همبستگی اجتماعی با رعایت اخلاق انتخاباتی

همبستگی اجتماعی با رعایت اخلاق انتخاباتی به گزارش برتریها «محسن مسعودیان» جامعه شناس و استاد دانشگاه به خبرنگار ایرنا، اظهار داشت: عدم رعایت اخلاقیات در ارتباط با انتخابات از جانب کاندیداها می تواند منجر به خدشه دار شدن اعتماد نهادی و فردی و همینطور اضمحلال انسجام و همبستگی اجتماعی شود.



هم زمان با نزدیک شدن به ماه های پایانی فعالیت کابینه دولت دوازدهم؛ شاهد شروع و گرم شدن تدریجی رقابت های انتخابات ۱۴۰۰ هستیم. تا کنون افرادی برای نامزدی در انتخابات، اظهار آمادگی کرده و در تکاپوی تدارک منابع لازم برای حضور در این رقابت ملی هستند. اما آنچه در این انتخابات و سایر انتخابات بیشتر از همه باید مورد توجه قرار گیرد، بحث رعایت اخلاقیات است؛ چون که رقابت های انتخاباتی باید برپایه معیارهای اخلاقی تابع ضوابط و مقررات انتخاباتی به دور از اجحاف و رقیب کشی باشد. با عنایت به این که افترا زنی، افترا و مواردی از این دست، مدتی است که در بحث های رقابتی جای باز کرده و جلوه ناخوشایندی به آن داده اند، ازاین رو مسئولان کشوری بیشتر از پیش به این مورد توجه کرده اند. در همین راستا رئیس جمهوری کشورمان در 12 بهمن ماه بر این مورد تاکید و عنوان کرد: "نباید انتخابات سال ۱۴۰۰ سبب شود خدای ناخواسته اخلاق و معنویت زیر پا گذاشته شود. همه باید برادرانه در کنار هم بایستیم." آشکار است که رعایت اصول اخلاقی در انتخابات می تواند نتایج و پیامدهایی مثبتی در جامعه داشته باشد که همچون آنها می توان به شکل گیری و تداوم وفاق و همبستگی اجتماعی اشاره نمود. نظر به اهمیت مبحث و ضرورت بحث و بررسی بیشتر سبب شد، پژوهشگر ایرنا با "محسن مسعودیان"، جامعه شناس و استاد دانشگاه به گفتگو بنشیند که مشروح آنرا در ذیل می خوانید:







از خدشه دار شدن اعتماد اجتماعی تا ضربه به همبستگی اجتماعی

مسعودیان در مورد نتایج ناشی از عدم رعایت اخلاقیات در انتخابات اظهار داشت: با عنایت به این که رجال سیاسی و نامزدهای انتخاباتی با عنوان سرآمدان جامعه شناخته می شوند، باید بدانند که رفتارها و اعمال آنها الگو و سرمشق خیلی از مردم جامعه است. ازاین رو وقتی آغاز به افترا زنی، دروغ گویی یا غیبت می کنند، نوعی جواز برای مردم جامعه صادر می کنند که آنها هم می توانند این گونه رفتارها را در برابر همنوعان خود به کار برند. ازاین رو باید در وهله اول بدانیم اگر کاندیدایی اخلاقیات را رعایت نکند، این رفتار ضربات و پیامدهایی خواهد داشت که در یک پهنه گسترده تر یعنی در جامعه بروز خواهد نمود.

وی افزود: نکته دیگر این که کاندیداها باید از مواضعی که برایشان تهمت هایی به همراه می آورد، دوری کنند. در واقع کارنامه عملی کاندیداها و نامزدهای انتخاباتی نباید زوایای پنهان داشته باشد و از آنها سو استفاده هایی شود. چونکه سوء استفاده از این زوایای پنهان و تاریک هر چند امکان دارد از نگاه شورای نگهبان دور بماند اما بالاخره روزی آشکار خواهند شد و این امر ضربه ای بسیار بزرگ به اعتماد مردم در سطح جامعه خواهد زد.

این استاد دانشگاه در ادامه خاطرنشان کرد: علاوه بر خدشه دار شدن اعتماد اجتماعی، همبستگی اجتماعی هم ضربه خواهد دید. چونکه کمرنگ شدن اعتماد در جامعه، نوعی ناباوری در اعمال، رفتارها و اعتقادات "دیگری مهم" در جامعه بوجود می آورد که نمود خویش را در حرکات جمعی نشان خواهد داد.

چگونگی رعایت اخلاق انتخاباتی

مسعودیان در مورد اینکه نامزدهای انتخاباتی چگونه می توانند اخلاقیات را رعایت نمایند، توضیح داد: نامزدها و کاندیداها نباید از منابع و امکاناتی که در اختیار دارند در جهت تبلیغات کاندیداتوری خود استفاده کنند. چونکه این امر منجر به اضمحلال اصول اخلاقی یک جامعه می شود.

وی افزود: کاندیداها علاوه بر عدم سوء استفاده از منابع و امکانات در ارتباط با شغل کنونی شان، نباید از جایگاه و منصب خود برای دستیابی به اهداف و مقاصدشان سو استفاده کنند. در واقع جایگاه ها نباید بعنوان نردبانی برای رسیدن به آمال و آرزوهای افراد تبدیل گردد.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: همینطور نامزدهای انتخاباتی باید از دادن وعده عای واهی به مردم پرهیز کنند، آنها باید حقیقت ها و شرایط موجود را بسنجند وبر اساس آنچه در توان خود و جامعه است صحبت کنند و از دادن شعارهایی که تحقق آن امکانپذیر نیست، خود داری کنند. چونکه عدم عمل به وعده ها و شعارهای انتخاباتی منجر به برچسب خوردن آنها بعنوان "دروغگو" می شود.

این جامعه شناس افزود: افرادی که کاندید شده اند باید از تخریب دیگران پرهیز کنند. اگر قرار باشد آنها به مقامی دست یابند باید این امر به دور از هر نوع تخریب، افترا و افترا به دیگری همراه باشد. چونکه این افراد همواره الگوی مردم محسوب می شوند و با رفتارهای خود، رفتارهای مردم در سطح جامعه را شکل می دهند.

برنامه های ارائه شده باید دست یافتنی باشد

مسعودیان در مورد ضرورت توجه کاندیداها به وضعیت معیشت مردم اظهار داشت: اندیشیدن به رفاه و آسایش مردم، باید اولویت هر نامزدی باشد و راه ها و برنامه هایی که برای وصول به آسایش مردم ختم می شود هم باید دست یافتنی و امکان پذیر باشد. در واقع منابع برای تأمین این برنامه ها باید موجود باشد. همینطور تیم متخصص و متعهدی ( افرادی که فارغ التحصیل رشته های در رابطه با این زمینه ها هستند)، می توانند بعنوان متخصصین دلسوز، آنها را در فرآیند انتخابات راهنمایی کنند. چونکه یک کاندید نمی تواند در هر زمینه ای متخصص باشد.

نقش مهم مردم در انتخاب فرد صالح

این استاد دانشگاه در مورد نقش مردم در انتخابات اظهار داشت: مرم هم باید در مورد انتخاب کاندیداها نکاتی را مد نظر قرار دهند. چونکه اخلاق انتخاباتی فقط ناظر بر رقابت میان آنها نیست. مردم باید در مورد رفتارهای انتخاباتی شان جهت حمایت و طرفداری از کاندیدای مورد نظرشان و انتخاب افراد اصلح، ملاک هایی را مد نظر داشته باشند و بر مبنای آنها عمل کنند. همچون این ملاک ها می تواند اخلاص برای خدا، ساده زیستی و دغدغه آنها برای حفظ استقلال و تمامیت ارضی باشد.

وی در انتها تصریح کرد: وقتی ما از کلمه صالح صحبت می نماییم به این معناست که باید انتخابات ما بر اساس صلاحیت، صلح و صالح بودن پیش برود. یعنی کاندیداها باید صلاحیت داشته باشند، میان طرفداران و حامیان نامزدها باید صلح برقرار باشد و در نهایت هم انتخاب شونده و هم انتخاب کننده افرادی صالح باشند و تمام این موارد مبانی اخلاق انتخاباتی را تشکیل می دهد.



منبع:

1399/11/28
14:50:15
0.0 / ۵
1212
تگهای خبر: پژوهش , دانش , متخصص
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد همبستگی اجتماعی با رعایت اخلاق انتخاباتی
نظر شما در مورد همبستگی اجتماعی با رعایت اخلاق انتخاباتی
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۲
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها