عربستان سعودی جایگاه حقیقی ایران را درک کرده است

عربستان سعودی جایگاه حقیقی ایران را درک کرده است به گزارش برتریها محمد الهاشمی می گوید: عربستان سعودی، ایران را بعنوان یک حقیقت درک کرده است و می داند که باید با آن بعنوان یک کشور تأثیرگذار و با نفوذ در منطقه تعامل داشته باشد.


محمد الهاشمی تحلیلگر روابط بین المللی و مسایل سیاست خارجی عراق در تشریح زمینه هایی که عربستان را به سمت مذاکره با ایران سوق داد و همین طور نقش میانجی گری عراق در این پرونده در گفت و گو با خبرنگار ایلنا اظهار داشت: روابط ایران و عربستان در گذشته بسیار نزدیک و سفارتخانه ها فعال بود و دیدارهایی نیز در بستر تحولات سیاسی صورت می گرفت، اما حادثه اعدام «شیخ نمر باقر النمر» مبارز شیعه عربستانی و حمله معترضان به سفارت عربستان در تهران این رابطه را متوقف و آنرا مختل کرد. با این وجود، مقام های ایرانی درهای بازسازی روابط را باز نگه داشتند برای اینکه بارها بر لزوم تفاهم بین کشورهای منطقه همچون عربستان سعودی بمنظور حفظ امنیت بجای مداخلات خارجی تاکید کردند. اما سعودی ها حمایت ایران از انصارالله در یمن را مایه نگرانی خود برشمردند.
الهاشمی اضافه کرد: شرایطی که موجب شد دو کشور ایران و عربستان سعودی، با جدیت بیشتری به این رابطه بازگردند، در چند نکته نهفته است:
-عقب نشینی آمریکایی ها از منطقه و احساس نگرانی (دوستان آمریکا) و نیاز آنها به احیای تفاهم با کشورهای منطقه به شکلی که آنها را از آینده خود بدون پوشش آمریکا مطمئن کنند.
- ناتوانی عربستان در دستیابی به پیروزی بر انصارالله و خسارات جانی و مالی آنها.
- عربستان سعودی، ایران را بعنوان یک واقعیت درک کرده است و می داند که باید با آن بعنوان یک کشور تأثیرگذار و با نفوذ در منطقه تعامل داشته باشد.
تحلیلگر عراقی در پاسخ به پرسشی درباره ماهیت اختلافات بین ایران و عربستان و موضوع مذاکرات بین دو کشور اظهار داشت: نخست این که عربستان سعودی وابسته به سیاست واشنگتن است و فراتر از هر کشور دیگری با آمریکا رابطه دارد. این در حالیست که جمهوری اسلامی ایران از شروع انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ میلادی تا امروز دشمنی مطلق خودرا با استکبار آمریکا اعلام نموده است و این مساله اساسا یک اختلاف سیاسی بین ایران و عربستان سعودی به وجود می آورد.
دوم این که اعتقادات مذهبی افراط گرایانه وهابیت در عربستان با عقاید شیعه در ایران تضاد دارد و می تواند مسیر دستیابی به تفاهم را ناهموار کند.
سوم این که عربستان سعودی با هرگونه تجربه دموکراتیک در منطقه مخالف است برای اینکه دموکراسی در کشوری که قدرت در آن نزدیک به یک قرن به میراث یک خاندان بدل شده و با جمهوری اسلامی ایران بعنوان مجری مبانی اسلام مطابق با اصول و ارزش های دموکراسی دشمنی دارد، آفت بزرگی بشمار می رود.
چهارم این که عربستان سعودی به تدریج درحال درک قدرت نفوذ جمهوری اسلامی و گسترش عمق راهبردی آنست و در نتیجه این قدرت را تهدیدی برای نفوذ و سلطه خود می داند.
الهاشمی در ادامه اشاره کرد: اما در همین راستا نقاط تفاهم و مذاکره نیز بین هر دو کشور وجود دارد که با اهمیت ترین آنها مؤلفه اسلامی بودن و وجود اشتراکات تاریخی فراوان بین دو کشور است. ایران و عربستان سعودی همین طور دارای نفوذ و تاثیر اقتصادی در منطقه هستند و تفاهم بین آنها موضوعی لازم است.
این تحلیلگر عراقی در باره نقش و جایگاه عراق در پرونده مذاکرات بین ایران و عربستان اظهار داشت: اگر ما مسائل را برمبنای منطق دیپلماسی و روش های آن قضاوت نماییم، در می یابیم که دولت فعلی عراق واجد شرایط چنین کاری یعنی پشتیبانی از مذاکرات بین ایران و عربستان سعودی نیست و دلیل آن عدم تجربه «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر و عدم تأثیر و فاقد کاریزما بودن شخصیت او است. «فؤاد حسین» وزیر خارجه عراق نیز در طول حیات سیاسی خود تنها یک سال و چند ماه فعالیت دیپلماتک داشته است، اما جمهوری اسلامی ایران می خواهد به همسایه خود عراق موقعیت فعالی در منطقه بدهد، برای اینکه دو کشور دارای وجوه اشتراکی فراوانی هستند و در عین حال هم ایران و هم عربستان برای انجام این ماموریت به عراق اعتماد دارند، خصوصاً این که برگه های تفاهم پیچیده نیست و دوره هایی برای حل بیشتر آنها برگزار شده است. بدون تردید مشارکت عراق و استقبال آن از چنین ماموریتی، این کشور را به یک مهره کلیدی در معادله سیاسی منطقه تبدیل خواهدنمود.
الهاشمی اصرار کرد که همه منتظر احیای روابط ایران و عربستان هستند، برای اینکه در این حالت خیلی از مشکلات دو کشور در منطقه از نظر سیاسی، مذهبی و اقتصادی حل خواهد شد. در عین حال، منطقه نیز متوجه خواهد شد که این بازگشت فقط یک خواسته و تمایل سعودی نیست، بلکه به مفهوم به رسمیت شناختن موقعیت و قدرت ایران در خلیج فارس است.
وی در آخر درباره سفر «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا به عربستان سعودی و بحث درباره پرونده جنگ یمن و نفوذ ایران اظهار داشت: پرونده یمن به رغم میزان تأثیر آن بر عربستان سعودی و نگرانی فراوان ریاض درباره آن، برای آمریکا نیز نگران کننده است، برای اینکه واشنگتن به دنبال وضعیت ثبات برای متحدان خود خصوصاً عربستان سعودی و کشورهای حوزه خلیج فارس است و علاوه بر این، آمریکا نمی خواهد مشکلات بین کشورهای منطقه بدون نظارت واشنگتن حل شود. بنا بر این مقام های آمریکایی شتابزده با انصارالله تماس گرفته و راهکار هایی را به آنها ارائه دادند، اما آرمان های یمنی و فداکاری های مردم این کشور با خیز آمریکا سازگاری ندارد.


منبع:

1400/07/09
11:53:00
5.0 / ۵
541
تگهای خبر: اقتصاد
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد عربستان سعودی جایگاه حقیقی ایران را درک کرده است
نظر شما در مورد عربستان سعودی جایگاه حقیقی ایران را درک کرده است
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۱
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها