حائری یزدی بنیانگذار سترگ حوزه علمیه قم

حائری یزدی بنیانگذار سترگ حوزه علمیه قم به گزارش برتریها عبدالكریم حائری یزدی مشهور به آیت الله مؤسس از برجسته ترین مراجع تقلید بود كه آثار و اقدامات فراوانی را در جهت اعتلای اسلام انجام داد و با تاسیس حوزه علمیه قم و تربیت شاگردان برجسته ای همچون امام خمینی(ره) به رشد و بارور ساختن علوم دینی یاری رساند.



آیت ﷲ شیخ عبدالكریم حائری را با نام مؤسس حوزه علمیه قم می شناسند. رشد و باروری این حوزه، كار آسانی نبود. سیاست های رضاخانی و استعمار انگلیسی به رشد دینداری مجالی نمی داد اما شیخ عبدالكریم با درایت، سیاست پیشه كرد و حوزه علمیه قم را توسعه بخشید. منش سیاسی شیخ باآنكه مقبول مخالفان حاكمیت نبود اما حوزه علمیه را از تعرض نجات می داد. وی می كوشید تا از مداخله در امور سیاسی پرهیز و سلوك طلبگی پیشه كند تا مبادا به ساحت حوزه صدمه ای وارد شود.

حضور نداشتن آیت الله حائری در ماجرای مشروطه یكی از شبهه هایی است كه به منش سیاسی وی وارد می كنند. شیخ عبدالكریم علت نبودن خود در ماجرای مشروطه را این گونه عنوان كرده است: من در مسایلی كه آگاهی ندارم، به هیچ وجه دخالت نمی كنم و از آنجایی كه ایران، كشور ضعیفی است و پیوسته تحت فشار و استعمار كشورهای قدرتمندی چون روس و انگلیس است، امكان دارد، سیاست ها و خطوط سیاسی كه در ایران وجود دارد، از سوی این قدرت های استعماری ترسیم شده باشد و كسانی كه در سیاست دخالت می كنند، امكان دارد، ملعبه دست این قدرت ها بوده و ناآگاهانه آب به آسیاب دشمن بریزند. من اگر در كشور فرانسه، انگلیس و روس بودم، در سیاست دخالت می كردم، چون خطوط سیاسی در آنجا روشن بوده و از جایی دیگر این جریانات تحمیل نمی گردد، ازاین رو دخالت خویش را در سیاست مقدور نمی بینم. گذشته از این، دخالت من در سیاست مستلزم درگیری و خونریزی است و من حاضر نیستم كه سبب شوم، خون بی گناهان ریخته شود.







زندگی نامه شیخ عبدالكریم حائری

آیت الله شیخ عبدالكریم حائری، فقیه و عالم بزرگ اسلام در ۱۲۷۶ هجری در روستای مهرجرد یزد در خانه مردی پاكدل و پرهیزگار به نام محمد جعفر دیده به جهان گشود. البته درباره سال ولادت و كیفیت تولد وی نكاتی وجود دارد. آقا بزرگ تهرانی در این ارتباط می گوید كه وی در ۱۲۷۶ هجری به دنیا آمد. آیت الله شیخ مرتضی حائری یزدی از قول پدرشان تردیدی دارند و گفته است، مرحوم پدرم می گفت، سال ولادت من خیلی مشخص نمی باشد. میان ۱۲۷۰ و ۱۲۸۰ هجری به دنیا آمده ام. خود شیخ مرتضی حائری یزدی با قرائن ابراز داشت كه به نظر می آید، پدرم حدود ۱۲۸۰ هجری به دنیا آمده باشد.

روزی یكی از بستگانش به نام محمد جعفر مشهور به میرابوجعفر كه خود عالم و در كسوت روحانیت بود، به مهرجرد آمد و در دیدار نخست آثار استعداد و پرتو نبوغی خارق العاده را در سیمای این كودك مشاهده كرد و این بود كه تحصیل عبدالكریم را عهده دار شد و در همین سفر با رضایت پدر و مادرش، او را به اردكان برد و به مكتب سپرد. عبدالكریم در این شهر ناآشنا چندین سال در رفت و آمد بود. روزها در درس استادان حاضر می شد و شب ها در خانه میرابوجعفر به سر می برد و گاهی در شب های جمعه به منظور دیدار با پدر و مادر راه مهرجرد را پیش می گرفت. عبدالكریم هر چند با درگذشت پدر، مدتی از تحصیل باز ماند اما این فراق از مكتب چندان طول نكشید و دگربار شوق مدرسه و مكتب، قرار از كف اختیار او ربود و عشق به معارف قرآن در دلش جوانه زد و این دفعه راه حوزه علمیه یزد را در پیش گرفت.

یزد در آن زمان حوزه علمی پر رونقی داشت. عبدالكریم وارد دارالعباده این شهر شد و در مدرسه محمدتقی خان سكنی گزید و سال ها با شور و اشتیاق فراوان در پای درس استادان بزرگ به تحصیل علوم اسلامی پرداخت.

هنوز بیشتر از ۱۸ بهار از عمر عبدالكریم سپری نشده بود كه وی راهی عراق شد. عبدالكریم ابتدا چند سالی در حوزه علمیه كربلا در محضر آیت الله فاضل اردكانی بود و بعد از آن با راهنمایی استادش به حوزه علمیه سامرا و به محضر میرزای بزرگ شیرازی رفت. میرزای شیرازی در آن زمان مرجع وقت و در صدر حوزه علمیه سامرا بود. وی از آنجائیكه برای علم و معنویت آیت الله اردكانی احترام بسیاری قایل بود، شیخ عبدالكریم را مورد توجه قرار داد. نقل است كه وقتی نامه آیت الله فاضل اردكانی را خواند، رو به عبدالكریم كرد و اظهار داشت: من به شما اخلاص پیدا كردم. از همین رو آن طلبه جوان و پر تلاش را در منزل خود جای داد.

آیت الله حائری بعد از آنكه به مقام اجتهاد نایل شد، از این دوران به نیكی یاد كرده است، از خانه میرزا خاطراتی را این گونه نقل می كند: سرداب خانه میرزا هم محل مطالعه ام بود و هم محل استراحتم و در ماه مبارك رمضان سحری را هم در آنجا می خوردم اما برای افطار به خانه میرزا باز نمی گشتم، بلكه به دلیل گرمای طاقت فرسای هوا، به طرف فرات رفته، آب مفصلی می خوردم و شنا می كردم.


اجازه اجتهاد شیخ عبدالكریم حائری

1398/11/11
21:23:08
5.0 / ۵
4970
تگهای خبر: علم , كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد حائری یزدی بنیانگذار سترگ حوزه علمیه قم
نظر شما در مورد حائری یزدی بنیانگذار سترگ حوزه علمیه قم
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۲
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها