هنوز چهارم جهانیم البته با مقالات کمتر

هنوز چهارم جهانیم البته با مقالات کمتر به گزارش برتریها روزنامه فرهیختگان در گزارشی آورد: جدید ترین آمار عرضه شده ازسوی statnano می گوید در انتها سال۲۰۲۱ میلادی، چین، آمریکا، هند و ایران به ترتیب در رده های اول تا چهارم برترین کشورهای عرضه دهنده مقالات نانویی هستند.


در ادامه گزارش ۲۵ دی روزنامه فرهیختگان آمده است: از فعالیت ایران در حوزه نانو حدود ۲۰سالی می گذرد و به جرأت میتوان گفت، نانوفناوری یکی از معدود حوزه هایی بود که به سرعت در راه پیشرفت قرار گرفت و توانست در سالهای اخیر رتبه های بالای جهانی را ازآن خود کند.
چند روز پیش بود که جدید ترین آمار در ارتباط با برترین کشورها در زمینه مقالات نانویی در دنیا ازسوی پایگاه statnano منتشر گردید. مانند سه سال گذشته، ایران در رتبه چهارم دنیا جا خوش کرده است. از فعالیت ایران در حوزه نانو حدود ۲۰سالی می گذرد و به جرأت میتوان گفت، نانوفناوری یکی از معدود حوزه هایی بود که به سرعت در راه پیشرفت قرار گرفت و توانست در سالهای اخیر رتبه های بالای جهانی را ازآن خود کند. ایران از چهارسال گذشته تابحال رتبه چهارم جهان را در زمینه تولید علم نانو و عرضه مقالات در این عرصه به دست آورده و این رتبه در انتها سال۲۰۲۱ هم کسب شد.

وضعیت نانو در آخر سال ۲۰۲۱ میلادی
جدیدترین آمار عرضه شده ازسوی statnano می گوید در انتها سال۲۰۲۱ میلادی، چین، آمریکا، هند و ایران به ترتیب در رده های اول تا چهارم برترین کشورهای عرضه دهنده مقالات نانویی هستند. ایران در جمع این چند کشور با انتشار ۱۱۱۹۶مقاله در رده چهارم تولید علم نانو در دنیا قرار گرفته است که این تعداد مقاله، حدود ۵/۵درصد از کل مقالات نانویی نمایه شده در بانک داده مقالات web of science را تشکیل می دهد و با بهره گیری از یک عبارت جست وجوی تخصصی به صورت ماهانه جست وجو و گزارش می شود.
چین با ۸۵۷۵۸مقاله، بعنوان اولین کشور در این رتبه بندی قرار گرفته که در مقایسه با ۸۵۷۲۹مقاله نانویی در سال۲۰۲۰ با افزایش مقالات نانویی در سال۲۰۲۱ مواجه بوده است که باتوجه به برنامه توسعه ای که دولت چین برای پیشبرد حوزه علم وفناوری و آموزش عالی خود در نظر گرفته، قابل توجیه و انتظار است. پس از چین، آمریکا با ۲۳۲۲۵مقاله در سال۲۰۲۱ قرار گرفته که در مقایسه با سال۲۰۲۰ با حدود ۲۷۵۵۰مقاله با کاهش شدید ۴۳۲۵مقاله ای در حوزه نانو روبرو شده است که بخشی از آن به همه گیری کرونا و تأثیر آن بر فرایند تحقیقات برمی گردد. همینطور هند با ۱۹۰۴۱مقاله در سال۲۰۲۱ در رتبه سوم دنیا قرار دارد که در مقایسه با سال۲۰۲۰، با ۱۹۱۸۲مقاله با کاهش خفیف ۱۴۱مقاله ای روبه رو بوده است.

با هزار مقاله کمتر، هنوز چهارم جهان هستیم
اما وقتی کار به ایران می کشد، آمارها کمی مفهوم دارتر می شود. طبق این آمار، ایران در سال۲۰۲۱ حدود ۱۱۱۹۶مقاله نانویی ارایه داده که در مقایسه با ۱۲۴۲۲مقاله عرضه شده در این عرصه در سال۲۰۲۰ با کاهش ۱۲۲۶مقاله ای روبه رو شده است که به رغم حفظ جایگاه چهارمی جهان، می تواند زنگ خطری برای فناوری نانوی ایران باشد. پیرو اعتراض های دکتر سرکار، مدیر ستاد فناوری نانو امسال نسبت به کاهش بودجه نانو در سالهای اخیر، این کاهش مقاله دور از ذهن نیست. این دقیقا همان چیزی است که با کاهش بودجه انتظار می رفت بطوریکه اگر این روند کاهش بودجه ادامه داشته باشد، میتوان انتظار داشت ایران همین جایگاه چهارمی را هم در سالهای نه چندان دور از دست بدهد و از گردونه برترین های دنیا عقب بیفتد.

نتایج منفی بودجه های انقباضی حوزه نانو در آینده نمایان می شود
احمدوند، مدیر کریدور فناوری تا بازار، پیرو کاهش بودجه اختصاص یافته به نانو در سالهای اخیر و تأثیر آن بر روند کارهای نانویی در کشور به «فرهیختگان» اظهار داشت: «بسیاری از کارهای نانو در یکی، دو سال قبل حالت انقباضی به خود گرفته و نتایج منفی این مسئله طبیعتا در سال های آتی بیشتر خویش را نشان می دهند. در حال حاضر هم خیلی از فرآیندها نسبت به گذشته از نظر کمی و حمایتی ستاد کاهش پیدا کرده اند و طبیعی است که در سالهای بعد نتیجه آنرا در آمارهای جایگاه علمی و در محصولات، شرکت ها و حجم بازار میتوان مشاهده کرد.»

بیشترین تولیدات نانویی درکدام حوزه بوده است؟
به طورکلی، تا آخر سال۲۰۲۱ میلادی، ۸۳۴نوع محصول در رابطه با فناوری نانو در کشور تولید شده و به تجاری سازی رسیده اند که از ۶۱۳محصول نانویی و ۲۲۱تجهیز نانویی تشکیل شده اند. این تعداد محصول از ۳۲۱شرکت تولیدی و تجهیزات ایرانی وارد بازار شده اند.
بیشترین بخش تولیدات محصولات نانویی را عمران و ساختمان با ۲۰درصد تشکیل می دهد و پس از خدمات و ملزومات صنعتی با ۱۵درصد، دارو و بهداشت و سلامت با ۱۴درصد، کالاهای خانگی و مواد اولیه با ۱۰درصد در رده های بعدی قرار می گیرند. همینطور به ترتیب نساجی و پوشاک، حمل و نقل، انرژی و نفت و صنایع وابسته، اپتیک، آب وکشاورزی و بسته بندی و آموزش در رده های بعدی قرار می گیرند. درصورت تداوم کاهش بودجه ها و محروم شدن شرکت ها از بودجه هایی که برای پیشبرد پروژه ها، باید در آینده منتظر کاهش تولیدات نانویی باشیم.

سهم مقالات نانو در مقالات علمی؛ بالاترین در جهان علم
در این آمارها به این نکته اشاره شده که ۱۸.۶۷درصد از کل مقالات علمی ایران در سال۲۰۲۱ به حوزه نانو اختصاص داده شده است که از نظر سهم مقالات نانویی، در رده اول دنیا قرار دارد؛ این درحالی است که میانگین این شاخص یعنی سهم مقالات نانو از کل مقالات علمی برای سایر کشورها حدود ۸.۵درصد است. پس از ایران، بلاروس با ۱۷.۶۶درصد، عربستان سعودی با ۱۷.۴۰درصد، عراق با ۱۶.۱۴درصد و مصر با سهم ۱۵.۹۸درصدی از مقالات علمی، در رده های دوم تا پنجم دنیا قرار گرفته اند. در این تقسیم بندی، چین با سهم ۱۴.۰۶درصدی مقالات نانویی در رده هفتم جهان و هند با سهم ۱۳.۹۱درصدی در رتبه هشتم و آمریکا با سهم ۴.۴۵درصدی در رتبه۷۱ دنیا قرار گرفته اند.

رشد ۱۶۰ درصدی صادرات نانویی نسبت به سال ۹۸
حجم بازار و خدمات فناوری نانوی تولید داخل در سال۱۳۹۹ بیشتر از ۱۱۵هزار میلیاردریال بوده که نسبت به سال۱۳۹۸ حدود ۱۶۰درصد رشد داشته است. حدود ۷.۵درصد بازار نانوی ایران یعنی معادل ۴۰میلیارد دلار را در سال۹۹، صادرات این محصولات شامل می شود. محصولات نانوی ایران تابحال به بیشتر از ۴۵کشور دنیا صادر شده اند. سهم حوزه های صنعتی مختلف از بازارهای فناوری نانوی ایران در سال۹۹ حوزه های صنعت ساخت وساز، نفت و گاز و پتروشیمی، خودرو و اپتوالکترونیک به ترتیب بیشترین سهم را داشته اند.


منبع:

1400/10/25
14:52:10
5.0 / ۵
622
تگهای خبر: تولید , خدمات , شركت , صنعت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد هنوز چهارم جهانیم البته با مقالات کمتر
نظر شما در مورد هنوز چهارم جهانیم البته با مقالات کمتر
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۱
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها