نیتی كه خیرخواهانه بودنش هم تورم زا است

نیتی كه خیرخواهانه بودنش هم تورم زا است به گزارش برتریها شورای نگهبان طرح پرداخت یارانه كالاهای اساسی را  پس از یك رفت و برگشت تأیید كرد. «هادی حق شناس» كارشناس اقتصادی  در اینباره اظهار داشت: اگر اقتصاد كشور متكی به درآمدهای واقعی نشود، تورم ایجاد خواهد شد حتی اگر نیت خیرخواهانه پشت تمام طرح ها و برنامه ها وجود داشته باشد.


درحالی که شورای نگهبان به علت روشن نبودن مشمولان طرح و مشخص نبودن تأمین منابع مالی لازم و بار مالی آن برای دولت، طرح تأمین کالاهای اساسی را رد کرده بود؛ عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان روز گذشته (۲۸آبان) طی پیامی در صفحه شخصی خود در پیام رسان توئیتری نوشت: طرح اجبار دولت به پرداخت یارانه کالاهای اساسی که هفته قبل با ایراد اصل ۷۵ روبرو شده بود، بعد از انجام اصلاحات از جانب نمایندگان مجلس در جلسه امروز( ۴ شنبه) شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مغایر شرع و قانون اساسی تشخیص داده نشد.
طبق محاسبات انجام شده، اجرا این طرح حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان هزینه جدید برای دولت بوجود می آورد اما حقیقت این است که با اعمال تحریم های سختگیرانه دولت ترامپ و افزایش حداکثری تحریم ها، دولت در تنگنای شدید مالی قرار دارد و حتی در تحقق بودجه پیشبینی شده هم موفق نبود و امروز با کسری بودجه روبرو شده است. بعضی از کارشناسان اقتصادی معتقدند که اجرای این طرح، نه تنها کمکی به دهک های کم درآمد نمی کند بلکه منجر به افزایش حجم نقدینگی و در نهایت رشد تورم می شود و اگر بخواهیم معیشت مردم را بهبود بخشیم باید از این طرح های یارانه ای دست برداریم و آب را به آسیاب تولید و بنگاه های مولد بریزیم و بتوانیم صارات را تقویت نماییم. درباره این طرح و اما و اگرهای آن گفت و گویی با «هادی حق شناس» کارشناس اقتصادی داشته ایم که مشروح را آنرا در ادامه میخوانید:

سود و زیان دهک های پایین در این طرح

هادی حق شناس دراین باره اعتقاد دارد که هر چند هدف مجلس خیرخواهانه است اما این طرح در نهایت به ضرر دهک های کم درآمد تمام می شود. وی با اشاره به اینکه اشکال اساسی که در اقتصاد ایران می بینیم و به نظر می آید تا زمانی که این اشکال اساسی حل نشود، گرفتار یک تورم مارپیچ هستیم و منابع و درآمدهای واقعی دولت و انتظارات تورمی است، اظهار داشت: امروز اساسی ترین نگرانی که مردم ایران دارند، این است که یک شبه قیمت ها تغییر می کند و افزایش می یابد و این مشکل ریشه در این نکته کلیدی دارد که پول ایران متناسب با تولید ایران رشد پیدا نمی کند.

نداشتن درآمد پایدار و کسری بودجه؛ مسئله این است

این کارشناس اقتصادی معتقد است: طرح مجلس در خصوص تأمین کالاهای اساسی ۳۰ هزار میلیارد تومان، هزینه در بردارد حال اینکه ساده ترین سوال از نمایندگان مجلس این است که این پول کجاست و از چه محلی باید تامین گردد. پاسخ داده می شود که از محل فروش اموال دولت یا از محل افزایش درآمدهای گمرکی باید تامین گردد. اما آیا واقعا دولت می تواند تا این مقدار اموال خویش را در کوتاه مدت به فروش برساند؟

حق شناس اضافه کرد: اقتصادی که در شرایط رکود تورمی به سر می برد، کسب و کار آنقدر درآمدزایی دارد که اموال دولت را خریداری کنند؟ نکته این است که وقتی منبع درآمدی وجود ندارد و مجلس می داند در نیمه اول سال ۹۹ فقط ۵ هزار میلیارد تومان درآمدهای نفتی از ۸۰ هزار میلیارد تومان وصول شده، یا اینکه می داند از بودجه منابع عمومی کشور فقط تا ۳ درصد پول نفت در آن حضور دارد، وقتی که درآمدهای نفتی تحقق پیدا نمی کند و کسب و کارها مفید نیست و می دانیم که اقتصاد در رکود است، چه انتظاری در مجلس وجود دارد که دولت درآمد بیشتری داشته باشد و بخواهد این طرح ها را به اجرا برساند.

وی تصریح کرد: وقتی دولت درآمد ندارد و مجلس هم مصوبات هزینه زایی داشته باشد، دولت به سمت استقراض از بانک مرکزی می رود که به معنای افزایش حجم پول و افزایش تورم است. ظاهر مبحث این است که درصورت اجرای طرح تأمین کالاهای اساسی خدمتی را به مردم ارائه می دهیم اما با یک وقفه چند ماهه، همین خدمت به تورم تبدیل می شود. تورم هم صد درصد به ضرر دهک های کم درآمد و به نفع دهک های پردرآمد است.

این کارشناس اقتصادی اظهار داشت: ازاین رو اختلاف بین دولت و مجلس بر سر یک نکته ساده است، دولت می گوید من درآمد پایدار ندارم که ارائه دهم و با کسری ۵۰ درصدی در بودجه مواجه هستم. از سوی دیگر مجلس می گوید با تصویب طرح کالاهای اساسی ۳۰ هزار میلیارد تومان باید به هزینه ها اضافه کنید.

احتیاج به گرفتن بهترین تصمیم در این زمان

حق شناس با اشاره به اینکه قطعا مجلس درد دهک های کم درآمد را احساس کرده، عنوان کرد: در اینکه مجلس اعتقاد دارد مردم صدمه دیده اند تردیدی وجود ندارد، در اینکه دولت هم می گوید منبع درآمدی جدیدی برای اجرای این طرح ها ندارم، تردیدی وجود ندارد. بین این دو که دولت منبع درآمدی برای اجرای این برنامه ها ندارد و مردم به علت کرونا و شرایط اقتصادی کسب و کار خویش را ازدست داده اند، هیچ تردیدی وجود ندارد. در اینجا باید تصمیم بهینه گرفته شود که عنوان این تصمیم بهینه، تدبیر و وظایف حاکمیت است.

وی افزود: اگر این تصمیم به آسانی قابل اتخاذ بود با این حجم مشکل مواجه نبودیم، امروز در زمانی ایستاده ایم که هر تصمیمی را نمی توانیم به سادگی دریافت نماییم. آنچه که می دانیم این است که هر افزایشی، بدون درآمد واقعی به تورم منجر می شود و اقتصاد ایران، به شدت اسیر تورم های انتظاری شده است.

این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: برای مثال اگر ترامپ برنده انتخابات آمریکا نبود، صد درصد قیمت ارز و سکه افزایش می یافت به این علت که مردم انتظار داشتند، ترامپ فشار حداکثری را ضد ایران ادامه دهد. بایدن از بهمن ماه بر سر کار می آید و هنوز دو ماه به رفتن بایدن به کاخ سفید باقی مانده اما مردم انتظار دارند که بایدن به برجام برگردد همین سبب شده قیمت دلار و سکه کمی کاهش پیدا کند اما کلید اصلی این است که دیگر کسی انتظار افزایش قیمت ندارد ازاین رو حباب قیمتی که در ارز، سکه، خودرو، مسکن و... باید تخلیه شود.

حق شناس با اشاره به اینکه در نتیجه کلید این اختلاف به نبود درآمد واقعی برمی گردد، اظهار داشت: به هر حال اگر اقتصاد کشور متکی به درآمدهای واقعی نشود تورم ایجاد خواهد شد حتی اگر نیت خیرخواهانه پشت تمام طرح ها و برنامه ها وجود داشته باشد. قطعا، نیت مجلس را یک طرح و برنامه خیرخواهانه می دانیم اما ۳۰ هزار میلیارد تومان پول کاذب است و منبع درآمد واقعی ندارد.





منبع:

1399/08/29
12:21:28
5.0 / ۵
1627
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد نیتی كه خیرخواهانه بودنش هم تورم زا است
نظر شما در مورد نیتی كه خیرخواهانه بودنش هم تورم زا است
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۵
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها