اندیشكده مصری الاهرام ؛

رسیدن به توافق هسته ای برای کشور های عربی گزینه ایده آلی است

رسیدن به توافق هسته ای برای کشور های عربی گزینه ایده آلی است برتریها: مرکز پژوهش های سیاسی و راهبردی «الاهرام» مصر در گزارشی، موضع کشور های عربی درباره مذاکرات هسته ای ایران و سناریو های احتمالی درباره این مذاکرات را بررسی و رسیدن به توافق هسته ای در وضعیت فعلی را برای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، خواسته و گزینه ایده ال معرفی نمود.


به گزارش برتریها به نقل از خبرگزاری ایرنا، مرکز پژوهش های سیاسی و راهبردی «الاهرام» مصر که یک مرکز وابسته به موسسه انتشاراتی الاهرام مصر است و مسایل داخلی و منطقه ای را دنبال می کند در قسمتی از گزارش خود به قلم «معتز سلامة» پژوهشگر این مرکز نوشت: نمایندگان بیشتر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس غیر از عربستان در مراسم تنفیذ ریاست جمهوری ابراهیم رییسی در سطح بالایی حضور بهم رساندند. «شیخ نهیان بن مبارک آل النهیان» وزیر تسامح و همزیستی امارات، «بدر بن حمد البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان، «احمد ناصر المحمد الصباح» وزیر امور خارجه کویت و «علی الکواری» وزیر صنعت و بارزگانی کویت در مراسم تنفیذ ریاست جمهوری «ابراهیم رییسی» حضور داشتند.
موضع کشورهای عربی درباره مذاکرات هسته ای ایران
این مرکز پژوهش های سیاسی و راهبردی اضافه کرد: کشور های شورای همکاری خلیج فارس در مذاکرات هسته ای ایران یک طرف مذاکره نیستند، اما به تحولات مربوط به پرونده هسته ای و سیاست منطقه ای ایران اهمیت بالایی می دهند. تحولات جهانی و منطقه ای باعث شده است که مقدار توجه کشور های شورای همکاری خلیج فارس به پرونده ایران بیشتر شود. مسایلی مانند عقب نشینی آمریکا از منطقه، کاهش قیمت نفت و شیوع ویروس کرونا و آثار ناگوار آنها بر روی اقتصاد کشورهای شورای همکاری، قدرت یابی چین بعنوان بازیگری در منطقه خصوصاً بعد از توافق فراگیر با ایران، ناگوار شدن روابط کشورهای عربی با ترکیه و نرمال سازی روابط کشورهای عربی با رژیم اسراییل دراین زمینه تاثیر گذار است. عربستان که مدت طولانی و در مناسب های مختلف نسبت به دستیابی ایران به سلاح هسته ای هشدار می داد با این وجود تحولات منطقه باعث شده است که این کشور موضع خودرا تغییر دهد. بنظر می رسد عربستان به سرعت این تحولات را درک کرده است. بطوریکه «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان بتازگی رویکرد آشتی جویانه را با ایران در پیش گرفته است. وی در ۲۸ آوریل ۲۰۲۱ گفت می خواهیم که ایران شاهد رشد و شکوفایی باشد. ما با ایران دارای منافع مشترکی هستیم تا منطقه و جهان را به سمت رشد و شکوفایی پیش ببریم.
کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و سناریو های مذاکرات هسته ای
مرکز پژوهش های سیاسی و راهبردی «الاهرام» مصر درباره مواضع کشور های عربی حاشیه خلیج فارس درباره موضوع هسته ای و روابط با ایران ۲ سناریو را بررسی کرد.
۱. سناریوی رسیدن به توافق: شاخص هایی وجود دارد که امیدواری ها نسبت به رسیدن به توافق هسته ای را بیشتر می کند. همچون این شاخص ها آنست که «عباس عراقچی» مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران گفته است توافق هسته ای هنوز هم زنده است و برخی مسایل اساسی نیاز به مذاکره دارد. با وجود این که کشور های شورای همکاری خلیج فارس سناریوی توافق هسته ای را با توافق گذشته در دوره «باراک اوباما» تجربه کرده اند و درباره این توافق برخی ملاحظاتی داشتند اما تحولات منطقه ای باعث شده است که این کشور ها تمایلی برای بازگشت مجدد توافق هسته ای داشته باشند. برای اینکه در دوره عقب نشینی آمریکا از توافق، منطقه شاهد ناآرامی هایی بوده و همه محاسبات و معادلات را به هم زده است. با وجود لحن تند فعلی بازهم ملاحظاتی وجود دارد که دو طرف ایران و آمریکا را به بازگشت به توافق هسته ای در سایه بسنده کردن به برخی اصلاحات جزیی سوق می دهد. دولت «جوبایدن» دوست ندارد توافق هسته ای که «ترامپ» رئیس جمهوری سابق آمریکا از آن خارج شده است، از بین برود. او تمایل دارد با بازگشت به توافق از تعهد های امنیتی و نظامی آمریکا به کشورهای منطقه کم کند. ابراهیم رییسی، رئیس جمهوری جدید ایران هم با این توافق دوره ریاست جمهوری خودرا با دستاورد بزرگی شروع خواهدنمود و با این اقدام و برداشتن تحریم ها و آزادسازی اموال بلوکه شده ایران ثبات را برای کشور خود به ارمغان می آورد. عکس العمل کشورهای شورای همکاری خلیج فارس هم بستگی به ماهیت این توافق را دارد. کشورهای حاشیه خلیج فارس درباره تعامل با ایران دو راه در پیش خواهند گرفت. یا این که از ائتلاف سازی خود دست خواهند کشید و بطور انفرادی برای تحقق امنیت خود تلاش و با ایران گفت و گو می کند یا این که یک ائتلاف را می سازند تا بتوانند با ایران درباره امنیت منطقه ای مذاکره کنند. مذاکرات کشور های عربی حاشیه خلیج فارس با ایران نقش اساسی در امنیت خلیج فارس خواهد داشت و در صورتیکه این کشورها دراین زمینه شکست بخورند آنها به سیاست ائتلاف سازی با کشورهای فرامنطقه رو می آورند و سیاست برون سپاری امنیت منطقه ای را دنبال خواهند کرد.
۲. سناریوی شکست توافق هسته ای: با وجود افزایش لحن تهدید طی روزهای اخیر و خصوصاً از هدف قرار گرفته شدن نفتکش اسراییلی «مر سر استریت» بنظر می رسد سناریوی شکست توافق هسته ای تا حد بالایی دور از ذهن است. به احتمال زیاد طرف های توافق در مذاکرات موفق شوند، برای اینکه منافع هیچ طرفی در شکست مذاکرات درباره برنامه هسته ای تامین نخواهد شد. همه طرف ها برای رسیدن به توافق اساسی انگیزه بالایی دارند. ایران برای رسیدن به رفاه و شکوفایی اقتصادی تلاش می کند. وزارت امور خارجه ایران در ۱۲ جولای، بیست و دومین گزارش را خود درباره سیر اجرائی سازی توافق هسته ای به مجلس شورای اسلامی ارائه کرده است. در این گزارش تاکید گردیده است که در شرایطی که در وین توافق امضا شود همه تحریم ها از ایران برداشته خواهد شد و تحریم های ترامپ بی اثر خواهد شد. تحریم های مالی و بانکی، تحریم های مربوط به نفت، گاز و پتروشیمی و همه تحریم های مربوط به دریانوردی، کشتی سازی، بنادر و خودروسازی، آهن، فولاد، مس و معادن، بخش الکترونیکی و نرم افزار، هواپیمایی، خطوط هوایی و صادرات از ایران برداشته خواهد شد. ایران به برداشته شدن این تحریم ها نیاز دارد. دولت بایدن هم برای رسیدن به توافق هسته ای تمایل دارد. دولت آمریکا طی ماه های گذشته دراین زمینه با آزمون های سختی روبرو شده است اما در هر بار قدرت فوق العاده خودرا برای کنترل رفتار خود ثابت کرده است. این نشان میدهد دولت آمریکا تمایل شدیدی برای رسیدن به توافق دارد. برای اینکه این توافق فرصت موفقیت ترامپ را در داخل و خارج افزایش خواهد داد و از طرف دیگر با این توافق فرصت بهتری برای پرداختن به رقابت با روسیه و چین برای آمریکا فراهم می شود. در صورتیکه توافق هسته ای با شکست روبرو شود امنیت کشورهای حاشیه خلیج فارس با چالش بیشتری روبرو خواهد شد. این مساله هزینه حمل و نقل و تجارت و شرکت های بیمه گذاری، هزینه اقتصادی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را در شرایطی که قیمت نفت پایین آمده است افزایش دهد. اظهارات آشتی جویانه برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با ایران هم نشان میدهد که این کشور به این خطرات پی برده اند.
این اندیشکده مصری در آخر گزارش خود آورد: کشورهای عربی این مساله را درک می کنند که حالا نظام جهانی در دوره انتقالی به سر می برد. آنها به تعهدات آمریکا درباره تامین امنیت خود هیچ اعتمادی ندارند. کشورهای شورای همکاری خلیج فارس با چالش های بسیاری روبرو هستند که این مساله باعث شده است آنها نتوانند تصمیم واحدی بگیرند. از ین جهت، بنظر می رسد رسیدن به توافق هسته ای در وضعیت فعلی برای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس خواسته و گزینه ایده الی است.
https: //acpss.ahram.org.eg/News/17219.aspx



منبع:

1400/05/31
23:40:26
5.0 / ۵
718
تگهای خبر: اقتصاد , پژوهش , شركت , صنعت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد رسیدن به توافق هسته ای برای کشور های عربی گزینه ایده آلی است
نظر شما در مورد رسیدن به توافق هسته ای برای کشور های عربی گزینه ایده آلی است
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۱
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها