بورس در آخرین سال قرن اعتماد بازمی گردد؟

بورس در آخرین سال قرن اعتماد بازمی گردد؟ بازار سهام که در سالهای ۹۸ و ۹۹ مانند فواره بالا رفته و پایین آمده بود، در سال ۱۴۰۰ یکی از راکدترین روزهای عمر خویش را تجربه کرد، به صورتی که شاخص کل کار خویش را با یک میلیون و ۳۰۹ هزار واحد در سال ۱۴۰۰ شروع کرد و در انتهای سال در همان محدوده یعنی یک میلیون و ۳۴۵ هزار واحد به پایان رساند.


تقریبا همه کارشناسان معتقدند که پس از رشد غیرمتناسب ارزش معاملاتی در سالهای ۹۸ و ۹۹، چنین رکودی قابل پیشبینی بود با این وجود، حالا مهم ترین مسئله ای که بازار سرمایه با آن مواجه می باشد، یعنی «اعتماد» سخت به دست می آید.
برای ترمیم اعتماد سرمایه گذاران، در سال ۱۴۰۰ مصوبه هایی وضع و گام هایی برداشته شد که برخی معتقدند باآنکه آثار کوتاه مدتی به دنبال نداشت، اما می تواند زمینه رشد منطقی بازار را در سال ۱۴۰۱ به دنبال داشته باشد.

در این زمینه، فردین آقابزرگی تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با ایرنا اظهار نمود: سال ۱۴۰۰ در واقع بخشی از واکنش ها و عکس العمل ها به آنچه در سال ۱۳۹۹ رخ داده بود، آشکار شد؛ یعنی افزایش بی حد و اندازه قیمت سهام شرکت ها در دو سال گذشته، به شکلی که در سال ۱۳۹۸ شاهد رشد ۱۸۷ درصدی و در سال ۱۳۹۹ شاهد رشد ۱۵۵ درصدی بودیم.

وی افزود: این دو رشد از نظر تکنیکال حکم می کرد که یک دوره رکود و حتی همراه با بازدهی منفی پیش رو داشته باشیم؛ یعنی افزایش قابل توجه دو سال، و عدم تناسب میزان سودآوری و عملکرد شرکت ها نسبت به قیمت معاملاتی شان و به طور خلاصه فاصله بیش از حد و غیرکارشناسی بین ارزش ذاتی و ارزش معاملاتی، نتیجه خویش را در سال ۱۴۰۰ نشان داد.
آقابزرگی افزود: البته در کنار این عامل، متغیرهای دیگری هم اثرگذار بود؛ همچون این که در سالی که گذشت، عواملی همچون افزایش نرخ بهره بانکی و نرخ موثر اوراق انتشار یافته توسط دولت، تمرکز نقدینگی را از بازار سهام به اوراق بدهی متمرکز کرد.
به گفته وی، مبحث مهم بعدی، تردیدها و ابهام ها درمورد رفع تحریم ها و همینطور عدم قابلیت پیشبینی سمت و سوی کاهش یا افزایش نرخ ارز بود؛ که این دو پارامتر همچنان معلوم نیست.

این تحلیلگر بازار سرمایه با یادآوری رشد سایر بازارها در سال ۱۴۰۰ و تأثیر آن بر بازار سهام اظهار داشت: در سالی که گذشت، رشد نقدینگی و همینطور افزایش تورم در بازارهایی مانند مسکن، خودرو، ارز و طلا باعث پس زدن بازار سهام شد؛ یعنی در عین حال که بورس اصلاح می کرد، سایر بازارها رشد می کردند و به این ترتیب، بورس از این بازدهی عقب ماند.

آقابزرگی افزود: به این عوامل بنیادی، باید کاهش بنیه اقتصادی دولت بعنوان بزرگترین بنگاه اقتصادی کشور هم اشاره کرد؛ زمانی که منابع درآمدی دولت حاصل از صادرات کاسته می شود، سایر بنگاه ها هم تضعیف می شوند و این مسئله ارزش سهام بنگاه ها را کاهش می دهد؛ درصورتیکه در گزارش خیلی از شرکت ها مشاهده می نماییم که سود آنها، حاصل ِافزایش نرخ محصول بوده نه افزایش فروش.
او در ادامه به بسته حمایتی ۱۰ ماده ای دولت اشاره نمود و اظهار داشت: با اینکه آثار این اقدامات در بین مدت خویش را نشان داده است اما در سالی که گذشت هم تا حدود زیادی انتظارات را برآورده کرد و حداقل روند رو به اصلاح منفی متوقف گردید.
اشاره آقابزرگی به مصوبه ۱۰ ماده ای دولت برای پشتیبانی از بازار سهام بود که در هفته اول دیماه به تصویب رسید و میتوان آنرا اولین گام های دولت برای آغاز بهبود بازار سرمایه و بازگشت اعتماد سهامداران دانست.

بر اساس آن مصوبه، سال ۱۴۰۱، سقف قیمت خوراک گاز پتروشیمی ها ۵ هزار تومان برای هر مترمکعب یعنی به نرخ صادراتی خواهد بود. همینطور سوخت گاز کارخانه های فولادی ۴۰ درصد قیمت خوراک پتروشیمی خواهد بود، پیش از این، مرجع تعیین شده ۱۰۰ درصد بود که حالا به ۴۰ درصد رسیده، یعنی هر مترمکعب حداکثر ۲ هزار تومان خواهد بود. نرخ خوراک صنایع سیمانی هم معادل ۱۰ درصد قیمت نرخ خوراک پتروشیمی است.

انتشار اوراق دولتی در بازار با رعایت ۵۰ درصد جریان ورودی منابع به بازار سرمایه از دیگر بندهای این مصوبه است؛ یعنی در ماه هایی که جریان ورودی نقدینگی بیشتر است، اوراق دولتی منتشر شود.
آقابزرگی در این خصوص افزود: این مصوبه هر چند آثاری کوتاه مدت را به دنبال داشت، اما در بین مدت و در یکی دو سال آینده آثار خویش را بهتر نشان داده است و به مرور شاهد جریان نقدینگی به سمت بازار سرمایه خواهیم بود.

ارزش ذاتی و ارزش معاملاتی سهم ها کارشناسی تر و توجیه پذیرتر شده استاو با امیدواری به بازار سال جاری افزود: بازار سهام حالا مدار اصلی خویش را پیدا کرده است و جای نگرانی یا تردید در مورد این که بورس در سال ۱۴۰۱ اصلاح منفی داشته باشه وجود ندارد.
به اعتقاد آقابزرگی، با اینکه هنوز نگاه بدبینانه ای به بازار سهام وجود دارد اما شاهدیم که ارزش ذاتی و ارزش معاملاتی سهم ها کارشناسی تر و توجیه پذیرتر شده است.

این تحلیل گر بازار سرمایه در پیشبینی وضعیت بازار سهام در ۱۴۰۱ اظهار داشت: با فرض ثابت بودن شرایط اقتصادی و سیاسی حال حاضر و این که در جریان سیاست های پولی، تغییر قابل توجهی نداشته باشیم، انتظار تحقق رشد معقول و منطقی خواهیم بود.

او افزود: در سالی که گذشت بازار سهام از همگامی با رشد بازارهای موازی جا ماند؛ بنابر این، بخشی از بازدهی که انتظار است در سال ۱۴۰۱ محقق شود، در ارتباط با جبران کسری بازدهی نسبت به سایر بازارهای موازی نسبت به ۱۴۰۰ است.
آقابزرگی افزود: به علت پیشبینی تورم ۳۰ تا ۳۵ درصدی، تبدیل نقدینگی به دارایی مالی جذابیت پیدا می کند و از آنجائیکه رشد بورس با رشد سایر بازارهای موازی متناسب نبوده، انتظار می رود بخش قابل توجهی از جریان نقدینگی به سمت بازار سهام حرکت کند؛ ضمن این که اقداماتی همچون بسته ۱۰گانه پشتیبانی از بازار سرمایه، اثر خویش را نشان خواهد داد.
پیش بینی بازدهی بالای ۵۰ درصد در سال ۱۴۰۱
محسن عباسلو از تحلیل گران بازار سرمایه هم در ارتباط با بازار سهام در سال ۱۴۰۰ به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: مهم ترین عامل ریزش بازار سرمایه که از ۱۹ مرداد ۱۳۹۹ صورت گرفت و به دنبال آن در بازار سهام در سال ۱۴۰۰ وارد رکود شد، رشد بدون پشتوانه بازار سرمایه در سالهای قبل از آن بود و این که هیچ برنامه ریزی درستی برای آن سرمایه ها وجود نداشت و سبب شد شاخص کل از عدد 2 میلیون و ۱۰۰ هزار واحد به یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد سقوط کند.

درست است که در یک دوره افزایش شاخص سبب شده بود ارزش سهام از قیمت واقعی بیشتر شود اما حالا عمده بازار ارزشمند اندبه گفته وی، دولت(دوازدهم) در زمانی که با کسری بودجه روبرو شده بود، تأمین مالی و جبران کسری بودجه را از راه بورس انجام داد و این مسئله ضربه سنگینی به بورس وارد کرد؛ البته دولت برای تأمین مالی راهی جز این نداشت؛ دولت یا باید از بانک مرکزی استقراض می کرد که تورم سنگین تری به همراه داشت یا این که از بورس تأمین مالی می کرد.

عباسلو، مهم ترین مسئله این روزهای بازار سهام را «بی اعتمادی» بیان کرد و اظهار داشت: درست است که در یک دوره افزایش شاخص سبب شده بود ارزش سهام از قیمت واقعی بیشتر شود اما حالا عمده بازار ارزشمند اند اما خریداری وجود ندارد چون بی اعتمادی در بازار صورت گرفت.
این تحلیل گر بازار سرمایه افزود: بی اعتمادی بسیار شدیدی در بازار اتفاق افتاده و هنوز هم ادامه دارد و همچنان اعتماد سرمایه گذاران جلب نشده؛ این در شرایطی است که بیشتر سهم ها ارزشمند اند و هیچ فرصتی از نظر ارزندگی نظیر بازار مسکن، خودرو، طلا، ارز و... رقیب بازار سرمایه نیست اما عمده سرمایه گذاران به علت بی اعتمادی نسبت به بازار سهام، همچنان علاقه ای به این بازار نشان نمی دهند.
وی اظهار داشت: تنها راهی که میتوان این بی اعتمادی را به بازار برگرداند، حمایت همه جانبه حاکمیت، دولت، مجلس و قوه قضاییه است؛ درصورتیکه در سالی که گذشت حمایت هایی را از سوی دولت دیدیم که تا حدودی اثرگذار بود اما سرمایه گذار باید اثرات این حمایت ها را ببیند تا بتواند آرام آرام به بازار اعتماد کند.

در سالی که گذشت حمایت هایی را از سوی دولت دیدیم که تا حدودی اثرگذار بود اما سرمایه گذار باید اثرات این حمایت ها را ببیند تا بتواند آرام آرام به بازار اعتماد کندعباسلو با تکیه بر این که سال جاری بورس شرایط بهتری خواهد داشت، اظهار داشت: بازدهی بالای ۵۰ درصد برای بازار سرمایه پیشبینی می شود.
به گفته وی، روند بورس در سال ۱۴۰۱ به چند عامل دیگر بستگی دارد؛ این که جنگ روسیه و اوکراین به کجا ختم می شود؟ –به دلیل تأثیر روی قیمت نفت و کامودیتی ها– سرانجام برجام چه می شود؟ و برای نرخ ارز چه اتفاقی می افتد؟
این تحلیل گر بازار سرمایه عنوان کرد: در کل فکر می کنم سال آینده بازار سرمایه از سال جاری وضعیت بهتری خواهد داشت.



منبع:

1401/01/10
12:36:55
5.0 / ۵
567
تگهای خبر: اقتصاد , خرید , شركت , محقق
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد بورس در آخرین سال قرن اعتماد بازمی گردد؟
نظر شما در مورد بورس در آخرین سال قرن اعتماد بازمی گردد؟
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۴
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها