهد طرح های خوب اجرا شود. ازاین رو وضعیت بسیار شکننده است و هر تصمیم غلطی امکان دارد تبعات و هزینه های جدی برای کشور داشته باشد.


منبع:

1400/05/19
14:17:36
5.0 / ۵
1079
تگهای خبر: اقتصاد , سیستم , هزینه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد هزارتوی مشکل ارز دولتی
نظر شما در مورد هزارتوی مشکل ارز دولتی
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۲
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها