مجموعه شعر آفتاب مهتاب به لهجه اراكی

مجموعه شعر آفتاب مهتاب به لهجه اراكی برتریها: «اَفتِو مَهتِو»( آفتاب - مهتاب) عنوان مجموعه اشعار یك شاعر اراكی به نام «محمد آكریم علمدار» است كه در آن 29 قطعه شعر با موضوعات اجتماعی، فرهنگی و مسایل روزمره زندگی به لهجه اراكی سروده شده است.


این كتاب ۱۲۵ صفحه ای با شمارگان یك هزار نسخه با قطع رقعی از طرف انتشارات ارشك روانه كتابفروشی ها شده و قیمت هر جلد از آن ۱۵ هزار تومان تعیین شده است.
«باران»، «یادش بخیر»، « نفرین ننه»، «حرف حق»، «افتو مهتو»، «گل كاسه اشكنك»، «بی قافیه برای قدما»، « امروز و دیروز»، « معمولی»، «دنیا قشنگه»، «مرده خور»، «از زبون آقام»، «دندون درد»، «مچد سیدا»، ( مسجد سیدها) «پیر و جوون» و «زبل خان» همچون عنوان های اشعار ارائه شده در این مجموعه است.
این شاعر اراكی با لهجه شیرین محلی تلاش نموده قسمتی از ادبیات فولكور را ارائه دهد و در جای جای اشعارش تصاویری از رد پای سنن، اعتقادات و رفتارهای غالب در اراك را به اشتراك گذاشته است.
فحوای كلام این شاعر نوعی گلایه از روزگار است و در بعضی از اشعار نیز ترسیمی از روابط صمیمی و نزدیك درون خانواده و یا بخش های و طبقات اجتماعی را ارائه داده است.
با توجه به اینكه بعضی از اصطلاحات اراكی حالا در محاوره مردم كمرنگ شده، شاعر در انتهای هر سروده خود مجموعه ای از شرح معانی واژگانی را ارائه داده و خوانندگان در صورت مشكل در فهم اشعار با مراجعه به آن می توانند مفاهیم را رمزگشایی كنند.
در قطعه شعر یادش بخیر شاعر با لحنی خودمانی و داستان وار كوشیده شمایی از اراك چند دهه قبل را فراروی خواننده بگذارد و در قسمتی از این شعر آمده است: «یادش بخیر تو مله مون ( محله مان ) برو و بیایی داشتیم، آب انبار و مهتابی و كیا و بیایی داشتیم، جمعه به جمعه كه می شد حیاطمون شولوغ (شلوغ)بود، عمه و دایی و خاله چه مهمُنایی( میهمان هایی) داشتیم...»
در خیلی از سروده های این كتاب ضمن نمایی از فرهنگ شفاهی اراك برخی شخصیت ها، اماكن و نوع برخورد افراد با هم در لابه لای اشعار به خوبی هویداست و برای مثال در شعر بی قافیه برای قدما عنوان شده است: «داش غلم جن (غلام جون)خودت قدیم ندیما یادته، سلله، سیزده بدر باغای مودر یادته، انگور فخری و یاقوتی و صابی(صاحبی) یادته، باغ پروین، كوچه ی سعدی و بارو یادته، گذر لوتی هاشم مچد غیبی یادته.....» كه برگردان قسمتی از آن به لهجه امروزی چنین است: داش غلام به جان خودت قسم، قدیم ها را یادت می آید، سراب سه چشمه را به یاد داری، باغ های منطقه مودر را به یاد می آوری، ..... مسجد غیبی را به خاطر می آوری.."
این مجموعه شعر بااینكه ارزش محتوایی به لحاظ پاسداشت لهجه اراكی دارد اما در كنار آن به صورتی دایره المعارفی از حال و هوای اراك قدیم و اماكن و رسومی است كه شاید امروز یا از بین رفته اند و یا در حال فراموشی می باشند و ذكر نام و نشان آنها در میان سطور این كتاب به صورتی ارزش اجتماعی و فرهنگی نیز دارد.




منبع:

1398/10/08
11:09:56
5.0 / ۵
4539
تگهای خبر: علم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مجموعه شعر آفتاب مهتاب به لهجه اراكی
نظر شما در مورد مجموعه شعر آفتاب مهتاب به لهجه اراكی
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۲
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها