چگونه در نوروز مانع از افزایش همه گیری امیکرون شویم؟

چگونه در نوروز مانع از افزایش همه گیری امیکرون شویم؟ نوروز فرا رسید؛ در سومین سالی که ایرانیان در مصائب پاندمی کرونا جشن سال نو برگزار می کنند، 6 پیک سخت را گذرانده اند. آنان که از این همه گیری جان به در برده اند، دل خوش به روزهای بهتر دارند، اما هنوز کار تمام نشده و برای کنار گذاشتن اصول بهداشتی زود است.


ایرانیان سومین بهار را در پاندمی کرونا جشن می گیرند، دو سالی که با بیم و امید سر شد. تا حالا ۶ پیک سخت کرونا در این کشور ۸۳ میلیونی سپری شده است، برمبنای آمار رسمی وزارت بهداشت در طول این مدت بیش از هفت میلیون نفر در کشور به یکی از انواع ویروس کرونا مبتلا شدند البته آمار واقعی با احتساب موارد خفیف و بدون تست، بسیار بیشتر است و به ویژه در پیک امیکرون جمعیت بزرگی از مردم کشور به کرونا مبتلا شدند.
اولین پیک کرونا از شروع اسفند ۹۸ با بیان نخستین موارد مبتلاشدن و مرگ در قم آغاز شد و تا اردیبهشت ۹۹ ادامه داشت. پیک دوم کرونا بلافاصله پس از آن و از خرداد ۹۹ با بازگشایی سریع اماکن عمومی آغاز شد و تا شهریور همان سال ادامه داشت. پیک سوم کرونا نیز بلافاصله از اواخر شهریور ۹۹ آغاز شد و تا دی ۹۹ ادامه داشت. سه پیک سخت و جانفرسا در نخستین سال پاندمی، زمانی که خبری از واکسن نبود و تمرکز سفارش ها بر رعایت اصول بهداشتی مثل ماسک زدن، شست و شوی دست ها و رعایت فاصله فیزیکی بود.
پاندمی کرونا تمام نشده است بااینکه ۶۳ میلیون نفر دز اول، ۵۶ میلیون نفر دز دوم و ۲۵ میلیون نفز دز سوم واکسن کرونا را زده اند اما هنوز حدود ۲۰ میلیون نفر شامل کودکان و مخالفان واکسن، واکسن نزده اند و احتمال انتقال کرونا در میهمانی ها یا جهشی ناخواسته وجود داردپیک چهارم کرونا از فروردین ۱۴۰۰ آغاز شد و تا نیمه خرداد ادامه داشت. بلافاصله بعد از کاهش موارد مبتلاشدن در پیک چهارم در اواسط خرداد، باردیگر روند افزایشی کرونا در کشور این دفعه با سویه خطرناک دلتا مشاهده شد که پیک پنجم را رقم زد، دوره ای که سخت ترین پیک کرونائی را به وجود آورد. آمار رسمی مرگ روزانه مبتلایان از مرز ۷۰۰ نفر هم گذشت و مدام رکورد می زد. پیک ششم نیز با سویه امیکرون از بهمن ۱۴۰۰ در ایران شکل گرفت و هنوز ادامه دارد هر چند با گذر از قله این پیک، روند نزولی پیدا کرده است.
در این مدت بیش از ۱۳۹ هزار نفر بر اثر کرونا در ایران جان باختند. خانواده های زیادی عزادار شدند و عده ای هنوز با عوارض جسمی و روانی این بیماری دست به گریبانند. حالا پیک امیکرون که با سرعت سرایت بالا عده زیادی از مردم را مبتلا کرد، رو به افول است و هنوز جهش مهم جدیدی که در دنیا فراگیر شده باشد، اعلام نشده، بدین سبب مردم ایران در سومین نوروز بعد از پاندمی کرونا در بیم و امید بار سفر بسته اند تا جشن نوروز را در مسافرت و میهمانی در کنار هم باشند و به امید روزهای بهتر سال نو را شروع کنند.
اما هنوز پاندمی کرونا تمام نشده است. بااینکه ۶۳ میلیون نفر دز اول، ۵۶ میلیون نفر دز دوم و ۲۵ میلیون نفز دز سوم واکسن کرونا را زده اند اما هنوز حدود ۲۰ میلیون نفر شامل کودکان و مخالفان واکسن، واکسن نزده اند و احتمال انتقال کرونا در میهمانی ها یا جهشی ناخواسته وجود دارد. امید همگان این است که چنین اتفاقات ناخوشایندی در پیش نباشد اما عقل حکم می کند که بی گدار به آب نزده و همچنان به اصول بهداشتی پایبند باشیم، تا در سال جدید بتوانیم اختتام همه گیری کرونا را جشن بگیریم.
مبتلایان به میهمانی و سفر نروند
«دکتر مسعود مردانی» متخصص عفونی و عضو کمیته ی علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا به پژوهشگر ایرنا می گوید: وضعیت کرونا در کشور مطلوب است. پیک ششم و امیکرون روند نزولی دارد. موارد مبتلاشدن کم شده و رو به کاهش است، موارد بستری خیلی کم شده و به حداقل رسیده است. البته موارد مرگ هنوز نسبتا بالاست، علت آن هم این است که در چند هفته اخیر موارد بستری در آی سی یو بیمارستان ها بالا رفت و هنوز عده ای از این بیماران بدحال در بخش های مراقبت ویژه بستری هستند.
مردانی توضیح می دهد: بیشتر این افراد واکسن نزده ها بودند که به نوع شدید بیماری کووید۱۹ مبتلا شدند. تعدادی از این افراد هنوز در بیمارستان با حال نامناسب بستری هستند و با مرگ دست و پنجه نرم می کنند. امیدواریم وضعیت این بیماران هر چه زودتر بهبود پیدا کند و در ایام آینده موارد مرگ کرونا نیز کم شود و پس از آن همه گیری کرونا در کشور کنترل شود.
دکتر مردانی: دغدغه این است که در روزهای نوروز مردم اصول بهداشتی را رعایت نکنند، سفارش اکید این است که اگر کسانی به بیماری کووید۱۹ مبتلا هستند، تا زمان بهبودی کامل از میهمانی و سفر رفتن پرهیز کنند، به دید و بازدید نوروزی نروندوی می افزاید: موارد جدید مبتلاشدن به کرونا در بعضی موارد از نوع واریانت B۲ امیکرون است که به نظر نمی رسد خیلی خطرناک و کشنده باشد به ویژه این که درصد قابل توجهی از مردم در دو ماه گذشته به واریانت B۱ امیکرون مبتلا شده و ایمنی نسبی را پیدا کرده اند. با این وجود باید همچنان هوشیاری لازم را حفظ نماییم و تا حد امکان پروتکلهای بهداشتی را رعایت نماییم. اگر واقعه جدیدی رخ ندهد، پس از تعطیلات نوروز وضعیت بهتر هم می شود.
متخصص بیماریهای عفونی ادامه می دهد: باتوجه به میهمانی ها، رفت و آمدها و سفرهای نوروزی دغدغه این است که مردم اصول بهداشتی را رعایت نکنند، سفارش اکید این است که اگر کسانی به بیماری کووید۱۹ مبتلا هستند، تا زمان بهبودی کامل از میهمانی و سفر رفتن پرهیز کنند، به دید و بازدید نوروزی نروند و اجازه ندهند کسی به دیدن آنها بیاید. پس از بهبودی می توانند خیلی راحت یکدیگر را ببینند، در دید و بازدیدها هم دست دادن، روبوسی و در آغوش کشیدن ممنوعست و هنوز باید از انجام این امور خودداری نماییم.
دکتر مردانی می گوید: سفارش جدی به مردم این است که اگر در خانواده بیمار مبتلا به سرطان، دیابت، بیمار تحت شیمی درمانی و نقص ایمنی دارند حتما از دید و بازدید آنها جلوگیری نمایند و در نظر داشته باشند که دید و بازدیدها می تواند برای افراد حساس خطرناک باشد.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره محدودیت های سفر به خارج از کشور در روزهای نوروز توضیح می دهد: سفر به خارج از کشور محدودیت ندارد. کشوری که بیشتر ایرانیان در روزهای نوروز به آن سفر می کنند، ترکیه است که وضعیت مطلوبی از نظر کرونا دارد و حتی دولت آن اعلام نموده اگر کسی دو دز واکسن را زده و کارت واکسن وزارت بهداشت را داشته باشد، به آسانی و بدون تست PCR می تواند به این کشور مسافرت کند و محدودیت خاصی داده نشده است. در یکی دو کشور اروپایی مثل آلمان طغیان بیماری کووید۱۹ دیده شده اما بقیه کشورهای اروپایی این شرایط را ندارند و مسافرت به این کشورها مشکلی ندارد.
عضو کمیته ی علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا می گوید: سویه جهش یافته امیکرون دو زیرواریانت دارد، اولی زیرواریانت B۱ است که نوع خفیفی از بیماری کووید۱۹ را به وجود می آورد، اکثریت قریب به اتفاق مردم نیز در دو ماه گذشته به این واریانت مبتلا شدند و بهبود یافتند. زیر واریانت B۲ هم در ایران دیده شده اما فراوانی آن به اندازه B۱ نیست. تعداد معدود این بیماری سبب شده وضعیت بالینی بیمارستان ها تغییر نکند. بیماری که بر اثر زیرواریانت B۲ امیکرون به وجود می آید نیز مانند B۱ خفیف است و شواهد نشان داده است افرادی که یکبار به امیکرون مبتلا شده اند، نسبت به این ویروس مصونیت نسبی پیدا می کنند و باردیگر به این بیماری مبتلا نمی شوند.




پاندمی کرونا تمام نشده
«دکتر مینو محرز» متخصص بیماریهای عفونی و عضو کمیته ی علمی ستاد مبارزه با کرونا البته نظر دیگری دارد، او به پژوهشگر ایرنا می گوید: پیک امیکرون وارد مرحله کاهشی شده است اما هنوز خطر بر طرف نشده است و دید و بازدیدهای ایام نوروز موجب می شود که فاصله گذاری فیزیکی بین افراد از بین برود و این امر موجب می شود پیک کرونا باردیگر پس از نوروز شدت پیدا کند. بطور طبیعی در روزهای عید مردم به دیدن بزرگترها می روند. توجه به این مساله مهمست که بیشتر افرادی که به دلیل کرونا در بیمارستان بستری می شوند، افراد سالمند و کسانی هستند که سن بالا دارند.
دکتر محرز: هیچ جای دنیا دانشمندان و متخصصان اپیدمیولوژی و پاندمی به این نتیجه نرسیده اند که پس از امیکرون، همه گیری کرونا تمام می شود، هنوز نمی دانیم آینده چه می شود، امیدواریم کسانی که خوشبینانه نگاه می کنند و فکر می کنند به انتها کرونا نزدیک می شویم، درست بگویند ولی من هنوز چنین ارزیابی ندارموی می افزاید: مردم عادی و افراد جوان امکان دارد، این بیماری را بصورت خفیف سپری کنند اما افرادی که سن بالا دارند یا به بیماریهای زمینه ای مثل سرطان یا دیابت مبتلا هستند، شیمی درمانی می کنند یا به دلیل مبتلاشدن بیماری مزمن گرفتار ضعف ایمنی هستند یا افراد چاق همچنان در معرض خطر هستند، این افراد اگر سه دز واکسن را زده باشند، تا حد زیادی احتمال مبتلاشدن به نوع شدید بیماری کووید۱۹ در آنها کم می شود اما با این حال، خطر مبتلاشدن و بستری کرونا در این افراد که جمعیت قابل توجهی هم هستند، کم نیست و ممکنست تعدادی از این افراد به نوع شدید این بیماری مبتلا شوند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه می دهد: سفارش اکید به مردم این است که اصلا تصور نکنید که همه گیری کرونا تمام شده است، پیک امیکرون به تدریج درحال فروکش کردن است اما مسافرت ها و دید و بازدیدها می تواند موجب شعله ور شدن مجدد همه گیری کرونا در میان مردم شود. می دانیم که مردم دو سال است که درست و حسابی نوروز را جشن نگرفته اند و در کنار هم نبوده اند اما باز هم می خواهیم امسال هم دندان روی جگر بگذارند و اصول بهداشتی و فاصله گذاری فیزیکی را رعایت نمایند تا عزیزانشان سالم بمانند.
وی می گوید: پاندمی کرونا در تمام دنیا به وضعیت اقتصادی مردم خسارت زد و با اهمیت تر از آن خستگی و مشکلات روحی روانی زیادی به وجود آورد اما اگر فکر نماییم، پاندمی تمام شده و رعایت نکنیم مشخص نیست این وضعیت تا کی ادامه پیدا می کند و این رفت و آمدها و مسافرت ها مشخص نیست به مرگ و از بین رفتن جان چند نفر دیگر منتهمی می شود، آینده این پاندمی روشن نیست، باید خودمان رعایت نماییم تا گرفتار لطمه های جانی کمتری شویم.
دکتر محرز می افزاید: هیچ جای دنیا دانشمندان و متخصصان اپیدمیولوژی و پاندمی به این نتیجه نرسیده اند که پس از امیکرون، همه گیری کرونا تمام می شود، هنوز نمی دانیم آینده چه می شود، امیدواریم کسانی که خوشبینانه نگاه می کنند و فکر می کنند به انتها کرونا نزدیک می شویم، درست بگویند ولی من هنوز چنین ارزیابی ندارم.


1401/01/08
16:59:31
5.0 / ۵
588
تگهای خبر: اقتصاد , پژوهش , دانش , علم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد چگونه در نوروز مانع از افزایش همه گیری امیکرون شویم؟
نظر شما در مورد چگونه در نوروز مانع از افزایش همه گیری امیکرون شویم؟
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۲
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها