ایمانی:

جذب اعتماد عمومی سبب تقویت مشارکت مردم در امور می شود

جذب اعتماد عمومی سبب تقویت مشارکت مردم در امور می شود به گزارش برتریها ˮناصر ایمانیˮ، فعال سیاسی اصولگرا به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: جذب اعتماد عمومی سبب تقویت مشارکت مردم در امور مختلف اجتماعی و سیاسی می شود و همکاری مردم با مسئولان را به همراه خواهد داشت.


اعتماد و امید مردم به دولت یکی از مسایل مهم در امر حکومت داری است که سبب می شود سرمایه اجتماعی حکومت ها بالا برود و به پشتوانه همین سرمایه اجتماعی تصمیم هایی هم در حوزه بین الملل گرفته شود. ازاین رو اعتماد و امید مردم نسبت به دولت بسیار حایز اهمیت است اما مسئله این است که طی سالهای گذشته این اعتماد در ایران تا حدودی کاهش پیدا کرده است و همین مساله به یک دغدغه مهم تبدیل گشته است. همین مسئله سبب شده تا پژوهشگر ایرنا گفت وگویی با «ناصر ایمانی» فعال سیاسی اصولگرا انجام دهد که در ادامه متن آنرا می خوانیم:
اعتماد عمومی بسته به کارآمدی نظام سیاسی است
ناصر ایمانی اعتماد عمومی را یکی از دغدغه های بزرگ اجتماعی دانست و اظهار داشت: اعتماد عمومی به معنای این است که مردم اجمالاً چقدر اداره امور کشور را کارآمد می دانند؛ یعنی مردم به میزانی به کارآمدی نظام سیاسی، حکومت و دولت اعتماد دارند که آنها را قادر به اداره کشور ببینند، سرنوشت خوبی برای آینده آنها رقم بزنند، شاهد رونق اقتصادی توام با امنیت باشند و به لحاظ فرهنگی یک کشور توسعه یافته فرهنگی و سیاسی داشته باشند.
اعتماد عمومی مردم طی سالهای گذشته نسبت به دولت کاهش پیدا کرده است
فعال سیاسی اصولگرا راجع به اعتماد عمومی در ایران طی سالهای گذشته عنوان کرد: اعتماد عمومی مردم نسبت به دولت و بقیه نهادهای حکومت بخصوص قوه مجریه طی سالهای گذشته به پایین ترین حد خود رسیده است که بیشترین دلیل آن عملکرد نامناسب دولت پیشین بود که البته برخی مسایل هم مثل تحریم و این اواخر هم مبحث کرونا مزید بر علت شد. کاهش اعتماد عمومی به صورت عمده در زمینه مشکلات اقتصادی مردم بود که با افزایش قیمت ها، کاهش قدرت خرید مردم، کاهش ارزش پول، بیکاری، تورم ۵۰ درصدی و ناامیدی نسبت به آینده خود و فرزندانشان همراه بوده است. کاهش اعتماد عمومی به صورت عمده در زمینه مشکلات اقتصادی آنها بود که با افزایش قیمت ها و کاهش قدرت خرید مردم، کاهش ارزش پول ملی، مسئله بیکاری، گرانی روز افزون؛ یعنی تورم بیشتر از ۴۰ درصدی و ناامیدی نسبت به آینده خود و فرزندانشان همراه شد و این که یکی از چند کشور بزرگ دارای تورم بالا در جهان باشیم و مردم احساس کنند که گرفتار یک نوعی بی دولتی هستند؛ یعنی کسی نیست که بتواند کشور را اداره کند.
افزایش اعتماد عمومی زبان مشترک میان مردم و دولت را به بالاترین حد می رساند
وی بیان داشت: کاهش اعتماد عمومی مردم به نظام سیاسی یا قوه مجریه فرق زیادی نمی کند هر کدام که باشد بالاخره بازگشت آن به نظام سیاسی کشور است و سبب می شود که اول از همه مردم در طرح ها و برنامه هایی که دولت دارد مشارکت کمتری داشته باشند. دوم اینکه زبان مشترک بین مردم و دولت به پایین ترین حد خودش برسد؛ یعنی در واقع مطالبی را که دولت می خواهد به افکار عمومی منتقل کند، مردم پذیرای آن مطالب و سیاست گذاری نباشند و شرایط بگونه ای پیش برود که آماده هر بحرانی باشد؛ یعنی با کوچکترین مسئله ای که حتی امکان دارد در یک شهرستان و یا استان ما پیش بیاید این بعنوان یک مشکل بزرگ امنیتی و سیاسی کشور تبدیل گردد. همچنان که در مسئله کم آبی در خوزستان مردم احساس کردند که هم کم آبی را تحمل می کنند هم این که کسی به مشکلات آنها توجهی ندارد و این از تبعات کاهش ارتباطات دولت با مردم است. ازاین رو جامعه آماده و مستعد بحران های مختلف می شود.
عدم ارتباط عاطفی مردم و حکومت سرمایه اجتماعی را کاهش می هد
ایمانی در مورد صدمه های کاهش اعتماد عمومی خاطرنشان کرد: عدم ارتباط عاطفی حکومت با مردم سبب کاهش سرمایه اجتماعی می شود و در واقع ارتباط عاطفی مردم را هم نسبت به دولت و حکومت به پایین ترین سطح می رساند. چون وقتی مردم بامداد از خواب بیدار می شوند و می بینند که قیمت بنزین افزوده شده است بدون این که دولت از قبل آنها را محرم دانسته باشد و بدون رعایت سهم عمومی، پشت درهای بسته تصمیم گیری می شود به صورت طبیعی مردم احساس غریبگی می کنند، این که دولت حرف های خویش را به آنها نمی زند. بنابراین مشکل مردم در مسئله بنزین صرفاً این نبود که چرا قیمت بنزین چند برابر شده است بلکه مشکل اصلی به لحاظ روانی بود این که دولت مردم را نامحرم دانسته است و با این رفتارها وادادگی بین مردم و حاکمیت اساسا بیشتر خواهد شد.
دولت ها چیزی جز مردم و جلب اعتماد عمومی آنها ندارند
این فعال سیاسی اصولگرا خاطرنشان کرد: دولت ها چیزی جز مردم و جلب اعتماد عمومی آنها ندارند که در چند سال گذشته به میزان زیادی کاهش پیدا کرده و ارتباط بین دولت و مردم صدمه جدی دیده است. دولت وقتی با مردم مشورت کند و سختی های پیش رو را با آنها در بین بگذارد مردم هم نهایت همکاری را خواهند داشت. نتیجه این می شود که مردم عکس عمل می کنند. وقتی بعنوان مثال اعلام می کنند که پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنید عده ای توجه نکنند، یا زمانیکه گفته می شود آمار فوتی های امروز بر اثر بیماری کرونا فلان تعداد است کمتر کسی بپذیرد. پس به خاطر قطع ارتباط دولت، مردم هم صحبت های آنها را واقعی به شمار نمی آورند و این یعنی عدم اعتماد مردم و کاهش فاصله اجتماعی بین آنها با دولت می باشد. دولت وقتی با مردم مشورت کند و سختی های پیش رو را با آنها در بین بگذارد مردم هم نهایت همکاری را خواهند داشت.
اگر اعتماد عمومی بالا برود مردم با دولت ها همکاری می کنند
وی در مورد بالا بردن اعتماد عمومی مردم نسبت به دولت ها اظهار داشت: اگر دولت ها اعتماد عمومی مردم را بالا ببرند هر اندازه هم که مشکلات داشته باشند و با سختی زندگی را بگذراند باز هم همکاری خواهند کرد. اینجا این سوال پیش می آید که چگونه اعتماد عمومی بالا می رود؟ دولت ها در پشت درهای بسته تصمیم گیری نکنند، نیازهای مردم را بفهمند. مردم اجمالا یک فهم درستی از خیلی از مسایل کشور را دارند همچون مسایل مثل سیاست خارجی که یک کار تخصصی است، چه برسد به مسایل داخلی. فهم عمومی مردم نه الزاما تک تک آنها بلکه آنچه که در عامه مردم در مورد مسایل فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی وجود دارد در واقع فهم درستی از این مسایل ومشکلات است. دولت ها باید آن فهم را به خوبی استخراج کنند و به آن جامعه عمل بپوشانند. در این صورت اعتماد مردم جلب می شود. اگر مردم در یک موقعیت اجتماعی یا فرهنگی یک جوری فکر می کنند و دولت می خواهد یک سیاست غیر را اعمال نماید، بطور قطع ناموفق خواهد بود.
ایمانی در مورد ارتباط دولت و مردم برای جلب اعتماد عمومی عنوان کرد: دولت باید در داخل مردم باشد، داخل مردم بودن الزاماً این نیست که فلان مسئول در مترو و بین مردم حضور پیدا کند، این یکی از وظایف همه دولت ها باید باشد اما دولت ها در واقع می توانند از طریق های مختلف بفهمند که کف جامعه راجع به موضوعات مختلف چگونه فکر می کنند و چه چیزی می خواهند. امکان دارد دولت ها حداقل در کوتاه مدت نتوانند آن چیزی را که مردم می خواهند بفهمند، پس باید آنرا با مردم در بین بگذارند و مشورت کنند تا به آگاهی لازم در جهت رفع مشکلات برسند.
اقدامات دولت ها برای بالا بردن اعتماد عمومی
فعال سیاسی اصولگرا بیان داشت: دولت ها باید به جهت اینکه اعتماد عمومی به بالاترین سطح برسد، یکسری اقداماتی را انجام می دهند؛ ازجمله صداقت در گفتار مسوولان؛ یعنی مردم صداقت در رفتار و گفتار مسئولان را خوب درک می کنند این یک حس روانی است.
یعنی همچنان که شما برای خرید به مغازه ای می روید، وقتی مغازه دار به شما قیمتی را عنوان می کند اگر متوجه واقعی بودن آن شوید حتما خرید هم انجام می دهید، این یعنی حس روانی که علاوه بر این که عملی، اجرایی و دیدنی است، بعد روانی هم دارد و به شما القا می شود که صحبت فروشنده حقیقت دارد. همینطور مردم اگر بدانند که دولت ها با آنها صادقانه صحبت می کنند و مسایل و مشکلات کشور را مطرح می نمایند بطور حتم همکاری لازم را انجام می دهند پس صداقت دولت ها برای مردم بسیار حائز اهمیت است؛ تطابق گفتار با عمل از سوی مسوولان؛ یعنی مسئولان هر آن چیزی را که می گویند حتمن انجام بدهند و اگر نتوانستند هم صادقانه با مردم در بین بگذارند، در مردم احساس شواف ایجاد نکنند، مردم درصورتیکه احساس کنند که دولت تمام تلاش خویش را انجام داده است اما موفق نشده است که بخشی ازیک مبحث را به سرانجام برساند نهایت همکاری خویش را انجام می دهند.
مردم صداقت در رفتار و گفتار مسئولان را خوب درک می کنند، این یک حس روانی است. مردم درصورتیکه احساس کنند که دولت تمام تلاش خویش را انجام داده است اما موفق نشده است بخشی ازیک مبحث را به سرانجام برساند نهایت همکاری خویش را انجام می دهند. ازاین رو اگر مسئولان کمتر حرف بزنند و بیشتر عمل کنند و آن چیزهایی را که ادعا می کنند، از انجام شدن حتمی آن سخن بگویند. یعنی این که اینکار را کردیم نه این که خواهیم کرد از فعل ماضی به جای مضارع استفاده کنند. تا امید و اعتماد از دست رفته را در جامعه بوجود آورند. بعنوان مثال در بحث واکسیناسیون، آقای رییسی از همان ابتدا اعلام نمودند که واکسینه کردن مردم در اولویت برنامه های ایشان است علیرغم این که تنها یک ماه از استقرار دولت سیزدهم می گذرد اما میزان واردات واکسیناسیون و واکسینه کردن مردم در مقایسه با یک سال قبل بیشتر بوده و همینطور احساس خوبی به مردم دست داده است. بنابراین دولت یک حرف و سیاستی را اعلام نمود و بعد به شدت آن را پیگیری می کند که این خیلی احساس خوشایندی در مردم بوجود می آورد. ازاین رو اگر فردا روز دولت یک سیاست دیگری را در دستور کار خود قرار دهد مردم می گویند احتمالاً این می تواند این کار را انجام دهد چون واکسیناسیون را انجام داد. یدین طریق این اعتماد روز به روز افزایش پیدا خواهد نمود. پس دولت ها صادقانه با مردم حرف بزنند و رفتار و گفتار آنها یکی باشد.
ایمانی خاطرنشان کرد: مردم اگر حس کنند که مجموعه ارکان دولت به لحاظ سطح زندگی با متوسط مردم یکی هستند و این که می فهمند که مردم چه سختی را تحمل می کنند حس خوبی در آنها به وجود می آید، اما اگر فکر کنند که بین سطح درآمدی ارکان دولت با دریافتی آنها بسیار فاصله است و حتی قیمت یک عدد نان سنگک یا یک کیلو مرغ، تخم مرغ، برنج و یا یک بسته پنیر و سایر اقلام را نمی دانند حس بدی در آنها ایجاد می شود. برای مردم اظهار همدردی از سوی مسئولان بسیار مهم می باشد. این که دولتمردان به لحاظ زندگی شخصی هم طبقه با مردم بوده و فرزندان و اطرافیان آنها در یک زندگی اشرافی به سر نبرند و از درد مردم آگاهی داشته باشند.
فساد و مسئله ای به نام اعتماد عمومی
وی در مورد مسئله فساد و اعتماد عمومی خاطرنشان ساخت: در خلال سالهای اخیر مردم در حالیکه با شرایط سختی زندگی می کنند، با اخباری مواجه می شوند که سوءاستفاده های مالی هزاران میلیاردی تومانی توسط برخی مسؤلان در کشور اتفاق افتاده است. ایجاد فساد یعنی بی لیاقتی و ناکارآمدی در مجموعه حاکمیت بخصوص قوه مجریه است. این که فساد زیاد شده است از دید مردم پنهان نیست و تصور مردم بر این است که خود اشخاص مسئول و عالی رتبه هم در ایجاد فساد مشارکت دارند و منفعت می برند. اگر پای صحبت های مردم در هر کجا از قبیل کوچه، خیابان، بازار، تاکسی، اتوبوس، مترو و هر جای دیگری بنشینیم متوجه می شویم که اکثراً منطقی و درست پیرامون یک مبحث صحبت می کنند. وقتی آحاد مردم اعتقاد دارند که برخی ارکان دولت در فساد دخالت دارند، جز این که در عمل نشان داده شود که دولت با فساد بیگانه است، تدبیر دیگری نیست.
ایمانی در انتها خاطرنشان کرد: اگر حکومت ها، حکومت هایی باشند که فساد در آن نباشد و در مردم این احساس به وجود آید که به شدت با فساد مقابله می شود، همدلی بیشتر خواهد شد و اعتماد سلب شده به مردم برمی گردد. این بدان مفهوم نیست که دیگر فسادی نباشد، خیر. فساد بالاخره به وجود می آید منتهی میزان آن خیلی کم می شود و افکارعمومی به این نتیجه می رسد که حاکمیت به شدت با فساد مخالف است و با جدیت با آن مقابله می شود حتی اگر از جانب برخی مسؤلان باشد. اگر این حس به مردم منتقل بشود دیگر آن آثار سوء ظن، ادامه نخواهد داشت ازاین رو نخستین اقدام برای افزایش اعتماد عمومی مبارزه جدی با فساد است.


منبع:

1400/06/28
20:41:01
5.0 / ۵
945
تگهای خبر: اقتصاد , پژوهش , خرید , دانش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد جذب اعتماد عمومی سبب تقویت مشارکت مردم در امور می شود
نظر شما در مورد جذب اعتماد عمومی سبب تقویت مشارکت مردم در امور می شود
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها